Remigratie

Emigreren naar Nederland is een ingrijpende keuze. Remigratie, is de terugkeer naar het land van herkomst en dat is net zo’n ingrijpende en belangrijke keuze. Bij terugkeer naar het land van herkomst kun je misschien een uitkering krijgen, de remigratie uitkering, voor de duur van zes maanden. Dit is vastgelegd in de remigratiewet.

Zodra je jezelf uitschrijft bij jouw gemeente, kun je onder bepaalde voorwaarden in aanmerking komen voor de remigratie uitkering en een tegemoetkoming in de kosten van je ziektekostenverzekering. Zodra de SVB bericht van jouw uitschrijving heeft ontvangen, wordt het bedrag overgemaakt naar een rekening in jouw ‘thuisland’.

Via het Nederlands Migratie Instituut (NMI) kun je terecht voor meer informatie over de aanvraag en voor vragen over remigratie. Het NMI is dagelijks te bereiken tussen 9:00 tot 17:00 uur op telefoonnummer 030-2364245. Of stuur een e-mail naar info@nmigratie.nl. Ook voor vragen over de gevolgen voor je nationaliteit en terugkeermogelijkheden naar Nederland kun je contact opnemen met het NMI.

Landen van herkomst

De remigratieregeling is van toepassing als je voor een bepaalde datum in Nederland bent komen wonen en afkomstig bent uit een van de volgende landen:

 • Voor 1 juli 2014: Turkije, Marokko, Tunesië, Kaapverdië, Servië, Montenegro, Bosnië-Herzegovina, Kosovo, Noord-Macedonië en Suriname.
 • Voor 1 juli 2013: Kroatië
 • Voor 1 mei 2004: Slovenië
 • Voor 1 november 1993: Spanje, Portugal, Italië en Griekenland.

Ziektekostenverzekering

remigratie uitkering
Het overheidsorgaan Sociale VerzekeringsBank (SVB) voert de wet remigratie uit.

Bovenop de remigratie uitkering heb je mogelijk nog recht op ziektekostenvergoeding in jouw woonland op kosten van de Nederlandse staat.

Om in aanmerking te komen moet je een ingevulde vertrekkaart indienen met daarop de vertrekdatum van jou en meeverhuizende gezinsleden. De remigratie uitkering en, indien van toepassing, de tegemoetkoming in de ziektekosten, worden vervolgens naar je rekening in het buitenland overgemaakt.

Hoogte remigratie uitkering

De hoogte van het bedrag ligt aan je gezinssamenstelling en het land van herkomst. Ook is het van invloed of je AOW pensioen ontvangt, of een Nederlandse Ziektekostenverzekering hebt. Er is ook misschien nog recht op Zorgtoeslag. Als je al een andere uitkering ontvangt, worden bedragen verrekend.

1 gedachte over “Remigratie”

 1. Betreft:
  Vorderen uitbetalingen anti betaalde.
  T.w. uitkeringen worden onterecht op foutieve valuta datum.

  Volgens het recht kan dat niet.
  Graag reactie.
  Betreft nu: migratie uitkering per 15 november 2020.
  Graag aktie.

  Met vriendelijke groet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.