Website betaaldata.nl 10 jaar!!!

Op een regenachtige donderdagmiddag in de derde week van april 2007, 19 april om precies te zijn, zocht ik naar de betaaldata van mijn studiefinanciering, omdat de koelkast leeg was… Ik vond het vreemd dat er nog geen website was met betaaldata, en omdat ik al eens eerder een domeinnaam had vastgelegd, registreerde ik deze ook maar, om in het vervolg de betaaldata makkelijk terug te kunnen vinden.

De pagina werdt vanaf het begin goed bezocht ne toen deze steeds groter werd ben ik overgestapt naar wordpress om all inhoud eenvoudig te kunnen beheren. Tien jaar terug alweer. In deze periode heb ik met vlagen gewerkt aan de site. Soms keek ik er maanden niet naar om, dan weer een paar dagen alles bijwerken en dingen toevoegen. Nog steeds is de derde week van elke maand de drukste week met bezoekers.

De website met incassodata is er later bij gekomen. Deze begint al steeds completer te worden. Recent is pensioenverzekeraars.nl toegevoegd met het oog op de toekomst en een interresante link tussen betaal- en incassodata.

De sites hebben zo hun plek gekregen, maar echt heel veel interactie met en tussen bezoekers is er nog niet. Dat is iets wat hopelijk nog gaat veranderen. Ook is het blijvend zoeken naar producten en diensten die van toegevoegde waarde zijn voor iedereen die met zijn persoonlijke financien bezig is. Er zijn een aantal partners waar mee wordt samengewerkt, en recent werden de eerste producten in de vorm van excel sheets aangeboden in de webwinkel.

Elke suggestie voor verbetering van de site is welkom!

Bezwaar maken tegen de Belastingdienst

Soms moet u een bedrag terugbetalen aan de belastingdienst. Toeslagen worden namelijk als voorschot uitgekeerd, hierdoor kunt u geheel onverwachts een vervelende acceptgiro van de belastingdienst ontvangen. In de begeleidende brief van de belastingdienst staat dan dat u teveel toeslag heeft ontvangen om een bepaalde reden, en dat u deze moet terugbetalen. Ineens. U kunt wel een betalingsregeling aanvragen, maar maak eerst gebruik van de bezwaar en beroep regeling!

Maak bezwaar binnen zes weken

Binnen 6 weken na dagtekening, dat is de datum op de brief van de belastingdienst, kunt u bezwaar maken tegen de berekening van de aanslag. U kunt bezwaar maken tegen alles wat niet klopt in een voorlopige of definitieve berekening toeslagen.

Maak voordat u betaalt gebruik van de bezwaar en beroep regeling.

Om bewaar te maken stuurt u een brief naar het belastingkantoor dat op de aanslag staat vermeldt. Leg uit waarom u vindt dat er iets niet klopt. U kunt wijzen op eerdere correspondentie met doorgegeven informatie, feiten in uw voordeel of onduidelijkheid omtrent een bepaalde regeling. Stuur voor zover mogelijk bewijsstukken in die relevant kunnen zijn. Ook als u niet helemaal zeker bent van de geldigheid van het door u gevonden bewijs is het in uw belang dit toch in te sturen, de belastingdienst is namelijk verplicht uw bezwaar in behandeling te nemen en de stukken te evalueren. Zolang uw bezwaar in behandeling is hoeft u niets te betalen.

Ingebrekestelling

Ingebrekestelling Belastingdienst Toeslagen -screenshot formulier ingebrekestelling belastingdienst toeslagenIk heb in de afgelopen jaren een aantal keer een bezwaar ingediend en de belastingdienst is vaak altijd te laat met het nemen van een beslissing. Wanneer de beslistermijn (ook zes weken geloof ik) is verstreken kunt u de belastingdienst in gebreke stellen. Dat klinkt heel ernstig, en het is eigenlijk ook best genant dat de belastingdienst haar werk niet volgens de eigen regels uitvoert. Het is gelukkig niet ingewikkeld, en het komt zo vaak voor, dat u een speciaal formulier kunt downloaden waar u invult met welke beslissingen de belastingdienst te laat is. Het formulier heet Formulier Ingebrekestelling bij niet tijdig beslissen (toeslagen).

Beslissing op bezwaar

Binnen twee weken na de ingebrekestelling komt de belastingdienst met een beslissing op uw bezwaar. Ze moet wel, want anders kunt u gerechtelijke stappen nemen of zelfs een dwangsom eisen. Nu is de belastingdienst telkens volledig tegemoet gekomen aan mijn bezwaren. Het loont dus de moeite om gebruik te maken van de bezwaar en beroep regelingen die er zijn.

Wij komen volledig tegemoet aan uw bezwaar

Beroep

Wanneer de beslissing van de belastingdienst niet in uw voordeel is, kunt u in beroep gaan. Hier zijn kosten aan verbonden, dus moet u een afweging maken of dat de moeite waard is. De proceskosten (griffiekosten) van de rechtbank zijn € 45,- voor een zaak over toeslagen. Als u gelijk krijgt, kunt u deze soms terugontvangen. Er zijn vast advocaten die u hier verder over willen informeren. Het hangt natuurlijk af van van de aard van uw bezwaar én de hoogte van het bedrag dat u moet terugbetalen of het de moeite waard is om tijd (zelf doen), energie (zowieso) of geld (advocaat en griffiekosten) te steken in een beroep.

Daarom krijgt u nog €1.731.

Voorbeeldbrieven

Ik denk er over een voorbeeldbrief te delen waarmee ik (meerdere keren) volledig in het gelijk ben gesteld door de belastingdienst, maar voordat ik dat doe wil ik wel weten of hier behoefte aan is. Laat alstublieft een reactie achter met uw ervaringen aangaande bezwaar, ingebrekestelling en beroep tegen de Belastingdienst Toeslagen en geef aan of u deze voorbeeldbrief wilt ontvangen. Heeft u verder nog tips of aanvullingen?

Mijn Belastingaangifte over 2014

Het is tijd om uw Belastingaangifte over 2014 te doen. Ook voor mij, stap voor stap doorloop ik het process, om te laten zien hoe het werkt, om te kijken of het nu echt zo makkelijk is, en om er achter te komen waar er nog belastingvoordelen te halen zijn.

Voordat u verder leest… Heeft u zich al aangemeldt voor mijn nieuwsbrief? Dan blijft u namelijk eens per maand op de hoogte van nieuwe artikelen en nieuws over inkomsten en uitgaven.

Informatie van de Belastingdienst

Als eerste de informatievoorziening omtrent de aangifte. Ik denk dat de boodschap wel bij iedereen is aangekomen dat de aangifte dit jaar in Maart én April gedaan mag worden. Er is de nodige berichtgeving geweest over de aangifte en bovenstaande youtube video geeft ook al wat informatie.

Op de website van de belastingdienst staat een pagina over de aangifte 2014. De volgende url:

//www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/bldcontentnl/belastingdienst/prive/aangifte_doen/aangifte_inkomstenbelasting/aangifte_doen_over_2014/aangifte_doen_over_2014

vind ik persoonlijk iets aan de lange kant (lees: veel te lang). De volgende pagina die ik tegenkom is deze:

//www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/bldcontentnl/campagnes/landingspaginas/prive/aangifte/aangifte

Ook al zo’n moeilijk webadres. Maar niet zeuren, eerst eens kijken wat de volgende stap is.

Uw gegevens worden veilig opgeslagen

Het eerste wat opvalt, is dat er geen programma meer is om te downloaden. U moét inloggen met DigiD. Het is dus niet meer mogelijk om anoniem te spelen met de getallen in het programma om te kijken wat het beste uitkomt. Wat gebeurd er nu als iemand vreemde getallen invult, of opvallend veel tijd besteedt aan het uitproberen van combinaties van getallen? Gaat er dan ergens een rood lampje branden, of volgt er een handmatige controle door een inspecteur?

uw gegevens worden veilig opgeslagen

Uw gegevens zijn bij ons veilig, maakt u zich vooral geen zorgen… U heeft toch niets te verbergen?

Wat daarna opvalt, is dat er wordt gewaarschuwd dat de site misschien overbelast wordt in de aangifteperiode. Zo vertrouwd is de Belastingdienst dus niet met ICT taken. De benodigde bandbreedte lijkt mij vrij eenvoudig te berekenen.

Gegevens klaarleggen

Voordat ik aan de slag ga met de aangifte, zorg ik dat ik alle jaaropgaven (er kwam er deze week, begin maart pas, nog eentje binnen) op een rijtje heb. Inkomsten uit salaris, Uitkering en Banksaldo’s en dergelijke. Studiekosten, Zorguitgaven en andere mogelijke aftrekposten. Winst of verlies uit onderneming, of nevenacitiveitet en eventuele schulden zoals persoonlijke leningen, roodstand, studieschuld, hypotheek.

Zo eenvoudig is het niet, want je moet bijvoorbeeld ook denken aan beleggingen in aandelen en obligaties, durfkapitaal, groene investeringen en private pensioenvoorzieningen. Ik heb zelf in 2014 een pensioen afgekocht, daarvan het ik óók een jaaropgaaf gekregen.

Al die zaken georganiseerd? Zo ongeveer wel, dus ik ga nu verder kijken in het aangifteprogramma.

Mijn Belastingdienst

Ook een dingetje wat mij opviel, de Belastindienst spreekt burgers aan met ‘je’ op twitter. De Belastingdienst is niet mijn vriend, en ik wens als klant met ‘u’ aangesproken te worden, alsof er alleen maar kinderen op twitter zitten. Dat terzijde.

Inloggen op Mijn Belastingdienst

De eerste poging om in te loggen mislukt. Mijn DigiD is in orde, ik zorg netjes dat ik deze een paar keer per jaar gebruik, zodat deze niet verloopt, want een nieuwe aanvragen is een hoop gedoe. In het scherm stond even dat mijn gegevens werden geladen, maar daarna werd ik gebounced. Opniew proberen dus…

Heeft iemand de gebruikersvoorwaarden gelezen? En wat als je hier niet mee akkoord bent? Een beetje overbodig, wat er ook in staat. Niet gelezen dus. Inmiddels is de tweede poging gelukt. Ik ben binnen, en ze weten wie ik ben, althans, mijn voorletters en achternaam staan op het scherm;

Dit is de 1e keer dat u uw gegevens bekijkt of wijzigt in Mijn Belastingdienst.

Dat vindt ik dus benauwend. Bovendien vraag ik mij af of het wel klopt, want dit is feitelijk mijn tweede login. Er zijn vier tabbladen. Home, Inkomstenbelasting, Geldzaken en Correspondentie. Home is de huidige pagina. Inkomstenbelasting [2013, 2014 en 2015] is de volgende, onder Geldzaken staat slechts één rekeningnummer. En er is nog geen Correspondentie (!?) Wow, geen correspondentie. Ik heb toch een behoorlijke historie met mijn vrienden bij de Belastingdienst, ik vind het best zo. Oh, dat moet wel gezegd, bij Geldzaken, staan heel netjes de betaaldata van de maandelijkse uitbetaling van de voorlopige aanslag. Jammer dat deze informatie achter een log-in verstopt zit, maar dat is weer goed voor mijn site betaaldata.nl.

Tabbladen Mijn Belastingdienst

Introductie

Het online aangifteprogramma (misschien was dat toch wel onvermijdelijk) heeft een nieuwe frisse look. Het is toch weer spannend, of ik geld terug ga krijgen of belasting moet bijbetalen. Ik heb immers al fors bijgedragen middels BTW en accijnzen, dus ik hoop op zijn minst 2014 neutraal te kunnen afsluiten.

Introductie Aangifte Inkomstenbelasting 2014

Fiscale Partner

Die houdt ik er liever buiten.

Vooraf Ingevulde Gegevens

Hier geeft de Belastingdienst bloot wat zij van u weet. Erg waardevolle informatie. Helaas kunnen fouten of verkeerde interpretaties uit dit overzicht voor problemen zorgen. U heeft dus wél wat te verbergen, per definitie.

Persoonlijke Gegevens

Hier wordt gevraagd een telefoonnummer in te vullen. Sorry jongens, ik doe alleen schriftelijk zaken met de Belastingdienst, dan heb ik namelijk bewijs van eventuele toezeggingen. Verder wijst het invullen en controleren van de persoonlijke gegevens zich vanzelf.

Inkomsten

Inkomsten
Heeft u alleen inkomsten uit loondienst en geen aftrekposten? Dan is het doen van aangifte inkomstenbelasting een koud kunstje. U bent zowieso de sjaak. U mag betalen.

Bij het onderdeel Inkomsten moet u aanvinken wat van toepassing is. Inkomsten uit loondienst, Pensioen en andere uitkeringen, Inkomsten uit overig werk, Inkomsten uit verhuur aan eigen BV, Partneralimentatie, Teruggekregen bedragen en vergoedingen (ja daaaaag, dat geld is van mij), Rente, pacht of huur met een aanvang van vóór 2001.

Logisch?.. Mwa. Vooral dat laatste vinkje lijkt mij niet relevant voor 95% van de Nederlanders, maar ik kan het mis hebben. Hoe dan ook, aan de hand van wat u aangevinkt heeft bij Inkomsten, moet u een aantal vervolgstappen doorlopen.

Woningen en andere onroerende zaken

Hier geeft u uw onroerende zaken zoals een eigen woning of een verhuurd pand op.Ik vraag mij oprecht af of domeinnamen vallen onder onroerend goed. Feitelijk zijn deze opverdraagbaar op eenzelfde manier zoals huizen van eigenaar wisselen. Ze hebben een unieke positie, maar zijn wat alleen lastig op waarde te schatten. Feit is dat deze objecten als investering worden gebruikt.

Bankrekeningen en andere bezittingen

Bitcoins aangeven
Waar ik half grappend over domeinnamen spreek als onroerend goed, lees ik tot mijn verbazing dat de Belastingdienst vraagt of ik wil opgeven hoeveel Bitcoins ik bezit. Als ik al Bitcoins bezat, dan zou ik dat zéker niet opgeven aan de belastingdienst. En contant geld, is dat ook nieuw? Mijn €1024,- euro in een oude sok opgeven aan de Belastingdienst? De spaarpot van een kind? Hoe ver gaat het? Gelukkig kunt u ook aangeven dat u nog vijf euro van Jantje of Pietje tegoed heeft, dat dan weer wel. Manmanman.

Hypotheken en andere Schulden

U moet zorgen dat u niet meer dan €42.278,- bezit, want voor elke euro daarboven mag u 4% boeterente aftikken. Om er voor te zorgen dan u niet meer geld heeft, kunt u schenkingen doen, of groene investeringen, of… Vult u zelf maar in. Een lening aangaan (DUO: vanaf 0,12 %) kan uw papieren vermogen aanzienlijk drukken.

DUO: Het rentepercentage voor uw lening is vanaf 1 januari 2015 0,12%. Vanaf 1 januari 2015 moet u €0,00 per maand betalen.

Uitgaven / Aftrekposten

Uitgaven

Onder het kopje uitgaven mag u aanvinken welke aftrekposten u wilt gebruiken.

Aanvullende vragen en verdelen

Gaaap, ik ben het zat voor vandaag, morgen verder…

Technische fout Belastingdienst

Gisteravond, toen ik iets wilde wijzigen in de aangifte kreeg ik bovenstaande foutmelding. Die kan bij de verzameling. Een mooie tegelspreuk.

Er is een technische fout opgetreden. U bent automatisch uitgelogd. Probeer het later nog eens.

Ik laat het hier maar even bij. Het is toch best wel saaie kost, dat aangifte doen. Even een paar dagen later rusten kan geen kwaad. Ik moet ook nog een paar extra gegevens er bij zoeken, dus dat ga ik eerst doen. Ik zorg er wel voor dat ik voor eind maart mijn aangifte indien, want als ik geld terug krijg wil ik dit zo snel mogelijk hebben, en als ik belasting moet bijbetalen, betaal ik liever zo min mogelijk belastingrente.

In de stap “Aanvullende Vragen en Verdelen” loont het de moeite om te spelen met de verdeling van kosten over uzelf en toeslagpartner. In verband met drempelwaarden, kunnen sommige heffingen vervallen.

Ondertekenen met DigiD

Als u het overzicht goed heeft bevonden, moet u ondertekenen met DigID om de aangifte in te dienen. De grote vraag is natuurlijk; Hoeveel belasting u nog moet betalen, of heeft u soms een bedrag tegoed? Valt het dit jaar mee of tegen? Ik ben benieuwd.

Zelf moet ik nog een beetje verder puzzelen. Dat vind ik niet erg. Ik heb er zelfs wel lol in eigenlijk. Heeft u er een hekel aan? Schakel dan iemand in die u hiermee helpen wil. Vaak levert dit meer op dan dat het kost om iemand in te huren. Belastingexperts weten vaak net wat meer relevante aftrekposten te vinden in de kleine lettertjes dan u zelf zou denken.