Belastingteruggaaf

Hoe zit het met de belastingteruggaaf? Werkgevers moeten premies en belastingen inhouden van uw maandsalaris. Als werknemer ontvangt u dus een netto salaris, dat lager is dan uw bruto maandinkomen. In ons belastingstelsel zijn er vele regelingen die aftrek van uw belastbaar inkomen voor de inkomstenbelasting mogelijk maken.

Ieder jaar veranderen deze aftrekposten, dus het is bij iedere aangifte puzzelen welke uitgaven u mag aftrekken van uw jaarinkomen bij uw belastingaangifte. Op deze pagina staat in het kort uitgelegd wanneer u in aanmerking komt voor een belastingteruggaaf, hoe u een (voorlopige) aanslag kunt aanvragen en wanneer deze wordt uitbetaald.

Aftrekposten

De volgende uitgaven kunt u onder bepaalde voorwaarden opgeven als aftrekbaar van uw inkomen, zodat u minder inkomstenbelasting hoeft af te dragen, of zelfs geld terug kunt vragen; Alimentatie, Uitgaven voor levensonderhoud van kinderen jonger dan 21 jaar, Ziektekosten (specifieke zorguitgaven), Uitgaven voor tijdelijk verblijf thuis van ernstig gehandicapten, Studiekosten of andere scholingsuitgaven, Giften, Kosten voor een rijksmonumentenpand, Kwijtgescholden durfkapitaal en eventueel het restant van uw persoonsgebonden aftrek uit voorgaande jaren. Deze aftrekposten zijn persoonsgebonden aftrekposten.

Het is bij iedere aangifte puzzelen welke uitgaven u mag aftrekken van uw jaarinkomen.

Overige niet-persoonsgebonden aftrekposten zijn; Zakelijke kosten in verband met winst (of verlies?!) uit onderneming, Kosten voor het verkrijgen van een periodieke uitkering, Reiskosten die u maakt in verband met uw inkomen uit arbeid, Hypotheekrenteaftrek, Zakelijke kosten in verband met inkomsten (Resultaat) uit overige werkzaamheden.

Aangifte doen

Vanaf 1 maart na afloop van het voorgaande belastingjaar kunt u aangifte inkomstenbelasting doen. Wanneer u een brief krijgt van de belastingdienst, moét u aangifte doen. Krijgt u geen brief? Dan kan het toch verstandig zijn om aangifte te doen, omdat u misschien recht heeft op belastingteruggaaf. Uw belastingaangifte moet voor 1 mei worden ingediend.

Ieder jaar wijzigen (de voorwaarden voor) de aftrekposten, maar deze worden automatisch doorgevoerd in het aangifteprogramma van de Belastingdienst. Vult u zelf uw belastingaangifte in? Dan kunt u per aftrekpost lezen of u in aanmerking komt als u deze heeft aanvinkt. Vult iemand anders uw aangifte in? Dat kan een belastingadviseur, een familielid, of kennis zijn, zorg dan dat deze persoon de beschikking heeft over alle gegevens van uitgaven die mogelijk in aanmerking komen als aftrekpost.

Uitbetaling Belastingteruggaaf

aangifte inkomstenbelasting
Website belastingdienst voor aangifte inkomstenbelasting en voorlopige belastingteruggave

Voor 1 juli ontvangt u bericht van de Belastingdienst over uw aangifte. Dit kan een definitieve aanslag inkomstenbelasting/premie volksverzekeringen zijn, en eventueel een definitieve aanslag Zorgverzekeringswet. Het kan ook zijn, dat u een voorlopige aanslag otvangt, of een brief met de mededeling dat u nog geen voorlopige of definitieve aanslag ontvangt, omdat de belastingdienst nog gegevens moet verwerken, of omdat er nog gegevens ontbreken.

Krijgt u geen brief? Dan kan het toch verstandig zijn om aangifte te doen, omdat u misschien recht heeft op belastingteruggaaf.

Heeft u een voorlopige of definitieve aanslag gekregen en krijgt u geld terug? Dan ontvangt u – mits uw rekeningnummer voor Belastingteruggaaf bekend is bij de Belastingdienst – uw geld binnen enkele dagen. Als u nog niet heeft aangegeven op welk IBAN rekeningnummer u uw belastingteruggave wilt ontvangen, moet u eerst een formulier invullen met dit bankrekeningnummer en ondertekend terugsturen naar de Belastingdienst.

Uitbetaling Voorlopige Aanslag

Wanneer u in verband met vaststaande aftrekposten, zoals hypotheekrenteaftrek, hoge studiekosten, of bijzondere ziektekosten al gedurende het lopende belastingjaar weet dat u in aanmerking komt voor belastingteruggaaf, kunt u dit bedrag op basis van een voorlopige aanslag maandelijks laten uitkeren. De betaaldata van deze voorlopige aanslag (of voorlopige teruggaaf), zijn telkens rond de 15e van elke maand.

Geld terug van de Belastingdienst

Krijgt u ook geld terug van de belastingdienst? Geef het verstandig uit. In onze webwinkel bijvoorbeeld. Bekijk de geselecteerde boeken over persoonlijke financiën die voor uw situatie van toepassing zijn.

31 reacties op “Belastingteruggaaf”

 1. Nederlands Centrum voor Financiële Informatie

  De Betaaldata voor de voorlopige teruggaaf in 2021 zijn:

  – Vrijdag 15 januari
  – Maandag 15 februari
  – Maandag 15 maart
  – Donderdag 15 april
  – Maandag 17 mei
  – Dinsdag 15 juni
  – Donderdag 15 juli
  – Maandag 16 augustus
  – Woensdag 15 september
  – Vrijdag 15 oktober
  – Maandag 15 november
  – Woensdag 15 december

 2. Nederlands Centrum voor Financiële Informatie

  De Betaaldata voor de voorlopige teruggaaf in 2020 zijn:

  Maandag 17 februari voor de maand februari
  Maandag 16 maart voor de maand maart
  Woensdag 15 april voor de maand april
  Vrijdag 15 mei voor de maand mei
  Maandag 15 juni voor de maand juni
  Woensdag 15 juli voor de maand juli
  Maandag 17 augustus voor de maand augustus
  Dinsdag 15 september voor de maand september
  Donderdag 15 oktober voor de maand oktober
  Maandag 16 november voor de maand november
  Dinsdag 15 december voor de maand december

 3. Hallo..ik ben een alleenstaande moeder met 2 kinderen(van 2 verschillende vaders)zij betalen geen allimentatie
  Ik krijg een uitkering..daarbij een kindgebonden budget…kan ik nu voor de gemaakte onderhoudskosten toch nog belastingteruggave krijgen?

 4. Als ik maandelijkse mijn hypotheekrente terug krijg al een jaar of drie. En nu brief heb ontvangen met geen voorlopige aanslag 2018 betekent dat dan dat ik nu maandelijks niks meer terug krijg?

 5. Afgelopen jaar hebben wij onze voorlopige teruggaaf en hypotheek rente niet maandelijks laten uit betalen. Wanneer kunnen we dit bedrag op onze rekening verwachten?

  1. Als u geen voorlopige teruggaaf heeft aangevraagd, wordt er bij de aangifte voor de loonbelasting bekeken of u recht heeft op belastingteruggaaf. Volgens mij krijgt u dit bedrag dan een maand of twee nadat u aangifte heeft gedaan, mits er natuurlijk geen wijzigingen in uw situatie of de wet en regelgeving zijn die voor uw situatie van toepassing zijn.

   Komende zomer dus, juni of juli.

   1. Alleenstaande werkende moeder zonder allimentatie

    ik krijg een leuk bedrag terug (werken loont). 1 maart alles ingevuld en opgestuurd (via de telefoonapp). Helaas nog niets terug… zijn er al mensen die bericht hebben dat de uitbetaling gaat plaats vinden??
    En maakt het uit of je het via de telefoonapp doet of via de site??

    1. Ik heb het ook via de telefoon gedaan en in de nacht 1 maart . Heb bericht terug dat het er met een week na dagtekening van de brief is en dat was afgelopen dinsdag dus ben benieuwd.

    2. Volgens mij maakt het niet uit via welk medium. Er 1 besturingssysteem die alle informatie opvangt. Bijvoorbeeld als je een pakketje wilt versturen, kan je dat met PostNL, DHL of zelf het pakketje brengen. Uiteindelijk komt het pakje terecht op de bestemming, met weinig tijdsverschil.

     Ik heb ze vorig jaar moeten betalen en nu krijg ik een mooi bedrag terug. Ik kan echt niet wachten aangezien ik onverwachts ziek ben geworden en even niet kan werken.

 6. Hoe komt dat ik mijn belasting voorlopige aanslag 2916 nog niet heb ontvangen sofinummer is [verwijderd red.] ? Ik heb elke dag naar Heerlen gebeld op nr 555385385 ze nemen niet op ….
  .luisterbericht “even geduld u wordt zo geholpen ” . Mijn echtgenoot heeft de aanslag al een maand geleden ontvangen en ja moeten betalen dan komen de brieven vlug aan huis !

 7. ik heh op 31 maart 2017 ,aangifte over 2015 en 2016 gedaan via mijn DgiD,maar nogsteeds geen brief ontvangen over de te verwachten voorlopige bel.teruggave over deze jaren.moet ik nog wachten of moet ik info vragen ,wanneer dat dan wel verwacht wordt.

 8. Ik heb een brief ontvangen en daarin staat dat ik geen voorlopige aanslag ontvang.

  En dat als de aangifte 2016 us gecontroleerd ik een definitieve aanslag ontvang.

  Hoelang duurd dat gemiddeld? En kun je zelf al via iets berekenen via het verzamelinkomen ofzo wat je moet ontvangen of betalen aan de belasting?

 9. Het doen van aangifte is steeds makkelijker geworden. Dat zeggen ze tenminste, want het is nog steeds een heel gedoe. Doordat er veel informatie vooraf is ingevuld, kan een aangifte wel snel worden ingediend, maar of u nu echt betaalt wat u moet betalen, of terugkrijgt waar u recht op heeft is vaak moeilijk in te schatten.

  Hiervoor kan het lonen om iemand in te schakelen die verstand heeft van belastingen. Als u dat te veel gedoe vindt, of liever niet direct inzage geeft in u papieren, kan een online aangifteprogramma uitkomst bieden. Waar de belastingdienst er op is gericht zo veel mogelijk belasting te innen, zijn deze programma’s er voor om er voor te zorgen dat u niet te veel betaalt, en geld terug krijgt als u daar recht op heeft.

  Daarom hebben wij vanaf vandaag de programma’s van Belastingterug (voor jongeren) en het aangifteprogramma Bokkz opgenomen op deze pagina. Prettige aangifte!

 10. 8 jaar lang krijg ik een maandelijkse teruggave. Helaas was het over 2015 teveel en moest ik 243,00 terug betalen. M.n voorlopige aanslag 2017 staat nu ineens op 0, nog nooit meegemaakt. En voor 2016 krijg ik 36 terug. Ik begrijp niet waarom 2017 op 0 staat.

 11. Pingback: Bericht Betalingen April 2017 | betaaldata.nl

  1. Hoi amin,

   Doorgaans binnen een week. Let wel de email in je inbox van de overheid is sneller als een brief.

   Met vriendelijke groet,

   Korver

  2. Dan moet je de belastingtelefoon even bellen. Houdt wel je Burgerservicenummer bij de hand als je belt. Veel succes.

 12. Pingback: Bericht Betalingen Juli 2015 | betaaldata.nl

 13. Pingback: Bericht Betalingen Juni 2015 | www.betaaldata.nl

 14. Bij het doen van mijn belastingaangifte, kwam ik nog wat aanvullende informatie tegen omtrent de maandelijkse betaling van de voorlopige aanslag. [onder het tabblad Geldzaken, in Mijn Belastingdienst]

  De betaling is normaal op de vijfitende van de maand, maar de allereerste uitbetaling, kan ook op de 22ste op de 29ste van de maand zijn.

  Wie weet waarom mag het zeggen, en hoe dat dan in de maand februari is geregeld? Dit roept alleen maar meer vragen op!?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.