Stichting Bedrijfspensioenfonds voor de Rijn- en Binnenvaart

Stichting Bedrijfspensioenfonds voor de Rijn- en Binnenvaart, ook wel bekend als rijn- en binnenvaartpensioen, Bpf Rijn en Binnenvaart, en fonds rijn- en binnenvaart. Dit pensioenfonds regelt het pensioen voor werknemers in de rijn- en binnenvaart.

Pensioenfonds voor de Rijn- en Binnenvaart probeert de pensioenen elk jaar te verhogen. Dit omdat de prijzen door onder andere inflatie ook stijgen en het pensioenfonds niet wilt dat mensen minder koopkracht hebben. In principe zorgt het fonds ervoor dat de pensioenen met de prijzen meegroeien, maar dat kan alleen als de financiële situatie goed genoeg is. Er is een maximum aan de pensioenverhoging, dit noemt men ambitie. De ambitie die dit pensioenfonds gebruikt is de prijsstijging.  Er wordt gekeken naar de jaarlijkse prijsstijging, is deze stijging 1,5%? Dan stijgt uw pensioen in dat jaar maximaal met 1,5%. Het kan ook voorkomen dat de pensioenen verlaagd moeten worden. Per 1 januari 2018 is het rijn- en binnenvaartpensioen met 0,59% verhoogd.

De pensioenregeling bestaat uit:

 • Ouderdomspensioen
 • Partnerpensioen
 • Wezenpensioen
 • Premievrije deelname bij arbeidsongeschiktheid (geen arbeidsongeschiktheidspensioen)

Opbouwfase

Impressie website Bpf Rijn- en Binnenvaart met pensioeninformatie voor werkgevers- en nemers.

Als u bij dit bedrijfspensioen pensioen opbouwt, dan betaalt u maandelijks pensioenpremie. De betaalde premies worden door het fonds beheerd en als u de pensioenleeftijd bereikt dan wordt het opgebouwde pensioen maandelijks uitbetaalt. U betaalt niet alleen voor uw toekomstige pensioen, uw werkgever betaald namelijk ook pensioenpremie. Vraag bij uw werkgever na hoeveel u precies betaalt en hoeveel uw werkgever betaalt. Op uw maandelijkse salarisstrook staat hoeveel premie u die maand heeft betaald, vaak betaalt uw werkgever eenzelfde bedrag.

Vaak ontvangt u, als u met pensioen gaat, naast het pensioen ook AOW. Het kan zijn dat dit niet genoeg voor u is, u kunt er dan voor kiezen om aanvullend pensioen op te bouwen. Dit kunt u zelf ook doen, door bijvoorbeeld extra te sparen of door bepaalde verzekering af te sluiten. Een voorbeeld van een verzekering die u kunt afsluiten is een overlijdensrisicoverzekering. Kijk voor meer informatie over deze verzekering op pensioenverzekeraars.nl.

Binnenvaartpensioen

Het rijn- en binnenvaartpensioen bevat verschillende soorten pensioenen. Het enige wat deze pensioenregeling niet heeft, is een arbeidsongeschiktheidspensioen. Dit betekent dat als u arbeidsongeschikt raakt, geen pensioenuitkering zal ontvangen. Wel heeft u bij arbeidsongeschikt recht op premievrije pensioenopbouw. U hoeft dan zelf geen pensioenpremie meer hoeft te betalen terwijl de pensioenopbouw wel (gedeeltelijk) doorloopt.

Uitbetaling

Vanaf uw pensioendatum krijgt u iedere maand een uitkering van dit pensioenfonds. U krijgt pensioen vanaf de 1e dag van de maand waarin u met pensioen gaat. U krijgt pensioen zolang u leeft. Bpf Rijn- en Binnenvaart maakt elke maand de pensioenen op de 23e van de maand over. Op die dag staat het bedrag ook op uw bankrekening. Valt de 23ste van een bepaalde maand in het weekeinde? Dan is de betaling op de vrijdag ervoor. Kijk hieronder in de reacties voor de meest actuele betaaldata.

Als u bij dit pensioenfonds klein pensioen heeft opgebouwd en dit pensioen onder de afkoopgrens valt, dan kan het pensioen afgekocht worden. Bij pensioenen die hoger zijn, kunt u niet kiezen voor afkoop. Wel kunt u, als u gaat werken in een andere sector, uw opgebouwde pensioen meenemen naar uw nieuwe pensioenfonds. Dit heeft waardeoverdracht.

Wat zijn uw ervaringen met het bedrijfstakpensioenfonds voor de rijn- en binnenvaart? Ontvangt u maandelijks uw pensioenuitkering op tijd? Plaats een reactie en deel uw positieve/negatieve ervaringen met ons!

2 gedachten over “Stichting Bedrijfspensioenfonds voor de Rijn- en Binnenvaart”

 1. In 2019 betaalt het pensioenfonds op de volgende data uit:

  -woensdag 23 januari
  -vrijdag 22 februari
  -vrijdag 22 maart
  -dinsdag 23 april
  -donderdag 23 mei
  -vrijdag 21 juni
  -dinsdag 23 juli
  -vrijdag 23 augustus
  -maandag 23 september
  -woensdag 23 oktober
  -vrijdag 22 november
  -vrijdag 20 december

 2. In 2018 betaalt het pensioenfonds op de volgende data uit:

  -dinsdag 23 januari 2018
  -vrijdag 23 februari 2018
  -vrijdag 23 maart 2018
  -maandag 23 april 2018
  -woensdag 23 mei 2018
  -vrijdag 22 juni 2018
  -maandag 23 juli 2018
  -donderdag 23 augustus 2018
  -vrijdag 21 september 2018
  -dinsdag 23 oktober 2018
  -vrijdag 23 november 2018
  -donderdag 20 december 2018

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.