Stichting Bedrijfstakpensioenfonds voor de Schoenmakerij

Stichting Bedrijfstakpensioenfonds voor de Schoenmakerij, beter bekend als Pensioenfonds Schoenmakerij, is het pensioenfonds voor werknemers in de schoenmakerij. Tegenwoordig bestaat het pensioenfonds niet meer als apart fonds maar heeft het zich in 2017 aangesloten bij Pensioenfonds Detailhandel. Pensioenfonds Detailhandel is het bedrijfstakpensioenfonds voor werknemers in de kleinhandel en detailhandel branche. Alle werknemers in de volgende branches vallen onder de detailhandel en dienen dus verplicht deel te nemen aan dit pensioenfonds:

 • Consumentenelectronica
 • Educatie & vrije tijd
 • Foodspeciaalzaken
 • Huis & tuin
 • Kleding & sport
 • Levensmiddelenzaken
 • Persoonlijke verzorging
 • Woninginrichting

Aangezien prijzen elk jaar stijgen, wordt, als uw pensioen niet stijgt, uw pensioen minder waard. U kunt minder kopen met hetzelfde geld. Om dit tegen te gaan probeert het pensioenfonds elk jaar de pensioenen te verhogen. In 2015 is dit voor het laatst gebeurd. In de afgelopen jaren zijn de pensioenuitkering niet verhoogd aangezien de financiële positie dit niet toeliet. Elk jaar bekijkt het pensioenfonds opnieuw of de pensioenen verhoogd kunnen worden.

Opbouwfase

Pensioenfonds Detailhandel
Homepage van de Pensioenfonds Detailhandel website met account- en pensioeninformatie.

Werkt u in de schoenmakerij? Dan dient u automatisch deel te nemen aan het pensioenfonds voor de detailhandel. Als deelnemer betaalt u via uw salaris elke maand pensioenpremie. Uw werkgever betaalt ook premie voor uw uiteindelijke pensioen. Hoeveel pensioenpremie u dient te betalen, hangt van verschillende factoren af. Ook kan dit het ene jaar meer zijn dan het andere. Neem hiervoor contact op met uw werkgever.

Het is niet mogelijk om bij Pensioenfonds Detailhandel uw pensioen aan te vullen. Wel kunt u zelf extra sparen voor uw pensioen of lijfrenten, koopsommen, levensverzekeringen of kapitaalverzekeringen afsluiten om tijdens uw pensioen meer financiële ruimte te hebben. Kijk voor meer informatie over dit soort verzekeringen, waaronder uitvaartverzekeringen, op pensioenverzekeraars.nl.

Pensioenregeling

Het detailhandel pensioenfonds biedt een basis pensioenregeling, deze regeling bestaat uit:

 • Ouderdomspensioen
 • Partnerpensioen
 • Premievrijstelling bij arbeidsongeschiktheid

Let op, in deze pensioenregeling krijgt u geen arbeidsongeschiktheidspensioen.

Uitbetaling

Ontvangt u pensioen via Pensioenfonds Detailhandel? Dan ontvangt u iedere maand ronde de 23e van de maand uw pensioenuitkering. Het bedrag wordt rechtstreeks op uw IBAN-nummer gestort. Wanneer het pensioen exact op uw rekening staat, is afhankelijk van uw bank. Houd er verder rekening mee dat het pensioen rond feestdagen ook wat later kan worden bijgeschreven. De actuele betaaldata kunt u in de reacties hieronder vinden.

Indien u weinig pensioen heeft opgebouwd, ook wel klein pensioen genoemd, dan kan het pensioenfonds dit afkopen. U ontvangt dan éénmalig een uitkering en verder geen maandelijks pensioen meer. Als u in een nieuwe sector gaat werken en dus geen pensioen meer opbouwt bij dit pensioenfonds, dan kunt u kiezen om het opgebouwde pensioen naar uw nieuwe pensioenuitvoerder over te zetten. Dit heet waardeoverdracht. Als u in een andere sector gaat werken en besluit geen waardeoverdracht aan te vragen, dan blijft uw pensioen bij Pensioenfonds Detailhandel staan. U betaalt dan geen premie meer maar ontvangt wel een (klein) pensioen als u met pensioen gaat.

Bouwt u pensioen op bij dit pensioenfonds? Wat zijn uw ervaringen? Plaats een reactie en deel de positieve/negatieve ervaringen met ons!

Veel gezocht op ncfi.nl

Creditcard Vergelijken

Ontdek met hulp van een paar simpele vragen welke Creditcard bij je past: Kies je Card!

1 gedachte over “Stichting Bedrijfstakpensioenfonds voor de Schoenmakerij”

 1. Nederlands Centrum voor Financiële Informatie

  In 2018 wordt het pensioen op de volgende data uitbetaald:

  -Dinsdag 23 januari 2018
  -Donderdag 22 februari 2018
  -Donderdag 22 maart 2018
  -Maandag 23 april 2018
  -Woensdag 23 mei 2018
  -Donderdag 21 juni 2018
  -Maandag 23 juli 2018
  -Donderdag 23 augustus 2018
  -Donderdag 20 september 2018
  -Dinsdag 23 oktober 2018
  -Donderdag 22 november 2018
  -Donderdag 20 december 2018

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.