Stichting Bedrijfstakpensioenfonds voor de Banden- en Wielenbranche

Stichting Bedrijfstakpensioenfonds voor de Banden- en Wielenbranche, ook wel bandenpensioen, is het pensioenfonds voor ondernemingen die actief zijn in de banden- en wielenbranche. Deelname aan de pensioenregeling van dit bedrijfstakpensioenfonds is verplicht voor alle werknemers in de genoemde branche. Dus ook voor oproepkrachten en thuiswerkers.

Onder de banden- en wielenbranche worden de volgende soort bedrijven verstaan:

 • Bandenimportbedrijven
 • Bandengroothandelsbedrijven
 • Bandenservicebdrijven
 • Snelservicebedrijven
 • Bandeninzamlingsbedrijven
 • Bandenproductie en vernieuwingsbedrijven
 • Bandenbe- en verwerkingsbedrijven

De pensioenpremies die deelnemers maandelijks aan dit pensioenfonds betalen, worden in aandelen en obligaties geïnvesteerd. Het bandenpensioenfonds probeert elk jaar de pensioenen te verhogen. Dit verhogen noemt men toeslagverlening of indexatie. Deze verhogingen zijn alleen mogelijk als de financiële positie van het fonds het toelaat. Omdat in 2017 en 2018 de dekkingsgraad onvoldoende was, zijn de pensioenen toen niet verhoogd. Elk jaar wordt gekeken of het pensioen verhoogd kan worden.

Opbouwfase

Impressie web portaal Bpf Banden en Wielen met toegang account en pensioeninformatie.

Als u in de bandensector werkt dan zorgt uw werkgever ervoor dat u bij Bpf Banden en Wielen pensioen opbouwt. De pensioenpremie wordt elke maand van uw salaris ingehouden. Zowel u als uw werkgever betalen voor uw pensioen. Als werknemer betaalt u ruim 10% van uw salaris als premie. Dit bedrag, de premie, wordt door het bedrijfstakpensioenfonds apart gezet en geïnvesteerd.

Bij Bpf Banden en Wielen kunt u geen aanvullend pensioen opbouwen. Wel kunt u ervoor kiezen om dit zelf, buiten het pensioenfonds, om te doen. Dit kan met bijvoorbeeld een kapitaalverzekering. Het kan handig zijn, als u hier weinig verstand van heeft, om bij een verzekeraar informatie in te winnen. Kijk voor beknopte informatie over onder andere kapitaalverzekeringen op pensioenverzekeraars.nl.

Soorten pensioen

De soorten pensioen die het bandenpensioenfonds aanbiedt zijn:

 • Ouderdomspensioen
 • Partnerpensioen
 • Bijzonder partnerpensioen
 • Wezenpensioen
 • WIA-excedentpensioen
 • Anw-hiaatpensioen

Uitbetaling

Bpf Banden en Wielen maakt uw bandenpensioen elke maand op de 23e over. Op die dag zal het bedrag op uw bankrekening staan. Valt de 23e in het weekend? Dan vindt de betaling plaats op de vrijdag ervoor. De actuele betaaldata kunt u onder in de reacties vinden.

Afkopen is bij dit pensioenfonds niet mogelijk. Is het door u opgebouwde pensioen klein pensioen? Dan kan Bpf Banden Wielen besluiten om uw pensioen in 1 keer uit te betalen. Dit kunt u niet zelf bepalen, maar wordt geheel door het pensioenfonds bepaalt. Indien u een in nieuwe sector gaat werken en dus bij een ander pensioenfonds pensioen op gaat bouwen kunt u ervoor kiezen om het opgebouwde pensioen mee te nemen. Deze waardeoverdracht kan zowel van als naar Bpf Banden en Wielen worden gedaan. Waardeoverdracht is overigens niet verplicht. Als u besluit om dit niet te doen, dan blijft uw pensioen staan bij uw vorige pensioenfonds of -verzekeraar.

Bent u deelnemer aan dit bedrijfstakpensioenfonds? Ontvangt u uw pensioenuitkering van het bandenpensioen? Plaats een reactie en deel uw positieve/negatieve ervaringen met ons!

Eén gedachte over “Stichting Bedrijfstakpensioenfonds voor de Banden- en Wielenbranche”


 1. Nieuwe Normbedragen 2018
  Introductieprijs: €4,95

  Profiteer van de introductieaanbieding en bestel vandaag het Handboek Nieuwe Normbedragen 2018. Directe download - en de laatste versie per email. Download Nieuwe Normbedragen 2018.

 2. Bpf Banden en Wielen maakt in 2018 de pensioenen op de volgende data over:

  Maandag 23 april
  Woensdag 23 mei
  Vrijdag 22 juni
  Maandag 23 juli
  Donderdag 23 augustus
  Vrijdag 21 september
  Dinsdag 23 oktober
  Vrijdag 23 november
  Donderdag 20 december

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.