Overheid

De overheid kan gezien worden als een grote organisatie of instantie, die uit vele verschillende organisaties en instanties bestaat die allemaal eigen specifieke taken uitvoeren voor Nederland en de Nederlanders. Sommige overheidsinstanties voeren ook betalingen uit. In de wet is geregeld welke organisaties en/of instanties verantwoordelijk zijn voor die uitbetalingen. Denk hierbij aan de belastingdienst, de SVB of het UWV.

 

Indeling van ‘De Overheid’

De Nederlandse overheid bestaat in feite uit drie lagen: de centrale of rijksoverheid, de provincies en de gemeenten. Maar naast deze lagen zijn er ook nog verschillende andere delen van de overheid. Hier volgt een kort overzicht op grond van hun functie:

  • Rijksoverheid (o.a. regering, ministeries, Eerste en Tweede Kamer, Rechtspraak, Rijkswaterstaat, Inspectiediensten);
  • Provincies;
  • Gemeenten;
  • Hoge Colleges van Staat (Eerste en Tweede Kamer, Algemene Rekenkamer, Raad van State en Nationale Ombudsman);
  • Adviesorganen (bijvoorbeeld Autoriteit Persoonsgegevens en Raad voor het Openbaar Bestuur);
  • Waterschappen;
  • Openbare lichamen voor beroep en bedrijf;
  • Zelfstandige bestuursorganen (zbo): alle zelfstandige bestuursorganen in Nederland vind je in het zbo-register. Voorbeelden zijn de Kamers van Koophandel, de Sociale Verzekeringsbank (SVB) en het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR).

De verschillende overheidsinstanties zijn mogelijk verantwoordelijk voor de uitbetaling van uitkeringen, salarissen en meer. Deze pagina is onderdeel van het betaaldata overzicht van a-tot-z. Hieronder vind je enkele pagina’s van verschillende overheden en overheidsinstanties. Elke instantie heeft een andere taak en wanneer jij meerdere uitkeringen en/of toeslagen ontvangt, kan het dus zijn dat je met meerdere instanties in aanraking komt. Klik op een link en je komt op de desbetreffende pagina waar je dan niet alleen de beknopte informatie over de overheidsinstantie vindt maar ook meer informatie over betaaldatlingen en mogelijke vastgestelde bedragen.

Afbeelding: printscreen van de overheid website.

Als  je iets kwijt wilt over een van deze betalingen, bijvoorbeeld als een betaling te laat is overgemaakt, dan kun je op de desbetreffende pagina een reactie achterlaten. Heb je suggesties voor meer betalingen van de (Rijks-) Overheid, dan waarderen wij het als je hieronder jouw reactie achterlaat.