Bijstand

Bijstand in Nederland betreft de Algemene Bijstand en de Bijzondere bijstand. Heb je geen werk of verdien je niet genoeg om jezelf en/of je gezin te onderhouden? Dan heb je misschien recht op een bijstandsuitkering van jouw gemeente. Voor recht op bijstand moet je aan voorwaarden voldoen.

Niet iedereen die recht heeft op gemeentelijke regelingen maakt hier gebruik van. Misschien geldt dit ook voor jou. Bijvoorbeeld omdat je de regeling niet kent of omdat je ervan uitgaat dat je er geen recht op hebt. Misschien zie je op tegen een ingewikkelde procedure. Of vind je dat anderen de financiële compensatie harder nodig hebben. Het kan dan zijn dat je geld misloopt waar je recht op hebt. Neem contact op met je gemeente of met sociaal raadslieden bij jou in de buurt als je vragen hebt of meer informatie wilt.

 

Algemene bijstand

Algemene bijstand is er als je gewoonweg niet voldoende geld hebt om in jouw levensonderhoud te voorzien. Het is in feite een laatste vangnet wanneer bijvoorbeeld geen recht hebt op enige andere uitkering of studiefinanciering. Het doel van een algemene bijstandsuitkering is dat je een periode waarin je onvoldoende geld hebt te overbruggen totdat je weer betaald werk hebt gevonden. De gemeente helpt jou bij het vinden van geschikt werk via het UWV en zorgt voor de uitbetaling van de uitkering. In principe wordt de algemene bijstand maandelijks door jouw gemeente betaald. Vakantiegeld wordt in principe één keer per jaar uitgekeerd in mei. Voor meer informatie kun je terecht bij jouw gemeente.

 

Bijzondere bijstand

Denk bij de bijzondere bijstand bijvoorbeeld aan kosten voor een operatie, een bril, verhuizing of een schoolkamp van een kind. Als je deze uitgaven niet zelf betalen uit je eigen inkomen of vermogen dan kan de gemeente in deze gevallen bijzondere bijstand verlenen. Dit doet de gemeente alleen als ze ervan overtuigd is dat de uitgaven noodzakelijk zijn én dat je deze uitgaven  echt niet zelf kunt betalen. De betaaldata van bijzondere bijstand verschillen per soort bijstand en ook per gemeente, dit komt omdat de gemeente waar u woont of verblijft de plaats is waar u bijzondere bijstand kunt aanvragen. Neem hiervoor dus contact op met uw gemeente.

 

Eerste betaling
vngVraag een bijstandsuitkering op tijd aan via werk.nl (UWV) of uw gemeente, omdat sommige gemeenten jouw aanvraag pas na één maand (28 dagen) in behandeling nemen. Gedurende de volledige periode geldt een sollicitatieplicht, ongeacht of er al een bedrag is uitgekeerd.

 

Verschillende gemeentelijke bijstandsregelingen

Gemeentes bepalen de voorwaarden van de verschillende gemeentelijke regelingen. Deze kunnen per gemeente en per regeling verschillen. Gemeenten hanteren hierbij een bovengrens wat betreft je inkomen, bijvoorbeeld 120 procent van de bijstandsnorm. Heb je een inkomen boven deze grens, dan kom je vaak niet in aanmerking voor minima-regelingen.

Voor bijzondere bijstand kan een gemeente je draagkracht berekenen. Dit is het bedrag dat je zelf moet betalen. Zijn de kosten waarvoor je bijzondere bijstand aanvraagt hoger dan je draagkracht, dan krijg je dat gedeelte vergoed. Het kan dus heel goed dat je met een betaalde baan in aanmerking komt voor een tegemoetkoming. Soms gaat het dan om een gedeeltelijke vergoeding.

Het is verstandig om bij de Sociale Dienst van je gemeente na te vragen of je in aanmerking komt voor een vergoeding vóórdat je een product koopt. De gemeente beoordeelt iedere aanvraag apart. Houd er rekening mee dat een gemeente een eigen bijdrage kan vragen.

  • Algemene bijstandsuitkering (via je gemeente);
  • Bijzondere bijstand;
  • Individuele inkomenstoeslag;
  • Schoolkosten;
  • Collectieve zorgverzekering;
  • Studietoeslag;
  • Regelingen voor sport en cultuur;
  • Voedselbank en kledingbank;
  • Kwijtschelding lokale lasten.

Algemene voorwaarden bijstand

Er zijn enkele algemene voorwaarden waaraan je moet voldoen voordat je recht hebt op een bijstandsuitkering:

  • Je bent Nederlander of u heeft een geldige verblijfsvergunning;
  • Je bent 18 jaar of ouder;
  • Je woont in Nederland;
  • Je hebt geen recht op een andere uitkering;
  • Je hebt onvoldoende inkomen of vermogen om rond te kunnen komen;
  • Je moet solliciteren en aantonen dat je er alles aan doet om werk te zoeken en te behouden;
  • Je hebt niet te veel vermogen.

Om recht te hebben op een bijstandsuitkering, mag je  niet te veel ‘vermogen’ hebben. Vermogen is bijvoorbeeld spaargeld, een erfenis of waardevolle spullen zoals een auto. De spullen van alle gezinsleden tellen mee. Je vermogen mag in 2024 maximaal € 15.150 zijn als je getrouwd bent, samenwoont of alleenstaand ouder bent. Als je alleen woont dan mag je vermogen maximaal € 7.575 zijn.

 

Aftrekbare bijzondere vergoedingen

Onder artikel 7 van de Wwb vallen een aantal bijzondere uitkeringen of vergoedingen die niet tot inkomen en/of vermogen worden gerekend:

  • Tegemoetkoming gedupeerden Bijlmerramp;
  • Tegemoetkoming asbestslachtoffers;
  • Vergoeding geluidszones luchtvaartterrein Maastricht;
  • Vergoeding Legionella-epidemie;
  • Uitkering aan oud-mijnwerkers i.v.m. silicose;
  • Uitkering twee tot vijfjarige diensttijd veteranen;
  • Uitkering tegoeden Tweede Wereldoorlog;
  • Onkostenvergoeding vrijwilligerswerk;
  • Tegemoetkoming pensioenverevening;
  • Uitkering schade DES-gebruik tijdens zwangerschap;
  • Tegemoetkoming niet-loondienstgerelateerde slachtoffers van mesothelioom;
  • Vergoeding slachtoffers seksueel misbruik Rooms-Katholieke Kerk;
  • Vergoeding schade seksueel misbruik in instellingen en pleeggezinnen.

Betaaldata algemene bijstand

De algemene bijstandsuitkeringen worden in het algemeen uitbetaald op of rond de 24ste van iedere maand. In mei wordt ook het vakantiegeld uitgekeerd. De algemene en bijzondere bijstand en de andere minima regelingen worden door de gemeente uitbetaald. Klik hier om meer te lezen over Nederlandse gemeenten en de zaken die zij regelen.

19 gedachten over “Bijstand”

  1. doe ff normaal ik zit al 15 jaar in een scootmobiel enz ik heb hier niet om gevraagt! een uitkering krijgen is verschrikkelijk. je hebt duidelijk niets zelf mee gemaakt. ik heb nog nooit zo klote werk gehad als nu met die uitkering waarbij je door kou en regen iedere keer ergens heen moet omdat er weer eens wat fout gegaan is!

  2. Wie krijgt hier bijstand in gemeente Sittard Geleen? Heb het altijd de 11e erop staan en zie nog niks bijgeschreven pff moet huur betalen

  3. Ik kreeg in 2018 meestal rond de 7e mijn bijstandsuitkering maar nog niet gehad is de data verschoven? Gemeente Velsen trouwens. Wie o wie weet wat bij voorbaat dank.

    1. Dan maak je je huur gewoon iedere maand de tiende over, en zorg je dat je 1 maand vooruit loopt zegmaar, ik krijg op de 25e mijn uitkering, en betaal dan direct mijn huur, het zal hun niet boeien wanneer je betaalt, als je maar optijd betaald

  4. zolang je niet op straat leeft kan het goed komen als je door omstandigheden op straat beland.
    groot probleem ik kan daar over meepraten.
    me id was verlopen ze hadden me uit nl uitgeschreven zijnde geimigreerd
    omdat ik geen inschrijving had kon ik niet meer terug in de maatschapij
    heb ik geld van een kennis geleend om huis te krijgen
    en uitkering aangevraagt eerste vraag van hun hoe kwam je aan geld voor een huis.

    dan mijn vraag wat is miepen
    we nederland is een sekte we zijn nergens mee eens maar zeggen wel ja en amen!

  5. Wanneer word het wwb deze maand uitbetaald het moet de derdw komen maar afgelioen maanden kimt het oo verschillende datas dus heeft iemand een idee wanneer het deze maand komt ?

    1. Waar slaat dat op! Niet iedereen kiest ervoor om zonder geld te zitten en het klopt inderdaad dat er ook rekeningen betaald moet worden en het te laat word betaald!!!

    2. wij zijn zo blij dat we het krijgen bijna net zo blij dat we waren toen we op onze huwelijk een telefoontje kregen dat we ineens geen werk meer hadden

  6. Ik maak ernstig bezwaar tegen de betaaldata van de Sociale Dienst Oost Achterhoek gemeente Oost Gelre.
    Ik het bedrijfsleven is het zo dat iedereen rond de 25e zijn of haar salaris krijgt.
    Reden is dat voor de ingang van de maand de huur /hypotheekrente/energie/verzekeringene.d. betaald moeten zijn omdat er anders extra kosten in rekening gebracht worden.
    Ik vraag mij af waar de Gemeente,want daar valt de Sociale Dienst onder, het recht vandaan haalt om pas rond de 4e van de opvolgende maand over te gaan tot uitbetaling.
    Ik vraag mij oprecht af wat dit voor idioterie is??

    1. Gabi Littlecoin

      Weet je hoe het in Suriname gaat?
      Typische nederlands: altijd wat te piepen…
      (zegt deze volbloed nederlandse)
      Ik krijg “pas ” rond de 10-de.
      Zelf een mouw aanpassen dus…

      1. Typisch weer zo iemand die roept dat iedereen piept en zeurt omdat ze eigenlijk zelf vindt dat ze alle ellende van de wereld op haar schouders draagt. Zoals Sanne al zegt: lang niet iedereen vraagt om in een afhankelijke financiële situatie te zitten en is in staat alle geldproblemen met een vingerknip op te lossen. Ongenuanceerde en misplaatst superieure houding.

    2. dan maak je voor de tijd van vierde van de maand, maar een regeling en legt dat dan maar uit,zodat er geen extra kosten bijkomen,dan zo.n heisa te maken.

      1. Er valt geen regeling te treffen met de sociale dienst je moet gewoon wachten. En de rest. Zegt wij hanteren deze data. Beetje begrip graag ja

        1. We mogen in Nederland in onze handen knijpen dat het zo goed geregeld is niemand hoeft zonder geld te zitten al mocht het wel wat eerlijker verdeeld worden dussssss

          1. @ Knillis, je betaald er gewoon voor hoor… ik heb al bijna 40 jaar betaald en als je dan ‘aan de beurt’ bent hebt je er gewoon recht op, net als je voor je pensioen betaald.
            Het zou voor vele mensen inderdaad prettiger zijn als de uitkering net een paar dagen eerder zou worden betaald, zodat ze alle betalingen op tijd de deur uit kunnen doen, maar helaas… het zijn enorme sommen geld en de overheden hebben zo ‘wat extra rente’…

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.