Vakantiegeld

Vakantiegeld of vakantietoeslag wordt bij een vast dienstverband meestal in de maand mei uitbetaald. Wanneer er sprake is van een vast dienstverband is de toeslag een percentage van het salaris. Deze bonus is in principe 8 procent van het bruto jaarsalaris. Naast vakantietoeslag, bestaat er ook de eindejaarsbonus.

Als er sprake is van een tijdelijk dienstverband, of als je werkt via een uitzendbureau wordt het opgebouwde bedrag opgespaard en jaarlijks, of bij beëindiging van het dienstverband uitbetaald. Bij sommige uitzendbureaus is het mogelijk er voor te kiezen om de vakantietoeslag mee te nemen bij de periodieke betalingen.

Zelfstandig ondernemer

Als zzp´er of freelancer dien je er zelf voor te zorgen een bedrag te reserveren voor de vakantie, als je daar überhaupt tijd voor hebt. De toeslag wordt trouwens in de meeste gevallen niet gebruikt om daadwerkelijk van op vakantie te gaan, maar dat is weer een heel ander verhaal.

Uitkering

Iedere werknemer heeft recht op vakantiegeld, sommige uitkeringen kennen ook vakantietoeslag. Met een pensioen heb je hier ook recht op. Studenten zonder bijbaan hebben geen recht op een vakantietoeslag.

Vakantiegeld of vakantietoeslag is een wettelijke loontoeslag van acht procent. Vakantietoeslag wordt in principe in maand mei uitbetaald.

betaaldata vakantiegeld
Wat doe jij met jouw vakantiegeld? Direct een reis boeken… of verdwijnt het in openstaande rekeningen?

Elke werknemer heeft recht op vakantietoeslag. Vakantietoeslag wordt ook wel vakantiebijslag, vakantie-uitkering of vakantiegeld genoemd. Je krijgt in principe 8% van het bruto jaarloon, dat is wettelijk bepaald. Maar in de CAO kan een hoger percentage zijn overeengekomen. Wie het minimumloon verdient heeft altijd recht op acht procent vakantietoeslag, maar wie meer verdient mag een lager percentage krijgen. Er is ook een wettelijk bepaald maximum: Als je meer dan driemaal het minimumloon verdient krijg je over het meerdere geen vakantietoeslag.

Belastingheffing

Vakantiegeld wordt gezien als extra inkomsten en wordt daarom vanaf 2015 belast met het bijzonder tarief. Dit betekent dat net als met andere bijzondere inkomsten, zoals de afkoop van pensioen, de jaarlijkse toelage hoger wordt belast. Het is afhankelijk van de hoogte van je inkomen, hoeveel besteedbaar vakantiegeld je overhoudt. Voor salarissen die al in het hoge belastingtarief vallen is er geen verandering voor wat betreft het vakantiegeld.

Update: Er blijkt sprake te zijn van enige verwarring. De belastingdienst zegt dat het vakantiegeld net zo belast wordt als het inkomen. Er is wel degelijk sprake van wijzigingen in de belastingheffing (nivelering) die afhankelijk zijn van de hoogte van het inkomen. Voor sommigen is er dus wel een verhoging van de belasting, maar deze wordt over alle maandsalarissen verdeeld en dus niet ineens ingehouden van de vakantietoeslag.

Uitbetaling vakantiegeld

Volgens de wet moet de vakantietoeslag in juni worden betaald, maar in jouw CAO of arbeidsovereenkomst kan er ook een ander tijdstip zijn afgesproken. De meeste werkgevers betalen de vakantietoeslag uit in mei. Vakantietoeslag wordt gedurende je hele dienstverband opgebouwd. Op het moment van uitdiensttreding moet de werkgever de opgebouwde vakantietoeslag uitbetalen.

Bij betaald verlof (binnen een vast dienstverband) wordt door de werkgever het loon doorbetaald; dit wordt geen vakantiegeld genoemd. Bij beëindiging van het dienstverband kunnen niet opgenomen vakantiedagen opgenomen worden binnen de opzegtermijn; anders moeten de vakantiedagen na de opzegtermijn uitbetaald worden.

Waar geef jij het vakantiegeld aan uit?

Veel mensen geven het vakantiegeld helemaal niet uit aan vakantie, maar hebben deze extra inkomsten hard nodig om tekorten aan te vullen of een lening af te lossen. Waar geef jij het vakantiegeld aan uit?

23 gedachten over “Vakantiegeld”

  1. kees olislagers

    betalen ( criminele ) asielzoekers ook belasting en krijgen die ook vakantietoeslag, en hoe zit het met uitgeprocedeerde asielzoekers ? en met buitenlandse gevangen. we leven hier immers in LUILEKKERLAND als je ten minste GEEN Jan. Kees, Piet , Marietje,Toos of Ans heet, daar hebben ze hier andere regels voor ,die werken voor hun geld en dat zullen ze weten ( voelen ) ook.

    1. Altijd je vingertje in een andere richting wijzen .altijd naar een ander .voor de oorlog deden ze dat ook Tokie trouwens de voorouders van tokies zijn ook immigranten

    2. Nou nou Kees, ga jij voor je lol naar een wildvreemd land, terwijl je een groot deel van je familie en vrienden achterlaat om die fantastische vakantietoeslag te ontvangen? Altijd maar dat gezeik over zij, hun, die buitenlanders. Jij voelt jezelf achter gesteld in NL, door wie precies en waarom? Kijj eerst naar jezelf, je eigen omstandigheden, je eigen netwerk en probeer wat aan je situatie te doen, voordat je met je oerhollandse vingertje anderen onverdiend de schuld geeft.

      1. Ben het met Kees eens.
        Elke asielzoeker die in West Europa terecht asiel heeft gekregen, kost volgens berekeningen +/- 20.000 op jaarbasis. Dit moet de Nederlander via de belastingen ophoesten en ontvangt dit niet terug.
        Na WO 2 kwamen o.a. Molukkers, Indischen , die decennia lang al in Indie leven en de Nederlandse nationaliteit hebben, naar hun tweede vaderland “Holland “. Nood gedwongen!
        Zij hadden huis en haard moeten achter laten. nadat ze voor voor hun Holland gevochten hadden. Maar kregen hier geen gratis(!) huis vestiging, eten, drinken en verzorging.
        Nee, ze moesten al het geld die ze ontvingen voor huis vestiging, eten, drinken en verzorging terug betalen wanneer ze werk gevonden hadden!! Dit is pas schandalig!

    3. piraterij daar gaan we voor!

      mensen zitten wel slap te lullen van allochtonen dit buitenlanders dat maar ehh wie waren het die die mensen naar nederland haalden origineel en zoiets hadden van NOU werk maar voor ons en toen mensen gingen werken zoiets hadden van ” nu pikken ze onze banen in pleur ze maar in n uitkering om nu daar over te gaan zeiken …… juist ja jan ,piet, kees (zeer zeker kees) en al die andere bullshit namen die je noemde vent ik weet niet of je t door hebt maar in nederland leven meer “buitenlanders” dan nederlanders (krijg je ervan als je land word overgenomen door fransen duitsers en spanjaarden over de eeuwen heen….. ) nederland is voor IEDEREEN vuile racist

    4. Ja Natuurlijk , gevangenen krijgen ook vakantiegeld, 27 vakantiedagen en reiskosten vergoeding……
      Wat denk je zelf, Kees

      Knap dat je van een onderwerp wat totaal niks met immigratie te maken heeft toch dit aanhaalt.

      Beetje kansloos, Keesje

  2. Ik verander per 1 mei van werkgever.
    Mijn laatste salarisbetaling is dus eind april.
    Wanneer moet de oude werkgever mijn vakantiegeld uitkeren ?

  3. Jeroen Houdijk

    Staat op het punt om een vakantie te boeken, of gaat het vakantiegeld op aan andere dingen?
    Plaats hier uw reactie!

    1. WillemHolleeder

      Het is een grote grap in dit land, je betaald verdomme 3 x belasting over je zuur verdiende geld, vergeet nimmer nooit dat de belastingdienst vroeger begonnen is als criminele organisatie. Het zoveel mogelijk uitmelken van de hardwerkende nederlanders om al het troep van anderen op te lossen, zo kan ik ook wel een welvarend land regelen. zoveel mogelijk wegstoppen, niks laten zien, en een grote bek hebben tegen de belasting is het enige wat je nog kunt doen!

      Bedankt ! kutregering

  4. @Karl; KBC bank is een Belgische bank. Deze website is gericht op Nederlandse betalingen. Misschien werk je in Nederland en ontvang je vakantiegeld in het buitenland, maar dan moet je wel het juiste rekeningnummer doorgeven… Juist daarvoor is er het Internationaal Bank Account Number (IBAN) voor Europeese betalingen. In elk geval zul je je tot de betreffende werkgever moeten wenden om het juiste rekeningnummer door te geven. De bank lijkt niet de juist partij in dit geval.

  5. bij verkeerde bank nr heb ik een formulier nodig dat door de bank kbc moet in gevuld worden en terug naar vacancie geld moet terug gestuurd worden. om op het goede bank nr betaald te worden

  6. waarom de werknemers of uitkeringstrekkers pensionado geen keuze geven maandelijks of jaarlijks uitbetalen wantwat heb je eraan als je overlijd op april bv.
    Als je het maandelijks ontvangt gaat er nog een positieve prikkel uit naar de economie!!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.