Belastingteruggaaf

Hoe zit het met de belastingteruggaaf? In het kort het er op neer dat dat er over jouw loon of uitkering wordt belasting wordt betaald. En afhankelijk van jouw persoonlijke situatie is het mogelijk dat je een deel van de betaalde belastingen terug kunt krijgen. Werkgevers en uitkeringsinstaties houden premies en belastingen in van jouw maandelijkse salaris en/of uitkering. Jij ontvangt uiteindelijk een netto salaris en/of uitkering en dat bedrag is dus lager dan het bruto maandinkomen. Het Nederandse belastingstelsel heeft vele verschillende regelingen die betrekking kunnen hebben op jouw belastbare inkomen en mogelijk kunnen worden gezien als aftrekpost inkomstenbelasting. Door de aftrekposten betaalt je minder inkomstenbelasting en premie volksverzekeringen. Verder kennen we ook nog de heffingskortingen, die afgetrokken kunnen worden van jouw inkomen vóór betaling van belasting en premie volksverzekeringen.

De aftrekposten veranderen ieder jaar, dus het is enorm puzzelen welke uitgaven je mag aftrekken van je jaarinkomen bij jouw belastingaangifte. Wij zullen op deze pagina kort uitgeleggen wanneer je in aanmerking komt voor belastingteruggaaf, hoe je een (voorlopige) aanslag kunt aanvragen en wanneer deze wordt uitbetaald.

Aftrekposten

De volgende uitgaven kunnen onder bepaalde voorwaarden als aftrekbaarpost van jouw inkomen kunnen worden gezien, waardoor je dus minder inkomstenbelasting hoeft te betalen en/of zelfs geld terug zou kunnen vragen. Er zijn persoonsgebonden en niet-persoonsgebonden aftrekposten. Onder persoonsgebonden aftrekposten vallen onder andere alimentatie en andere onderhoudsverplichtingen, uitgaven voor specifieke zorgkosten, tijdelijk verblijf thuis ernstig gehandicapten, studiekosten en andere scholingsuitgaven, giften en eventueel het restant van je persoonsgebonden aftrek uit voorgaande jaren. Niet-persoonsgebonden aftrekposten zijn Reiskosten openbaar vervoer, Hypotheekrenteaftrek, Kosten voor je woning, Dividend en Lijfrenten.

Het is bij iedere aangifte puzzelen welke uitgaven je mag aftrekken van jouw jaarinkomen.

Tip: Een groot deel van de aftrekposten is niet van tevoren ingevuld in het online belastingaangifte formulier. Het is slim om je hierin te verdiepen en eventuele toelichtingen goed te lezen.

Heffingskortingen

Naast de verschillende aftrekposten kent het Nederlandse Belastingsysteem ook nog heffingskortingen. Heffingskorting is een korting op de te betalen inkomstenbelasting en premie volksverzekeringen. Welke heffingskortingen jij krijgt is afhankelijke van jouw persoonlijke situatie. Iedereen heeft recht op de algemene heffingskorting en degenen die werken hebben ook recht op de arbeidskorting. De arbeidskorting wordt berekend over jouw arbeidsinkomen. Voorbeelden van andere heffingskortingen zijn Inkomensafhankelijke combinatiekorting, Heffingskortingen voor AOW-gerechtigden, Jonggehandicaptenkorting, Levensloopverlofkorting en Heffingskorting voor groene beleggingen.

Belastingteruggaaf: Aangifte doen!

De belastingaangifte kan vanaf 1 maart na afloop van het voorgaande belastingjaar gedaan worden. Wanneer je een brief van de belastingdienst krijgt, dan moét je aangifte doen. Krijg je geen brief? Dan is het toch verstandig om aangifte te doen, omdat je misschien recht hebt op belastingteruggaaf. De belastingaangifte periode loopt tot 1 mei. Je belastingaangifte dient dus voor 1 mei te zijn ingediend.

Ieder jaar wijzigen (de voorwaarden voor) de aftrekposten, maar deze worden automatisch doorgevoerd in het aangifteprogramma van de Belastingdienst. Vult je zelf je belastingaangifte in? Dan kun je per aftrekpost lezen of je in aanmerking komt als je deze hebt aanvinkt. Vult iemand anders je aangifte in? Een belastingadviseur, een familielid, of kennis?. Zorg dan dat deze persoon de beschikking heeft over alle gegevens van uitgaven die mogelijk in aanmerking komen als aftrekpost en dat ze gemachtigd zijn.

Uitbetaling Belastingteruggaaf

Belastingteruggaaf
Website belastingdienst voor aangifte inkomstenbelasting en voorlopige belastingteruggave

Voor 1 juli ontvang je bericht van de Belastingdienst over je aangifte. Dit kan een definitieve aanslag inkomstenbelasting/premie volksverzekeringen zijn, en eventueel een definitieve aanslag Zorgverzekeringswet. Het kan ook zijn, dat je een voorlopige aanslag ontvangt, of een brief met de mededeling dat je nog geen voorlopige of definitieve aanslag ontvangt, omdat de belastingdienst nog gegevens moet verwerken, of omdat er nog gegevens ontbreken.

Geen brief ontvangen? Dan is het toch verstandig zijn om aangifte te doen, omdat je misschien recht hebt op belastingteruggaaf.

Heb je een voorlopige of definitieve aanslag ontvangen en krijg je geld terug? Dan ontvang je – mits je rekeningnummer bij de Belastingdienst bekend is – het bedrag binnen enkele dagen op jouw rekening gestort. Als je niet hebt aangegeven op welk IBAN rekeningnummer je de belastingteruggave wilt ontvangen, dan zul je eerst een formulier moeten invullen met dit bankrekeningnummer en dit ondertekend naar de Belastingdienst moeten sturen.

Uitbetaling Voorlopige Aanslag

Wanneer je in verband met vaststaande aftrekposten, zoals hypotheekrenteaftrek, hoge studiekosten, of bijzondere ziektekosten, al gedurende het lopende belastingjaar weet dat je in aanmerking komt voor belastingteruggaaf, dan kun je dit bedrag op basis van een voorlopige aanslag maandelijks laten uitkeren. De betaaldata van deze voorlopige aanslag (of voorlopige teruggaaf), zijn telkens rond de 15e van iederee maand.

Geld terug van de Belastingdienst

Krijg je ook geld terug van de belastingdienst? Geef het verstandig uit. In onze webwinkel bijvoorbeeld. Bekijk de geselecteerde boeken over persoonlijke financiën die op jouw situatie van toepassing kunnen zijn.

Veel gezocht op ncfi.nl

Creditcard Vergelijken

Ontdek met hulp van een paar simpele vragen welke Creditcard bij je past: Kies je Card!

31 gedachten over “Belastingteruggaaf”

  1. Nederlands Centrum voor Financiële Informatie

    Betaaldata 2024 voorlopige aanslag

    Maandag 15 januari 2024 voor de maand januari 2024
    Donderdag 15 februari 2024 voor de maand februari 2024
    Vrijdag 15 maart 2024 voor de maand maart 2024
    Maandag 15 april 2024 voor de maand april 2024
    Woensdag 15 mei 2024 voor de maand mei 2024
    Maandag 17 juni 2024 voor de maand juni 2024
    Maandag 15 juli 2024 voor de maand juli 2024
    Donderdag 15 augustus 2024 voor de maand augustus 2024
    Maandag 16 september 2024 voor de maand september 2024
    Dinsdag 15 oktober 2024 voor de maand oktober 2024
    Vrijdag 15 november 2024 voor de maand november 2024
    Maandag 16 december 2024 voor de maand december 2024

  2. Nederlands Centrum voor Financiële Informatie

    Betaaldata 2023 voorlopige aanslag:
    Woensdag 15 februari 2023
    Woensdag 15 maart 2023
    Maandag 17 april 2023
    Maandag 15 mei 2023
    Donderdag 15 juni 2023
    Maandag 17 juli 2023
    Dinsdag 15 augustus 2023
    Vrijdag 15 september 2023
    Maandag 16 oktober 2023
    Woensdag 15 november 2023
    Vrijdag 15 december 2023

  3. Nederlands Centrum voor Financiële Informatie

    De Betaaldata voor de voorlopige teruggaaf in 2021 zijn:

    – Vrijdag 15 januari
    – Maandag 15 februari
    – Maandag 15 maart
    – Donderdag 15 april
    – Maandag 17 mei
    – Dinsdag 15 juni
    – Donderdag 15 juli
    – Maandag 16 augustus
    – Woensdag 15 september
    – Vrijdag 15 oktober
    – Maandag 15 november
    – Woensdag 15 december

  4. Nederlands Centrum voor Financiële Informatie

    De Betaaldata voor de voorlopige teruggaaf in 2020 zijn:

    Maandag 17 februari voor de maand februari
    Maandag 16 maart voor de maand maart
    Woensdag 15 april voor de maand april
    Vrijdag 15 mei voor de maand mei
    Maandag 15 juni voor de maand juni
    Woensdag 15 juli voor de maand juli
    Maandag 17 augustus voor de maand augustus
    Dinsdag 15 september voor de maand september
    Donderdag 15 oktober voor de maand oktober
    Maandag 16 november voor de maand november
    Dinsdag 15 december voor de maand december

  5. Hallo..ik ben een alleenstaande moeder met 2 kinderen(van 2 verschillende vaders)zij betalen geen allimentatie
    Ik krijg een uitkering..daarbij een kindgebonden budget…kan ik nu voor de gemaakte onderhoudskosten toch nog belastingteruggave krijgen?

  6. Als ik maandelijkse mijn hypotheekrente terug krijg al een jaar of drie. En nu brief heb ontvangen met geen voorlopige aanslag 2018 betekent dat dan dat ik nu maandelijks niks meer terug krijg?

  7. Afgelopen jaar hebben wij onze voorlopige teruggaaf en hypotheek rente niet maandelijks laten uit betalen. Wanneer kunnen we dit bedrag op onze rekening verwachten?

    1. Als u geen voorlopige teruggaaf heeft aangevraagd, wordt er bij de aangifte voor de loonbelasting bekeken of u recht heeft op belastingteruggaaf. Volgens mij krijgt u dit bedrag dan een maand of twee nadat u aangifte heeft gedaan, mits er natuurlijk geen wijzigingen in uw situatie of de wet en regelgeving zijn die voor uw situatie van toepassing zijn.

      Komende zomer dus, juni of juli.

      1. Alleenstaande werkende moeder zonder allimentatie

        ik krijg een leuk bedrag terug (werken loont). 1 maart alles ingevuld en opgestuurd (via de telefoonapp). Helaas nog niets terug… zijn er al mensen die bericht hebben dat de uitbetaling gaat plaats vinden??
        En maakt het uit of je het via de telefoonapp doet of via de site??

        1. Ik heb het ook via de telefoon gedaan en in de nacht 1 maart . Heb bericht terug dat het er met een week na dagtekening van de brief is en dat was afgelopen dinsdag dus ben benieuwd.

        2. Volgens mij maakt het niet uit via welk medium. Er 1 besturingssysteem die alle informatie opvangt. Bijvoorbeeld als je een pakketje wilt versturen, kan je dat met PostNL, DHL of zelf het pakketje brengen. Uiteindelijk komt het pakje terecht op de bestemming, met weinig tijdsverschil.

          Ik heb ze vorig jaar moeten betalen en nu krijg ik een mooi bedrag terug. Ik kan echt niet wachten aangezien ik onverwachts ziek ben geworden en even niet kan werken.

  8. Hoe komt dat ik mijn belasting voorlopige aanslag 2916 nog niet heb ontvangen sofinummer is [verwijderd red.] ? Ik heb elke dag naar Heerlen gebeld op nr 555385385 ze nemen niet op ….
    .luisterbericht “even geduld u wordt zo geholpen ” . Mijn echtgenoot heeft de aanslag al een maand geleden ontvangen en ja moeten betalen dan komen de brieven vlug aan huis !

  9. ik heh op 31 maart 2017 ,aangifte over 2015 en 2016 gedaan via mijn DgiD,maar nogsteeds geen brief ontvangen over de te verwachten voorlopige bel.teruggave over deze jaren.moet ik nog wachten of moet ik info vragen ,wanneer dat dan wel verwacht wordt.

  10. Ik heb een brief ontvangen en daarin staat dat ik geen voorlopige aanslag ontvang.

    En dat als de aangifte 2016 us gecontroleerd ik een definitieve aanslag ontvang.

    Hoelang duurd dat gemiddeld? En kun je zelf al via iets berekenen via het verzamelinkomen ofzo wat je moet ontvangen of betalen aan de belasting?

  11. Het doen van aangifte is steeds makkelijker geworden. Dat zeggen ze tenminste, want het is nog steeds een heel gedoe. Doordat er veel informatie vooraf is ingevuld, kan een aangifte wel snel worden ingediend, maar of u nu echt betaalt wat u moet betalen, of terugkrijgt waar u recht op heeft is vaak moeilijk in te schatten.

    Hiervoor kan het lonen om iemand in te schakelen die verstand heeft van belastingen. Als u dat te veel gedoe vindt, of liever niet direct inzage geeft in u papieren, kan een online aangifteprogramma uitkomst bieden. Waar de belastingdienst er op is gericht zo veel mogelijk belasting te innen, zijn deze programma’s er voor om er voor te zorgen dat u niet te veel betaalt, en geld terug krijgt als u daar recht op heeft.

    Daarom hebben wij vanaf vandaag de programma’s van Belastingterug (voor jongeren) en het aangifteprogramma Bokkz opgenomen op deze pagina. Prettige aangifte!

  12. 8 jaar lang krijg ik een maandelijkse teruggave. Helaas was het over 2015 teveel en moest ik 243,00 terug betalen. M.n voorlopige aanslag 2017 staat nu ineens op 0, nog nooit meegemaakt. En voor 2016 krijg ik 36 terug. Ik begrijp niet waarom 2017 op 0 staat.

    1. Hoi amin,

      Doorgaans binnen een week. Let wel de email in je inbox van de overheid is sneller als een brief.

      Met vriendelijke groet,

      Korver

    2. Dan moet je de belastingtelefoon even bellen. Houdt wel je Burgerservicenummer bij de hand als je belt. Veel succes.

  13. Bij het doen van mijn belastingaangifte, kwam ik nog wat aanvullende informatie tegen omtrent de maandelijkse betaling van de voorlopige aanslag. [onder het tabblad Geldzaken, in Mijn Belastingdienst]

    De betaling is normaal op de vijfitende van de maand, maar de allereerste uitbetaling, kan ook op de 22ste op de 29ste van de maand zijn.

    Wie weet waarom mag het zeggen, en hoe dat dan in de maand februari is geregeld? Dit roept alleen maar meer vragen op!?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.