Asbest Regeling


Voordat we gaan kijken naar de asbest regeling, moeten we eerst weten wat asbest precies is. Asbest is een mineraal dat op grote schaal is toegepast in de bouw in asbestcement vanwege goede eigenschappen als een hoge brandwerendheid en relatief lage kostprijs. Asbest kent ook toepassingen in remvoeringen, vezels ter isolatie van kabels en is gebruikt in de vorm van spuitasbest voor het isoleren van gebouwen en machinekamers in bijvoorbeeld de scheepsbouw.

Vanwege de fijne vezelstructuur, is asbest gevaarlijk, daarom is de toepassing van asbesthoudende materialen sinds de jaren zeventig ingeperkt en nu inmiddels geheel verboden voor nieuwe constructies. Door inademing van asbestdeeltjes kunnen namelijk ziektes als maligne mesothelioom of asbestose (stoflongen) ontstaan. Asbestziektes zijn erkend als beroepsziektes, maar vanwege de lange incubatietijd van soms veertig jaar of langer is het vaak lastig om werkgevers aansprakelijk te stellen. Daarom is er de asbestregeling, dit is een regeling om gedupeerden tegemoet te komen in onder andere de kosten voor gezondheidszorg.

Voorschot of tegemoetkoming asbest regeling

De asbestregeling is een voorschot op een schadevergoeding, of een tegemoetkoming van
€ 21.847,- bij ziekte door asbest. Om in aanmerking te komen voor een schadevergoeding zijn er een aantal eisen gesteld aan u als gedupeerde, via het Instituut Asbestslachtoffers (IAS) kunt u meer informatie krijgen over de aanvraag. Zij dienen de aanvraag met een advies in bij de SVB. Zodra deze is goedgekeurd wordt het bedrag meestal binnen één week overgemaakt door de SVB. De aanvraagprocedure kan één tot drie maanden duren.

Schadevergoeding werkgever

pagina van de SVB met gedetailleerde informatie over de asbestregeling.
Foto: pagina van de SVB met gedetailleerde informatie over de asbest regeling.

Wanneer uw (voormalig) werkgever aansprakelijk is, moet deze een schadevergoeding van € 60.354,- uitkeren. Dit bedrag wordt in mindering gebracht met het voorschot. De aansprakelijkheidsstelling kan in zes maanden worden afgehandeld, maar vanwege juridische procedures kan dit veel langer duren. Vandaar dat de SVB een voorschot aan u uitbetaalt.

4 gedachten over “Asbest Regeling”

  1. Ik heb een vraag namens mijn vriendin van wie haar man aan asbestkanker is overleden in 1994 ! Zij heeft toen een advocaat in de arm genomen en dat koste haar heel veel geld, maar de advocaat heeft het allemaal nogal op zijn beloop gelaten waar door er op een gegeven moment tegen haar is gezegd dat het verjaart was ! Hoe kan dat nou toch, mijn vriendin is nu 80 jaar maar vanaf 1994 weduwe en eenzaam, zij kan het nog steeds niet loslaten, zou u misschien een oplossing weten waarbij zij al is het maar dat zij iets terug kan krijgen wat zij hieraan nog kan doen. Ik wil haar er dolgraag bij helpen !

  2. Goedemorgen,
    Mijn zwager is een jaar geleden overleden aan asbestkanker,na meer dan 45 jaar bij hetzelfde bedrijf te hebben gewerkt.Het eerste gedeelte is toen vlot uitgekeerd door het svb. Door een truc is het nog steeds bestaande bedrijf,alleen de vestiging waar hij heeft gewerkt is gesloten,onder de schadevergoeding uit gekomen. Is er geen andere mogelijkheid om het voor mijn schoonzuster financieel wat draaglijker te maken? Op wat voor manier dan ook.
    Met vr. groet,E. Beertema.

  3. Hallo in 2012 is mijn vader overleden door asbestkanker er werd toen gezegd dat me Vader moest tekenen voor de aanvraag maar die Kwam helaas te laat voor ons nu mijn moeder eerder ook overleden was in 1998 kon die ook niet tekenen werd toen gezegd dat het Dan niet Meer mogelijk was om in aanmerking te komen voor die uitkering als Niemand kon tekenen hoe zit dat nou precies want heb er Zelf als zoon veel last van emotie en onbegrip waar mijn vader Jaren voor gewerkt heeft en zijn dood is geworden en dat dat geld weg is zomaar wil daar graag Meer info over? Mvg jos

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.