Alimentatie

Alimentatie is een financiële bijdrage in de kosten van het levensonderhoud voor jouw kind of kinderen. Dit is de zogenaamde kinderalimentatie. Er kan soms ook sprake zijn van een bijdrage in het levensonderhoud van de ex-partner. Dit is de partneralimentatie. Als je gaat scheiden, zul je samen met je (ex-)partner afspraken moeten maken over onder andere de alimentatie. Vaak gebeurt dit in overleg met een mediator, advocaat of notaris. Er is geen recht op partneralimentatie als er geen sprake was van een huwelijk.

 

Kinder- en partneralimentatie

Er zal sprake zijn van kinderalimentatie wanneer je scheidt en jullie gezamelijk kinderen nog geen 21 jaar oud zijn. Jullie zullen samen afspraken moeten over het onderhoud en de verzorging moeten maken en vastleggen  in een ouderschapsplan. Wanneer één van de 2 partners na de scheiding niet genoeg geld om van te leven, dan zal de andere partner alimentatie moeten betalen. De hoogte hiervan hangt af van wat de éénn nodig heeft en de ander kan missen. Daar zijn normen voor. De partneralimentatie duurt maximaal 12 jaar voor gevallen van voor 1 januari 2020. Vanaf deze datum geldt maximaal 5 jaar bij scheidingen. Er zijn enkele uitzonderingen.

Als er geen partneralimentatie betaald hoeft te worden, kan er nog steeds sprake zijn van betaling van kinderalimentatie. Na een scheiding is er in altijd de verplichting om voor de kinderen te blijven zorgen. Het maakt hierbij niet uit of er sprake was van een huwelijk. Kinderalimentatie is verplicht tot jullie kind 21 jaar wordt. De ouder bij wie het kind (de meeste) woont, ontvangt tot dat het kind 18 jaar wordt ook kinderbijslag. Dit bedrag heeft  invloed op de hoogte van de (kinder)alimentatie.

alimentatie
Hierboven: website van het Landelijk Bureau Inning Onderhoudsbedragen (afgekort als LBIO)

Het uitgangspunt bij kinderalimentatie, is dat de ouders onderling afspraken maken via het verplichte ouderschapsplan. Zodra de betalingsverplichtingen niet worden nagekomen door de ex-partner, is het Landelijke Bureau Inning Onderhoudsbijdragen (LBIO) ervoor om te helpen met de incasso van de opgelegde bijdrage.

 

Wanneer ontvang je de alimentie?

In de overeenkomst tussen ex-partners wordt een datum vastgelegd wanneer de alimentatie wordt overgemaakt.

 

Alimentatie Indexering 2024

De hoogte van de alimentatie indexering is voor 2024 vastgesteld op 6,2%. Dit betekent dat de verschuldigde alimentatiebedragen per 1 januari 2024 zullen worden verhoogd met 6,2%. Dit is een enorm hoog bedrag! De laatste keer dat de indexering zo hoog was ,was in 1983. Deze indexering is bedoeld om de onderhoudsbijdragen in lijn te houden met de algemene prijsstijgingen in de samenleving., maar kan .

De verhoging van het alimentatiebedrag verplicht en heeft dan ook consequenties voor degenen die alimentatie moeten betalen. De impact ervan kan zeer aanzienlijk zijn. Voor alimentatiebetalers is het dan ook van cruciaal belang om zich bewust te zijn van deze wijzigingen en tijdig actie te ondernemen.

 

Wat als je de alimentatie indexering niet kan betalen?

Het is natuurlijk enorm vervelend als je de alimentatie indexering niet kunt betalen? Toch ben je verplicht de wettelijke indexering bovenop de vastgestelde alimentatie te betalen. En jouw ex kan het bedrag gaan vorderen als je dit niet doet. Onderling kunnen jeullie ervoor kiezen om hier vanaf te wijken.  Jullie mogen dit in onderling overleg afspreken, maar leg dit wel samen schriftelijk vast. Ons advies is om dit officieel te laten doen door bijvoorbeeld een mediator. Op deze manier kan de ex er later niet op terugkomen.

 

Betalingsachterstand alimentatie

Zodra er een betalingsachterstand is van een maand van ten minste tien euro, kan het LBIO worden ingeschakeld. Het LBIO volgt een stappenplan van steeds ingrijpendere maatregelen om het bedrag te innen. Zodra de betalingen via het LBIO lopen, storten zij het te maken zij het bedrag zo snel mogelijk over.

Dit is in het kort wat informatie over de rol van het LBIO en wanneer de betalingen via het LBIO lopen. Op mijn.overheid.nl kunt je met uw DigID inloggen en jouw actuele status checken.

Veel gezocht op ncfi.nl

Creditcard Vergelijken

Ontdek met hulp van een paar simpele vragen welke Creditcard bij je past: Kies je Card!

4 gedachten over “Alimentatie”

 1. Hoi ik heb een vraag de hoeveelste wordt de alimentatie uitbetaald wanneer ziet mijn dochter dat op har rekening als ze 17 februari 18 is geworden?

  Mvg anoniem

 2. Berry van Berkel

  Helaas heb ik daar ook mee te maken, er wordt elke maand € 70,00 van mijn AOW ingehouden en het opgebouwde vakantiegeld komt er ook nog bij voor mijn Ex vrouw
  De reden is dat ik ben gestopt met alimentatie betalen dat zij verzwegen had, betreft inkomsten uit arbeid, en zij ook een AOW uitkering had.
  Dus het LBIO staat heel sterk
  Op dit moment staat er nog € 10.000 open dus ik moet nog heel oud worden voor alles is terugbetaald.
  Ondanks alles blijf ik lachen en roep altijd Berry is slank en gezond en financieel net niet aan de grond.

 3. Geachte,

  Ik ben het niet eens met dat gene wat u hier schrijft over de LBIO. Mijn dochter is al ruim 10 jaar bezig voor haar alimentatie, waarvan twee jaar bij de LBIO. Bij het lbio hebben in die tijd vijf personen aan haar zaak gewerkt,met resutaat nul,nul. Wel hebben ze een deurwaarder gehad, maar die sturen ze naar een postadres. Ik moet ze alles aanbrengen zelf doen ze totaal niets. Ze zijn nu weer beledigd, om dat ik ze een brief heb gestuurd, of ze nu eindelijk iets willen ondernemen, en dat is al weer 20 dagen geleden.

  Het bedrag waar het hier omgaat is inmiddels op gelopen tot ruim 11000 euro. Het L.B.I.O. laat in totaal niets meer van zich horen. En dat nog wel voor een overheids instantie. Wij hebben van onze kant er alles aangedaan zelfs een advocaat wat we moesten betalen, en die heeft zelfs nog zijn adres aan hun door gegeven, maar zij zeggen van niets te weten. MAG ik van u hier op een reactie krijgen? BIJ VOORBAAT MIJN DANK

  K.H. KOK

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.