FAQ

Frequently Asked Questions (FAQ) zijn veelgestelde vragen. Hier kun je een overzicht vinden van veelgestelde vragen (FAQ) over inkomsten. Staat jouw vraag er niet bij, dan kun je eenvoudig een nieuwe vraag toevoegen.

Veelgestelde vragen

Wanneer is de uitbetaling van de kinderbijslag?
Kinderbijslag wordt een keer per kwartaal uitbetaald door de SVB. De betaling is achteraf. Op het moment dat een kind geboren wordt en in zijn of haar geboorteplaats wordt ingeschreven krijgt de baby een burgerservicenummer (BSN). Dit nummer wordt in tientallen databases opgenomen. De Sociale Verzekeringsbank (SVB) is een van deze instanties. Tot aan de 18 de verjaardag van het kind krijgen de ouders kinderbijslag. Ongeacht hun inkomen. Alleen bij emigratie worden de kwartaalbetalingen stopgezet. Voor veel gezinnen is de kinderbijslag daarom een belangrijke vorm van inkomsten.

Wanneer is de salarisbetaling van de rijksoverheid?
Op welke dag van de maand wordt het salaris van de politie en andere ambtenaren uitbetaald? Als jij werkzaam bent voor de Nederlandse Overheid worden jouw salarisbetalingen verwerkt door P-Direkt. Om inzicht te krijgen in de betaaldata van je salaris, moet je inloggen in het portaal van je werkgever.

Wanneer wordt de individuele inkomenstoeslag uitbetaald?
Individuele inkomenstoeslag, voorheen langdurigheidstoeslag, is een aanvulling op een bijstandsuitkering die je onder voorwaarden bij je gemeente kunt aanvragen als je langer dan een half jaar (26 weken) bijstand ontvangt, omdat je geen werk hebt. Op welke datum wordt mijn bijstandsuitkering overgemaakt?

Waar blijft mijn zorgtoeslag?
Wat is er vandaag aan de hand met de uitbetaling van het kindgebonden budget? Wanneer krijg ik mijn huurtoeslag? Wat zijn de betaaldata van de toeslagen? De toeslagen zorgtoeslag, huurtoeslag, kinderopvangtoeslag en het kindgebonden budget worden door de Belastingdienst als voorschot uitbetaald. Meestal op of rond de twintigste van de maand.

Hoe laat komt mijn zorgtoeslag binnen?
Dat verschilt per bank. Er zijn banken die een sms of e-mailmelding kunnen versturen als er een bepaalde betaling is binnengekomen. Er zijn geen afspraken gemaakt over het precieze tijdstip van betaling tussen belastingdienst, betalingsverwerker en banken. Omdat er op een dag meerdere betaalruns zijn, kan het zijn dat niet iedereen gelijktijdig zijn of haar toeslag krijgt uitbetaald. Dit komt vooral aan het licht als er sprake is van een storing, dan kan het zijn dat sommige klanten van dezelfde bank wel hun toeslag hebben ontvangen op de betaaldag, en andere niet.

Wanneer zijn de uitbetaaldagen van ABP?
Het ABP is het grootste pensioenfonds voor ambtenaren. Oud-werknemers uit de sectoren overheid en onderwijs ontvangen naast hun AOW pensioen uitgekeerd via ABP.

Wat zijn de voorschot datums van de belastingdienst?
De belastingdienst betaalt verschillende voorschotten uit. Alle toeslagen worden in de vorm van een voorschot uitgekeerd. Pas bij de definitieve aanslag over het betreffende belastingjaar wordt er een verrekening gemaakt. Toeslagen worden meestal rond de twintigste van de maand gemaakt.

Een ander voorschot is de voorlopige teruggaaf. Wanneer jij verwacht dat je door aftrekposten, of door een inkomensdaling in een belastingjaar recht hebt op belastingteruggave, kun je een maandelijks voorschot aanvragen. Dit voorschot wordt normaal gesproken rond de vijftiende van de maand betaalt.

Wanneer wordt mijn vakantiegeld uitbetaald?
Normaalgesproken wordt het vakantiegeld in de maand mei uitbetaald, maar soms kan het ook in juni pas worden bijgeschreven. Dat verschilt per werkgever. Als je een uitkering of pensioen ontvangt heb je misschien nog steeds recht op vakantiegeld. Soms is dit vakantiegeld inbegrepen bij de maandelijkse betalingen.

Staat jouw vraag niet bij de FAQ? Stel de vraag dan hieronder door een reactie te plaatsen.

3 reacties op “FAQ”

  1. klantnummer 126 17 14 32

    Ik wil graag met u in contact komen per email daar ik in Azië woon. Een email adres kan ik nergens vinden.
    Mijn vraag is n.a.v. uw schrijven 23-11-2013 inzake uitbetaling pensioen ex-partner. Ik heb nog nimmer een bedrag ontvangen. Wellicht weet u mijn bankrekening niet. In het schrijven zegt u mij een klein bedrag toe. Maar helaas,

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.