Stichting Molenaarspensioenfonds


Stichting Molenaarspensioenfonds, ook wel bekend als Molenaarspensioenfonds of MPF,  is het pensioenfonds voor graanbe- en verwerkende bedrijven. Dat betekent dat werknemers die in dit soort bedrijven werkzaam zijn, verplicht bij dit pensioenfonds pensioen op moeten bouwen.

De pensioenpremies die de pensioenopbouwenden maandelijks betalen, worden geïnvesteerd. Deze investeringen worden onder andere gedaan in vastgoed, aandelen en obligaties. Op het moment dat de pensioenopbouwende met pensioen gaat (in principe is dat wanneer de werknemer de AOW-leeftijd bereikt) wordt er maandelijks het opgebouwde pensioen uitgekeerd. Indien de financiële positie van het Molenaarspensioenfonds voldoende is, zal het  bedrijfstakpensioenfonds de pensioenen verhogen. Dit wordt jaarlijks door het bestuur bepaald. De dekkingsgraad van het Molenaarspensioenfonds was eind juli 2021: 111,8% (juni 2021: 112,8%)

Opbouwfase

Schermafbeelding van de homepage van de website van het Molenaarspensioenfonds (MPF).
Schermafbeelding van de homepage van de website van het Molenaarspensioenfonds.

Zowel de werknemer als werkgever betalen maandelijks voor de pensioenopbouw bij MPF. Het gedeelte van de werknemer wordt maandelijks van het bruto salaris ingehouden. Dit staat ook op het loonstrookje en hier kan de werknemer dus ook de precieze hoogte van de pensioenpremie vinden. Indien u vragen heeft over de premie die de werkgever betaalt, dient u contact op te nemen met uw werkgever.

Indien u denkt dat u later meer inkomen nodig heeft dan dat u zult ontvangen (AOW en pensioen) dan kunt u zelf sparen zodat u meer te besteden heeft. Dit sparen kan gewoon maandelijks op een bankrekening. Maar, u kunt er ook voor kiezen om een bepaalde verzekering af te sluiten. Meer informatie over bijvoorbeeld beleggingsverzekeringen kunt u vinden op pensioenverzekeraars.nl.

Molenaarspensioen

De regeling van dit pensioenfonds is een middelloonregeling en bevat het volgende:

 • ouderdomspensioen
 • wezenpensioen
 • partnerpensioen

Daarnaast kan het zijn dat, indien u aan de voorwaarde voldoet, in aanmerking komt voor de  excedentregeling en/of overgangsregeling. Neem voor vragen over uw persoonlijke pensioen contact op met MPF of uw werkgever.

Uitbetaling

MPF maakt uw pensioenuitkering maandelijks vóór de 25e naar u over. Per bank kan er verschil zijn in de datum waarop het pensioen op uw rekening staat. Feestdagen kunnen voor vertraging zorgen. Indien u pensioen ontvangt van MPF, zou u dan de actuele betaaldata in een reactie hieronder willen plaatsen? Alvast bedankt!

U kunt bij MPF alleen klein pensioen afkopen. Dit betekent dat u, als u de AOW-leeftijd bereikt, een eenmalig uitkering ontvangt. Hierna ontvangt u geen maandelijkse uitkeringen meer. Normaal pensioen is niet af te kopen. Gaat u in een andere sector werken? Dan gaat u waarschijnlijk pensioen opbouwen bij een andere pensioenfonds. U kunt dan het opgebouwde pensioen van MPF meenemen naar uw nieuwe pensioenuitvoerder. Dit is vrijwillig en hoeft niet, laat u goed voorlichten voordat u hier een keuze in neemt. Soms is het overplaatsen van het pensioen, dit noemt men waardeoverdracht, fiscaal voordeliger.

Ontvangt u uw pensioen van het Molenaarspensioenfonds? Of bouwt u bij dit fonds pensioen op? Plaats dan een reactie en deel uw negatieve/positieve ervaringen!

4 reacties op “Stichting Molenaarspensioenfonds”

 1. Nederlands Centrum voor Financiële Informatie

  Het Molenaarspensioen wordt maandelijks voor de 25ste van de maand uitbetaald. De 25ste van de maand vallen in 2022 op de volgende dagen:

  Dinsdag 25 januari 2022
  Vrijdag 25 februari 2022
  Vrijdag 25 maart 2022
  Maandag 25 april 2022
  Woensdag 25 mei 2022
  Zaterdag 25 juni 2022
  Maandag 25 juli 2022
  Donderdag 25 augustus 2022
  Zondag 25 september 2022
  Dindag 25 oktober 2022
  Vrijdag 25 november 2022
  Zondag 25 december 2022

 2. Nederlands Centrum voor Financiële Informatie

  Het Molenaarspensioen wordt maandelijks voor de 25ste van de maand uitbetaalt. Deze streef betaaldata van het molenaarspensioen zijn de volgende in 2021:

  -Maandag 25 januari
  -Donderdag 25 februari
  -Donderdag 25 maart
  -Zondag 25 april
  -Dinsdag 25 mei
  -Vrijdag 25 juni
  -Zondag 25 juli
  -Woensdag 25 augustus
  -Zaterdag 25 september
  -Maandag 25 oktober
  -Donderdag 25 november
  -Zaterdag 25 december

  Let op, als de betaaldatum in het weekend of op een feestdag valt, kan dat voor vertraging zorgen.

 3. Nederlands Centrum voor Financiële Informatie

  Het Molenaarspensioen wordt maandelijks voor de 25ste van de maand uitbetaalt. Deze streef betaaldata van het molenaarspensioen zijn de volgende in 2019:

  -vrijdag 25 januari
  -maandag 25 februari
  -maandag 25 maart
  -donderdag 25 april
  -zaterdag 25 mei
  -dinsdag 25 juni
  -donderdag 25 juli
  -zondag 25 augustus
  -woensdag 25 september
  -vrijdag 25 oktober
  -maandag 25 november
  -woensdag 25 december

  Let op, als de betaaldatum in het weekend of op een feestdag valt, kan dat voor vertraging zorgen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.