Remigratie

Emigreren is een ingrijpende beslissing, en dat is remigratie in feite ook. Als je als Nederlander terugkeert naar het land van herkomst, als je remigreert, dan is dat net zo’n ingrijpende en belangrijke keuze. Als je terugkeert naar het land van herkomst heb je misschien recht op een uitkering, de zogenaamde remigratie uitkering. en de duur ervan is zes maanden. Dit is vastgelegd in de remigratiewet.

Zodra je jezelf uitschrijft bij jouw gemeente, kun je onder bepaalde voorwaarden in aanmerking komen voor de remigratie uitkering en een tegemoetkoming in de kosten van je ziektekostenverzekering. Zodra de SVB bericht van jouw uitschrijving heeft ontvangen, wordt het bedrag overgemaakt naar een rekening in jouw ’thuisland’.

Voor meer informatie over de aanvraag en voor vragen over remigratie kun je terrecht bij het Nederlands Migratie Instituut (NMI). Het NMI is dagelijks te bereiken tussen 9:00 tot 17:00 uur op telefoonnummer 030-2364245. Of stuur een e-mail naar info@nmigratie.nl. Ook voor vragen over de gevolgen voor jouw nationaliteit en terugkeermogelijkheden naar Nederland kun je contact opnemen met het NMI. Voor een vluchtelingen en asielgerechtigden zijn er bijvoorbeeld andere voorwaarden dan voor Molukkers.

Landen van herkomst

De remigratieregeling is van toepassing als je voor een bepaalde datum in Nederland bent komen wonen en afkomstig bent uit een van de volgende landen:

 • Voor 1 juli 2014: Turkije, Marokko, Tunesië, Kaapverdië, Servië, Montenegro, Bosnië-Herzegovina, Kosovo, Noord-Macedonië en Suriname.
 • Voor 1 juli 2013: Kroatië
 • Voor 1 mei 2004: Slovenië
 • Voor 1 november 1993: Spanje, Portugal, Italië en Griekenland.

Ziektekostenverzekering

remigratie uitkering
Het overheidsorgaan Sociale VerzekeringsBank (SVB) voert de wet remigratie uit.

Naast de remigratie uitkering heb je mogelijk ook nog recht op ziektekostenvergoeding in jouw woonland op kosten van de Nederlandse staat.

Om in aanmerking te komen moet je een ingevulde vertrekkaart indienen met daarop de vertrekdatum van jou en meeverhuizende gezinsleden. De remigratie uitkering en, indien van toepassing, de tegemoetkoming in de ziektekosten, worden vervolgens naar jouw rekening in het buitenland overgemaakt.

Hoogte remigratie uitkering

De hoogte van de remigratie-uitkering hangt af van het land waar je gaat wonen. En of je een partner hebt of samenwoont. Ook is de uitkering afhankelijk van of je AOW pensioen ontvangt, of een Nederlandse Ziektekostenverzekering hebt. Misschien heb je nog recht op zorgtoeslag. Als je een andere uitkering ontvangt, worden de bedragen met elkaar verrekend.

Veel gezocht op ncfi.nl

Creditcard Vergelijken

Ontdek met hulp van een paar simpele vragen welke Creditcard bij je past: Kies je Card!

1 gedachte over “Remigratie”

 1. Betreft:
  Vorderen uitbetalingen anti betaalde.
  T.w. uitkeringen worden onterecht op foutieve valuta datum.

  Volgens het recht kan dat niet.
  Graag reactie.
  Betreft nu: migratie uitkering per 15 november 2020.
  Graag aktie.

  Met vriendelijke groet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.