Bijstand

In principe wordt de algemene bijstand maandelijks betaald door uw gemeente, in bijzondere situaties kan daarvan worden afgeweken. Vakantiegeld wordt in principe een keer per jaar uitgekeerd in mei. Informeer voor uw specifieke situatie bij uw gemeente.

Bijzondere bijstand
De betaaldata van bijzondere bijstand verschillen per soort bijstand en ook per gemeente, dit komt omdat de gemeente waar u woont of verblijft de plaats is waar u bijzondere bijstand kunt aanvragen. Neem hiervoor dus contact op met uw gemeente.

Eerste betaling
vngVraag een bijstandsuitkering tijdig aan via werk.nl (UWV) of uw gemeente, omdat sommige gemeenten uw aanvraag pas na een maand (28 dagen) in behandeling nemen. Gedurende deze periode geldt een sollicitatieplicht, ondanks dat er nog geen geld wordt uitbetaald.

Soorten
Onder de Wet werk en bijstand (Wwb) vallen de volgende uitkeringen;

-incidentele aanvullende uitkering
-meerjarige aanvullende uitkering
-uitkering Wet inkomensvoorziening oudere en gedeeltelijk arbeidsongeschikte werkloze werknemers (IOAW)
-uitkering Wet inkomensvoorziening oudere en gedeeltelijk arbeidsongeschikte gewezen zelfstandigen (IOAZ)

Betaling
Met uitzondering van de maand mei, wordt iedere maand op of omstreeks de vijftiende dag van die maand 8% van de voor het betreffende jaar vastgestelde uitkering betaalbaar gesteld. In de maand mei wordt op of omstreeks de vijftiende dag 12% van de uitkeringen betaalbaar gesteld. (Wettekst WWB §3 Uitkering en betaling, Artikel 5.1 Betaling)

Bijzondere vergoedingen
Onder artikel 7 van de Wwb vallen een aantal bijzondere uitkeringen of vergoedingen die niet tot de middelen worden gerekend:

-tegemoetkoming gedupeerden Bijlmerramp
-tegemoetkoming asbestslachtoffers
-vergoeding geluidszones luchtvaartterrein Maastricht
-vergoeding Legionella-epidemie
-uitkering aan oud-mijnwerkers i.v.m. silicose
-uitkering twee tot vijfjarige diensttijd veteranen
-uitkering tegoeden Tweede Wereldoorlog
-kostenvergoeding vrijwilligerswerk
-tegemoetkoming pensioenverevening
-uitkering schade DES-gebruik tijdens zwangerschap
-tegemoetkoming niet-loondienstgerelateerde slachtoffers van mesothelioom
-vergoeding slachtoffers seksueel misbruik Rooms-Katholieke Kerk
-vergoeding schade seksueel misbruik in instellingen en pleeggezinnen

Zoals hierboven vermeld, wordt (bijzondere) bijstand door uw gemeente uitbetaald. Klik hier om meer te lezen over Nederlandse gemeenten en de dingen die zij regelen.

19 gedachten over “Bijstand”

 1. doe ff normaal ik zit al 15 jaar in een scootmobiel enz ik heb hier niet om gevraagt! een uitkering krijgen is verschrikkelijk. je hebt duidelijk niets zelf mee gemaakt. ik heb nog nooit zo klote werk gehad als nu met die uitkering waarbij je door kou en regen iedere keer ergens heen moet omdat er weer eens wat fout gegaan is!

 2. Wie krijgt hier bijstand in gemeente Sittard Geleen? Heb het altijd de 11e erop staan en zie nog niks bijgeschreven pff moet huur betalen

 3. Ik kreeg in 2018 meestal rond de 7e mijn bijstandsuitkering maar nog niet gehad is de data verschoven? Gemeente Velsen trouwens. Wie o wie weet wat bij voorbaat dank.

  1. Dan maak je je huur gewoon iedere maand de tiende over, en zorg je dat je 1 maand vooruit loopt zegmaar, ik krijg op de 25e mijn uitkering, en betaal dan direct mijn huur, het zal hun niet boeien wanneer je betaalt, als je maar optijd betaald

 4. zolang je niet op straat leeft kan het goed komen als je door omstandigheden op straat beland.
  groot probleem ik kan daar over meepraten.
  me id was verlopen ze hadden me uit nl uitgeschreven zijnde geimigreerd
  omdat ik geen inschrijving had kon ik niet meer terug in de maatschapij
  heb ik geld van een kennis geleend om huis te krijgen
  en uitkering aangevraagt eerste vraag van hun hoe kwam je aan geld voor een huis.

  dan mijn vraag wat is miepen
  we nederland is een sekte we zijn nergens mee eens maar zeggen wel ja en amen!

 5. Wanneer word het wwb deze maand uitbetaald het moet de derdw komen maar afgelioen maanden kimt het oo verschillende datas dus heeft iemand een idee wanneer het deze maand komt ?

  1. Waar slaat dat op! Niet iedereen kiest ervoor om zonder geld te zitten en het klopt inderdaad dat er ook rekeningen betaald moet worden en het te laat word betaald!!!

  2. wij zijn zo blij dat we het krijgen bijna net zo blij dat we waren toen we op onze huwelijk een telefoontje kregen dat we ineens geen werk meer hadden

 6. Ik maak ernstig bezwaar tegen de betaaldata van de Sociale Dienst Oost Achterhoek gemeente Oost Gelre.
  Ik het bedrijfsleven is het zo dat iedereen rond de 25e zijn of haar salaris krijgt.
  Reden is dat voor de ingang van de maand de huur /hypotheekrente/energie/verzekeringene.d. betaald moeten zijn omdat er anders extra kosten in rekening gebracht worden.
  Ik vraag mij af waar de Gemeente,want daar valt de Sociale Dienst onder, het recht vandaan haalt om pas rond de 4e van de opvolgende maand over te gaan tot uitbetaling.
  Ik vraag mij oprecht af wat dit voor idioterie is??

  1. Gabi Littlecoin

   Weet je hoe het in Suriname gaat?
   Typische nederlands: altijd wat te piepen…
   (zegt deze volbloed nederlandse)
   Ik krijg “pas ” rond de 10-de.
   Zelf een mouw aanpassen dus…

   1. Typisch weer zo iemand die roept dat iedereen piept en zeurt omdat ze eigenlijk zelf vindt dat ze alle ellende van de wereld op haar schouders draagt. Zoals Sanne al zegt: lang niet iedereen vraagt om in een afhankelijke financiële situatie te zitten en is in staat alle geldproblemen met een vingerknip op te lossen. Ongenuanceerde en misplaatst superieure houding.

  2. dan maak je voor de tijd van vierde van de maand, maar een regeling en legt dat dan maar uit,zodat er geen extra kosten bijkomen,dan zo.n heisa te maken.

   1. Er valt geen regeling te treffen met de sociale dienst je moet gewoon wachten. En de rest. Zegt wij hanteren deze data. Beetje begrip graag ja

    1. We mogen in Nederland in onze handen knijpen dat het zo goed geregeld is niemand hoeft zonder geld te zitten al mocht het wel wat eerlijker verdeeld worden dussssss

     1. @ Knillis, je betaald er gewoon voor hoor… ik heb al bijna 40 jaar betaald en als je dan ‘aan de beurt’ bent hebt je er gewoon recht op, net als je voor je pensioen betaald.
      Het zou voor vele mensen inderdaad prettiger zijn als de uitkering net een paar dagen eerder zou worden betaald, zodat ze alle betalingen op tijd de deur uit kunnen doen, maar helaas… het zijn enorme sommen geld en de overheden hebben zo ‘wat extra rente’…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.