Betalingen blijven ontvangen? Over op IBAN

Per 1 januari 2014 is het betalingsysteem van de banken veranderd. Iedereen krijgt daarom een nieuw langer rekeningnummer van 18 cijfer en letters. Om betalingen te kunnen blijven ontvangen, moet het IBAN (International Bank Account Number), het nieuwe internationale bankrekeningnummer van uw rekening bekend zijn, bij de partij die geld naar u moet overmaken. Er is uitstel verleend tot 1 augustus 2014, maar vanaf deze datum moet iedereen bij een betaalopdracht het IBAN-rekeningnummer opgeven.

Het IBAN is opgebouwd uit uw bestaande rekeningnummer plus een aantal extra letters en cijfers. Deze extra cijfers en letters zijn codes voor het land, de naam van de bank en een controlegetal. Het volledige nieuwe rekeningnummer staat nu al weergegeven op uw afschriften of in de online omgeving (internetbankeren) van uw bank. Kijk op de volgende site voor een IBAN nummer generator om te weten wat uw IBAN is; www.iban-bic.nl

Over op IBAN Wat is mijn IBAN?

Om uw IBAN op te vragen kunt u ook bellen met 0900-42 26 242 (lokaal tarief), veel bedrijven zullen de komende periode vragen om uw IBAN door te geven. Het is belangrijk om dit goed door te geven, zodat automatische incasso’s en betalingen goed blijven funcioneren.

Maak daarom nu vast een lijstje van betalingen die u regelmatig ontvangt, zodat u zelf tijdig kunt controlen of de juiste gegevens bekend zijn. Denk hierbij aan salarisbetalingen van uw werkgever, (pensioen-) uitkeringen, subsidies en toeslagen van de belastingdienst, kortom alle periodieke uitkeringen. De meeste bedrijven zullen er zorg voor dragen dat ze kunnen blijven incasseren, maar weet u zeker of u uw geld wel krijgt? Noteer uw nieuwe IBAN rekeningnummer in uw agenda of op een plaats waar deze makkelijk is terug te vinden, de komende maanden wordt er veelvuldig naar gevraagd.

1 gedachte over “Betalingen blijven ontvangen? Over op IBAN”

  1. Na een periode van uitstel en wennen, wordt per 1 augustus 2014 IBAN volledig ingevoerd. Dit betekend dat betalingen naar oude rekeningnummers mis kunnen lopen. Onderstaand schema is handig om te zien hoe een IBAN rekeningnummer is opgebouwd. Zorg dat uw IBAN bekend is bij iedereen die u geld moet betalen, voordat u op vakantie gaat, zodat u zeker bent dat u uw geld krijgt vanaf augustus.

    IBAN opbouw

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.