Alimentatie


Alimentatie, ook wel partneralimentatie, is onderdeel van onderhoudsplicht. Als mensen getrouwd zijn geweest en gaan scheiden, dan blijft ook na de scheiding de plicht om voor elkaar te zorgen (de onderhoudsplicht). Om na de scheiding aan deze plicht te voldoen, wordt er vaak alimentatie betaald. Er is geen recht op alimentatie als er geen sprake was van een huwelijk.

Als er geen partneralimentatie betaald hoeft te worden, kan het wel nodig zijn dat er kinderalimentatie betaald wordt. Na de scheiding is er in ieder geval altijd de verplichting om voor de kinderen te blijven zorgen. Hier maakt het dus ook niet uit of er een huwelijk was. Kinderalimentatie is verplicht tot het kind 21 jaar wordt. De ouder bij wie het kind (het meeste) woont, ontvangt tot dat het kind 18 jaar wordt ook kinderbijslag. Dit heeft tevens invloed op de hoogte van de (kinder)alimentatie.

alimentatie
Hierboven: website van het Landelijk Bureau Inning Onderhoudsbedragen (afgekort als LBIO)
Het uitgangspunt bij alimentatie, is dat de ouders onderling afspraken maken over de maandelijkse betaling. Hoeveel alimentatie er betaald moet worden, kan worden vastgesteld via de website van de rijksoverheid. Zodra de betalingsverplichtingen niet worden nagekomen door de ex-partner, is het Landelijke Bureau Inning Onderhoudsbijdragen (LBIO) ervoor om te helpen met de incasso van de opgelegde bijdrage. Alimentatie kan ook van invloed zijn op de kinderbijslag. Verder kan de alimentatie indexering kan op de website van het LBIO worden gevonden.

Betalingsachterstand alimentatie

Zodra er een betalingsachterstand is van een maand ter hoogte van ten minste tien euro, kan het LBIO worden ingeschakeld. Het LBIO volgt een stappenplan van steeds ingrijpender maatregelen om het bedrag te innen. Zodra de betalingen via het LBIO lopen, storten zij het te ontvangen bedrag zo snel mogelijk.

Dit is in het kort hoe de betalingen verlopen via het LBIO. Op mijn.overheid.nl kunt u met uw DigID inloggen om uw actuele status te zien.

4 gedachten over “Alimentatie”

 1. Hoi ik heb een vraag de hoeveelste wordt de alimentatie uitbetaald wanneer ziet mijn dochter dat op har rekening als ze 17 februari 18 is geworden?

  Mvg anoniem

 2. Berry van Berkel

  Helaas heb ik daar ook mee te maken, er wordt elke maand € 70,00 van mijn AOW ingehouden en het opgebouwde vakantiegeld komt er ook nog bij voor mijn Ex vrouw
  De reden is dat ik ben gestopt met alimentatie betalen dat zij verzwegen had, betreft inkomsten uit arbeid, en zij ook een AOW uitkering had.
  Dus het LBIO staat heel sterk
  Op dit moment staat er nog € 10.000 open dus ik moet nog heel oud worden voor alles is terugbetaald.
  Ondanks alles blijf ik lachen en roep altijd Berry is slank en gezond en financieel net niet aan de grond.

 3. Geachte,

  Ik ben het niet eens met dat gene wat u hier schrijft over de LBIO. Mijn dochter is al ruim 10 jaar bezig voor haar alimentatie, waarvan twee jaar bij de LBIO. Bij het lbio hebben in die tijd vijf personen aan haar zaak gewerkt,met resutaat nul,nul. Wel hebben ze een deurwaarder gehad, maar die sturen ze naar een postadres. Ik moet ze alles aanbrengen zelf doen ze totaal niets. Ze zijn nu weer beledigd, om dat ik ze een brief heb gestuurd, of ze nu eindelijk iets willen ondernemen, en dat is al weer 20 dagen geleden.

  Het bedrag waar het hier omgaat is inmiddels op gelopen tot ruim 11000 euro. Het L.B.I.O. laat in totaal niets meer van zich horen. En dat nog wel voor een overheids instantie. Wij hebben van onze kant er alles aangedaan zelfs een advocaat wat we moesten betalen, en die heeft zelfs nog zijn adres aan hun door gegeven, maar zij zeggen van niets te weten. MAG ik van u hier op een reactie krijgen? BIJ VOORBAAT MIJN DANK

  K.H. KOK

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.