Remigratie


Emigreren is een ingrijpende keuze. Remigratie, is de terugkeer naar het land van herkomst en dat is net zo een belangrijke keuze. Bij terugkeer naar het land van herkomst kunt u misschien een uitkering krijgen, de remigratie uitkering, voor een duur van zes maanden. Dit is vastgelegd in de remigratiewet.

Zodra u zich uitschrijft bij uw gemeente, kunt u onder bepaalde voorwaarden in aanmerking komen voor de remigratie uitkering en een tegemoetkoming in de kosten van uw ziektekostenverzekering. Zodra de SVB bericht van uw uitschrijving heeft ontvangen, wordt het bedrag overgemaakt naar een rekening in uw thuisland.

Via het Nederlands Migratie Instituut (NMI) kun u meer informatie krijgen over de aanvraag en vragen bij remigratie. Het NMI kunt u dagelijks bereiken tussen 09:00 tot 17:00 uur op telefoonnummer 030-2364245, of stuur een e-mail naar info@nmigratie.nl. Ook voor vragen over de gevolgen voor uw nationaliteit en terugkeermogelijkheden naar Nederland kunt u contact opnemen met het NMI.

Landen van herkomst

De remigratieregeling is van toepassing als u voor een bepaalde datum in Nederland bent komen wonen en afkomstig bent uit een van de volgende landen;

Voor 1 juli 2014: Turkije, Marokko, Tunesië, Kaapverdië, Servië, Montenegro, Bosnië-Herzegovina, Kosovo, Noord-Macedonië en Suriname.
Voor 1 juli 2013: Kroatië
Voor 1 mei 2004: Slovenië
Voor 1 november 1993: Spanje, Portugal, Italië en Griekenland.

Ziektekostenverzekering

remigratie uitkering
Het overheidsorgaan Sociale VerzekeringsBank (SVB) voert de wet remigratie uit.

Bovenop de remigratie uitkering heeft u mogelijk ook nog recht op ziektekostenvergoeding in uw woonland op kosten van de Nederlandse staat.

Om in aanmerking te komen moet u een ingevulde vertrekkaart indienen met daarop de vertrekdatum van u en meeverhuizende gezinsleden. De remigratie uitkering en ,indien van toepassing, tegemoetkoming in de ziektekosten worden vervolgens naar uw rekening in het buitenland overgemaakt.

Hoogte remigratie uitkering

De hoogte van het bedrag ligt aan uw gezinssamenstelling en en het land van herkomst. Ook is het van invloed of u AOW pensioen ontvangt, of een Nederlandse Ziektekostenverzekering heeft. Er is ook misschien nog recht op Zorgtoeslag. Als u al een andere uitkering ontvangt worden bedragen verrekend.

1 reactie op “Remigratie”

 1. Betreft:
  Vorderen uitbetalingen anti betaalde.
  T.w. uitkeringen worden onterecht op foutieve valuta datum.

  Volgens het recht kan dat niet.
  Graag reactie.
  Betreft nu: migratie uitkering per 15 november 2020.
  Graag aktie.

  Met vriendelijke groet.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.