Vakantiegeld

creditcard voor op reis
Welke Creditcard kies je het beste voor op vakantie of om je reis te boeken? Kies je Card!

Iedereen in Nederland die werkt of een uitkering ontvangt, heeft recht op vakantiegeld. Maar hoeveel vakantiegeld krijg je en wanneer? Vakantiegeld wordt ook wel vakantiebijslag of vakantietoeslag genoemd. Vakantiegeld is een extra bedrag dat oorspronkelijk bedoeld is om voor je vakantie te gebruiken. Tegenwoordig wordt het ook vaak gebruikt om te sparen of om spullen mee te kopen.

Als er sprake is van een tijdelijk dienstverband, of als je werkt via een uitzendbureau wordt het opgebouwde bedrag opgespaard en jaarlijks, of bij beëindiging van het dienstverband, uitbetaald. Bij sommige uitzendbureaus kun je ervoor kiezen om de vakantietoeslag uit te laten betalen met jouw periodieke betalingen.

 

Vakantiegeld bij een uitkering

Ook wanneer je een uitkering ontvangt heb je recht op vakantiegeld. Het percentage verschilt per soort uitkering. Als je een bijstandsuitkering ontvangt wordt 5% van het nettobedrag opzijgezet voor de vakantietoeslag. Bij een WW-of Wajong uitkering, krijg je 8% van je totale bruto-uitkering in een jaar. Bij een AOW-uitkering worden vaste bedragen uitgekeerd. Voor meer informatie of het vakantiegeld bij jouw uitkering, kun je inloggen in Mijn SVB op de website van de  de Sociale Verzekeringsbank (SVB).

Vakantiegeld of vakantietoeslag is een wettelijke loontoeslag van acht procent. Vakantietoeslag wordt in principe in maand mei uitbetaald.

betaaldata vakantiegeld
Wat doe jij met jouw vakantiegeld? Direct een reis boeken… of verdwijnt het in openstaande rekeningen?

 

Hoeveel vakantietoeslag ontvang ik en wanneer?

De vakantietoeslag bedraagt minimaal 8% van je brutoloon en wordt in de meeste gevallen in mei of juni uitgekeerd teglijkertijd met je salaris. In sommige gevallen wordt het vakantiegeld maandelijks uitbetaald. Op jouw loonstrook zie je hoeveel vakantiegeld je maandelijks opbouwt en hoeveel je uiteindelijk zult ontvangen.

Het kan zijn dat in de CAO een hoger percentage zijn overeengekomen. Wie het minimumloon verdient heeft altijd recht op acht procent vakantietoeslag, maar wie meer verdient mag een lager percentage krijgen. Er is ook een wettelijk bepaald maximum: Als je meer dan driemaal het minimumloon verdient krijg je over het meerdere geen vakantietoeslag.

 

Belastingen en vakantiegeld

Het Nederlandse belastingstelsel heeft twee belastingschijven. Hoe meer je verdient, hoe meer belasting je betaalt. Het belastingtarief tot € 75.518 is in 2024: 36,97%. Voor inkomsten vanaf € 75.518 geldt een belastingtarief van 49,5%. Je werkgever houdt hier al rekening mee en houdt elke maand een passend deel van het inkomen in.

De vakantietoeslag komt bovenop jouw inkomen en dat kan tot gevolg hebben dat jouw inkomen in het hoogste tarief terecht komt. Maar het kan ook zijn het vakantiegeld deels in de hoge schijf valt en deels in de lage schrijf. Dit wordt bijzonder tarief genoemd.

Heffingskortingen
In het Nederlands belastingstelsel gelden ook heffingskortingen: de algemene heffingskorting en de arbeidskorting. Deze 2 heffingskortingen verlagen de belasting. Echter, vanaf een bepaald inkomen gaan die heffingskortingen omlaag. Deze heffingskortingen worden ook elke maand verrekend.

Omdat het vakantiegeld bovenop het reguliere loon komt, kan het zijn dat de heffingskortingen aan het einde van het jaar lager uitvallen. Dan moet er geld terugbetaald worden. Om dat te voorkomen wordt er over het vakantiegeld een extra verrekeningspercentage toegepast.

Voor meer informatie over belastingen en heffingskortingen met betrekking tot vakantietoeslagen kun je terecht op de website van belastingdienst, of kijk eens op deze pagina met meer informatie over de Belastingdienst.

 

Uitbetaling vakantiegeld

Volgens de wet moet de vakantietoeslag in juni worden betaald, maar in jouw CAO of arbeidsovereenkomst kan er ook een ander tijdstip zijn afgesproken. De meeste werkgevers betalen de vakantietoeslag uit in mei of junie. Vakantietoeslag wordt gedurende je hele dienstverband opgebouwd. Op het moment van uitdiensttreding betaald de werkgever de opgebouwde vakantietoeslag in één keer uit.

Bij betaald verlof (binnen een vast dienstverband) wordt door de werkgever het loon doorbetaald; dit wordt geen vakantiegeld genoemd. Bij beëindiging van het dienstverband kunnen niet opgenomen vakantiedagen opgenomen worden binnen de opzegtermijn; anders moeten de vakantiedagen na de opzegtermijn uitbetaald worden.

 

Waar geef jij de vakantietoeslag aan uit?

Veel mensen geven het vakantiegeld helemaal niet uit aan vakantie, maar hebben deze extra inkomsten hard nodig om tekorten aan te vullen. Of gewoon om leuke dingen te kopen. Of om een lening af te lossen. Waar geef jij het vakantiegeld aan uit?

Veel gezocht op ncfi.nl

Creditcard Vergelijken

Ontdek met hulp van een paar simpele vragen welke Creditcard bij je past: Kies je Card!

23 gedachten over “Vakantiegeld”

 1. kees olislagers

  betalen ( criminele ) asielzoekers ook belasting en krijgen die ook vakantietoeslag, en hoe zit het met uitgeprocedeerde asielzoekers ? en met buitenlandse gevangen. we leven hier immers in LUILEKKERLAND als je ten minste GEEN Jan. Kees, Piet , Marietje,Toos of Ans heet, daar hebben ze hier andere regels voor ,die werken voor hun geld en dat zullen ze weten ( voelen ) ook.

  1. Altijd je vingertje in een andere richting wijzen .altijd naar een ander .voor de oorlog deden ze dat ook Tokie trouwens de voorouders van tokies zijn ook immigranten

  2. Nou nou Kees, ga jij voor je lol naar een wildvreemd land, terwijl je een groot deel van je familie en vrienden achterlaat om die fantastische vakantietoeslag te ontvangen? Altijd maar dat gezeik over zij, hun, die buitenlanders. Jij voelt jezelf achter gesteld in NL, door wie precies en waarom? Kijj eerst naar jezelf, je eigen omstandigheden, je eigen netwerk en probeer wat aan je situatie te doen, voordat je met je oerhollandse vingertje anderen onverdiend de schuld geeft.

   1. Ben het met Kees eens.
    Elke asielzoeker die in West Europa terecht asiel heeft gekregen, kost volgens berekeningen +/- 20.000 op jaarbasis. Dit moet de Nederlander via de belastingen ophoesten en ontvangt dit niet terug.
    Na WO 2 kwamen o.a. Molukkers, Indischen , die decennia lang al in Indie leven en de Nederlandse nationaliteit hebben, naar hun tweede vaderland “Holland “. Nood gedwongen!
    Zij hadden huis en haard moeten achter laten. nadat ze voor voor hun Holland gevochten hadden. Maar kregen hier geen gratis(!) huis vestiging, eten, drinken en verzorging.
    Nee, ze moesten al het geld die ze ontvingen voor huis vestiging, eten, drinken en verzorging terug betalen wanneer ze werk gevonden hadden!! Dit is pas schandalig!

  3. piraterij daar gaan we voor!

   mensen zitten wel slap te lullen van allochtonen dit buitenlanders dat maar ehh wie waren het die die mensen naar nederland haalden origineel en zoiets hadden van NOU werk maar voor ons en toen mensen gingen werken zoiets hadden van ” nu pikken ze onze banen in pleur ze maar in n uitkering om nu daar over te gaan zeiken …… juist ja jan ,piet, kees (zeer zeker kees) en al die andere bullshit namen die je noemde vent ik weet niet of je t door hebt maar in nederland leven meer “buitenlanders” dan nederlanders (krijg je ervan als je land word overgenomen door fransen duitsers en spanjaarden over de eeuwen heen….. ) nederland is voor IEDEREEN vuile racist

  4. Ja Natuurlijk , gevangenen krijgen ook vakantiegeld, 27 vakantiedagen en reiskosten vergoeding……
   Wat denk je zelf, Kees

   Knap dat je van een onderwerp wat totaal niks met immigratie te maken heeft toch dit aanhaalt.

   Beetje kansloos, Keesje

 2. Ik verander per 1 mei van werkgever.
  Mijn laatste salarisbetaling is dus eind april.
  Wanneer moet de oude werkgever mijn vakantiegeld uitkeren ?

 3. Jeroen Houdijk

  Staat op het punt om een vakantie te boeken, of gaat het vakantiegeld op aan andere dingen?
  Plaats hier uw reactie!

  1. WillemHolleeder

   Het is een grote grap in dit land, je betaald verdomme 3 x belasting over je zuur verdiende geld, vergeet nimmer nooit dat de belastingdienst vroeger begonnen is als criminele organisatie. Het zoveel mogelijk uitmelken van de hardwerkende nederlanders om al het troep van anderen op te lossen, zo kan ik ook wel een welvarend land regelen. zoveel mogelijk wegstoppen, niks laten zien, en een grote bek hebben tegen de belasting is het enige wat je nog kunt doen!

   Bedankt ! kutregering

 4. @Karl; KBC bank is een Belgische bank. Deze website is gericht op Nederlandse betalingen. Misschien werk je in Nederland en ontvang je vakantiegeld in het buitenland, maar dan moet je wel het juiste rekeningnummer doorgeven… Juist daarvoor is er het Internationaal Bank Account Number (IBAN) voor Europeese betalingen. In elk geval zul je je tot de betreffende werkgever moeten wenden om het juiste rekeningnummer door te geven. De bank lijkt niet de juist partij in dit geval.

 5. bij verkeerde bank nr heb ik een formulier nodig dat door de bank kbc moet in gevuld worden en terug naar vacancie geld moet terug gestuurd worden. om op het goede bank nr betaald te worden

 6. waarom de werknemers of uitkeringstrekkers pensionado geen keuze geven maandelijks of jaarlijks uitbetalen wantwat heb je eraan als je overlijd op april bv.
  Als je het maandelijks ontvangt gaat er nog een positieve prikkel uit naar de economie!!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.