Stichting Bedrijfstakpensioenfonds voor de Schoen-, Leder- en Lederwarenindustrie

Stichting Bedrijfstakpensioenfonds voor de Schoen-, Leder- en Lederwarenindustrie, afgekort als PSL, is het pensioenfonds voor medewerkers in de schoen-, leder- en lederwarenindustrie. Dit pensioenfonds is per 1 januari 2019 in liquidatie. PSL heeft per 1 januari jl. alle pensioenrechten en – aanspraken collectief overgedragen aan Pensioenfonds Detailhandel.

Tot eind 2019 kunnen (ex-)pensioenopbouwenden en gepensioneerden nog gebruik maken van de online PSL omgeving. De recente (pensioen)gegevens zijn beschikbaar bij Pensioenfonds Detailhandel. Onderstaande informatie over pensioenfonds PSL is dus niet meer actueel. Meer informatie over pensioenfonds detailhandel kunt u via deze link vinden. 

Stichting Bedrijfstakpensioenfonds voor de Schoen-,Leder- en Lederwarenindustrie, afgekort als PSL, is het pensioenfonds voor medewerkers in de schoen-, leder- en lederwarenindustrie. De prijzen stijgen met de jaren. PSL probeert daarom ook elk jaar de pensioenen te verhogen. Dat wordt ook wel toeslagverlening of indexatie genoemd. De verhoging zorgt ervoor dat de pensioenen zijn waarde houden en de pensioenverhoging wordt uitgedrukt in een percentage. Het verhogen van de pensioenen kan alleen gebeuren als de financiële positie van het pensioenfonds dat toelaat. Vaak verhoogt PSL de pensioenen wel, maar niet volledig. Zou zijn de pensioenen in 20017 verhoogd met 0,41% terwijl de prijzen met 1,38% stegen.

De pensioenregeling van PSL bestaat uit:

 • Ouderdomspensioen
 • Partnerpensioen
 • Bijzonder partnerpensioen
 • Wezenpensioen

Opbouwfase

Voorbeeld van de website van Pensioenfonds Voor de Schoen-Leder-En Lederwarenindustrie.

Als u bij dit bedrijfspensioen pensioen opbouwt, dan betaalt u maandelijks pensioenpremie. De betaalde premies worden door PSL beheerd en als u de pensioenleeftijd bereikt dan wordt het opgebouwde pensioen maandelijks aan uitbetaalt, zolang u leeft. Uw werkgever draagt ook bij aan uw pensioenopbouw. Omdat uw pensioenpremie van uw bruto maandsalaris wordt ingehouden, kunt u de precieze hoogte van deze premie vinden op uw salarisstrook.

Vaak ontvangt u, als u de AOW-leeftijd heeft bereikt, naast het pensioen ook AOW. Het kan zijn dat u meer inkomen nodig heeft dan dat van uw AOW en pensioen samen. U kunt dan bijvoorbeeld geld sparen zodat u later wat meer te besteden heeft. Ook kunt u bijvoorbeeld een verzekering afsluiten, zoals een kapitaalverzekering. Kijk voor meer informatie over een dergelijke verzekering op pensioenverzekeraars.nl.

PSL

Hierboven kunt u vinden wat voor soort pensioenen PSL aanbiedt. Zo regelt het pensioenfonds meer dan alleen pensioen voor de pensioenopbouwende. PSL regelt ook pensioen voor de partner, ex-partner, en kinderen. U heeft niet automatisch recht op alle soorten. Dit hangt af van het pensioenreglement dat uw werkgever voor u samengesteld heeft. Neem bij vragen hierover contact op met uw werkgever.

Uitbetaling

Dit pensioenfonds maakt maandelijks de pensioenen op de 23e van de maand over. Op die dag staat het bedrag ook op uw bankrekening. Valt de 23e van een bepaalde maand in het weekeinde? Dan is de betaling op de vrijdag ervoor. Kijk in de reacties voor de actuele betaaldata.

Als u bij PSL klein pensioen heeft opgebouwd en als dit pensioen onder de afkoopgrens valt, dan kan het pensioen afgekocht worden. Bij pensioenen die boven de afkoopgrens vallen, kunt u niet kiezen voor afkoop. Wel kunt u, als u gaat werken in een andere sector en dus van pensioenuitvoerder wisselt, uw opgebouwde pensioen meenemen naar uw nieuwe pensioenfonds.

Wat zijn uw ervaringen met PSL? Ontvangt u maandelijks uw pensioenuitkering op tijd? Plaats een reactie en deel uw positieve/negatieve ervaringen met ons!

Eén gedachte over “Stichting Bedrijfstakpensioenfonds voor de Schoen-, Leder- en Lederwarenindustrie”

 1. In 2018 betaalt PSL uit op:

  -dinsdag 23 januari 2018
  -vrijdag 23 februari 2018
  -vrijdag 23 maart 2018
  -maandag 23 april 2018
  -woensdag 23 mei 2018
  -vrijdag 22 juni 2018
  -maandag 23 juli 2018
  -donderdag 23 augustus 2018
  -vrijdag 21 september 2018
  -dinsdag 23 oktober 2018
  -vrijdag 23 november 2018
  -donderdag 20 december 2018

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.