Remigratie


Emigreren is een ingrijpende keuze. Remigratie, is de terugkeer naar het land van herkomst en dat is net zo een belangrijke keuze. Bij terugkeer naar het land van herkomst kunt u misschien een uitkering krijgen, de remigratie-uitkering, voor een duur van zes maanden. Dit is vastgelegd in de remigratiewet.

Zodra u zich uitschrijft bij uw gemeente, kunt u onder bepaalde voorwaarden in aanmerking komen voor de remigratie-uitkering en een tegemoetkoming in de kosten van uw ziektekostenverzekering. Zodra de SVB bericht van uw uitschrijving heeft ontvangen, wordt het bedrag overgemaakt naar een rekening in uw thuisland.

Via het Nederlands Migratie Instituut (NMI) kun u meer informatie krijgen over de aanvraag en vragen bij remigratie. Het NMI kunt u dagelijk bereiken tussen 09:00 tot 17:00 uur op telefoonnummer 030-2364245, ook voor vragen over de gevolgen voor uw nationaliteit en terugkeermogelijkheden naar Nederland.

Landen van herkomst

De remigratieregeling is van toepassing als u voor een bepaalde datum in Nederland bent komen wonen en afkomstig bent uit een van de volgende landen;

Voor 1 juli 2014: Turkije, Marokko, Tunesië, Kaapverdië, Servië, Montenegro, Bosnië-Herzegovina, Kosovo, Macedonië en Suriname.
Voor 1 juli 2013: Kroatië
Voor 1 mei 2004: Slovenië
Voor 1 november 1993: Spanje, Portugal, Italië en Griekenland.

Ziektekostenverzekering

remigratie uitkering
Het overheidsorgaan Sociale VerzekeringsBank (SVB) voert de wet remigratie uit.

Bovenop de remigratieuitkering heeft u mogelijk ook nog recht op ziektekostenvergoeding in uw woonland op kosten van de Nederlandse staat.

Om in aanmerking te komen moet u een ingevulde vertrekkaart indienen met daarop de vertrekdatum van u en meeverhuizende gezinsleden. De Remigratie-uitkering en indien van toepassing tegemoetkoming in de ziektekosten wordt vervolgens naar uw rekening in het buitenland overgemaakt.

Hoogte remigratie-uitkering

De hoogte van het bedrag ligt aan uw gezinssamenstelling en en het land van herkomst. Ook is het van invloed of u AOW pensioen ontvangt, of een Nederlandse Ziektekostenverzekering heeft. Er is ook misschien nog recht op Zorgtoeslag. Als u al een andere uitkering ontvangt worden bedragen verrekend.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.