Wat is en hoe werkt doorlopend krediet?

Het is een flexibele lening, het bedrag dat je aflost kun je opnieuw lenen. Net zolang tot aan de afgesproken kredietlimiet. Een doorlopend krediet heeft een variabele looptijd en rente.

Doorlopend krediet, hoe werkt dat?

Je wilt geld lenen maar weet niet precies hoeveel, dan is deze flexibele lening ideaal. Het bedrag wat je leent hoef je niet in één keer te gebruiken, dat mag natuurlijk wel. Je krijgt bij het afsluiten van de lening te maken met een kredietlimiet. Dit is het maximale bedrag dat je bij de kredietverstrekker kunt lenen. Het kan een nadeel zijn dat je steeds opnieuw het afgeloste bedrag kunt lenen tot aan het kredietlimiet. Je moet dat goed in de gaten houden en met het aflossen erop letten dat je niet over de afgesproken looptijd en kredietlimiet heen raakt. Wil je snel geld lenen? Dan kun je deze lening aanvragen.

Het verschil met persoonlijke lening?

Bij een persoonlijke lening staat vooraf alles vast. Het bedrag wat je leent staat vast, rentepercentage en looptijd zijn een vast gegeven. Doorlopend krediet is flexibeler.

Voordelen en nadelen

De voordelen zijn:

  • flexibel lenen (opnemen wanneer je wil)
  • geen boete bij extra aflossing
  • over het algemeen blijvende maandelijkse kosten
  • rente betaal je alleen over het openstaande bedrag

De nadelen zijn:

  • geen vaste rente, deze kan stijgen en dalen
  • Opletten dat je niet te snel en te veel uitgeeft

Je wilt snel geld lenen, let op dat je niet met de eerste de beste kredietverstrekker in zee gaat. Vergelijken van verschillende kredietverstrekkers kan je een hoop geld besparen.

Welke lening kun je het beste kiezen?

Het is uiteindelijk je eigen beslissing welke lening je wilt nemen. Het kan zijn dat je er echt niet uitkomt. In dat geval kun je hulp in vragen van eenfinancieel adviseur. Een financieel adviseur zal de kosten van het advies vooraf met je bespreken. Het fijnste is een onafhankelijke adviseur. Deze kiest voor je de beste lening die aansluit bij je leefwijze en het doel van de lening.

Je kunt naast advies over een lening aanvragen, advies krijgen over overzicht blijven houden. Administratie kan een chaos worden, waardoor je niets meer terug weet te vinden. Je hebt totaal geen overzicht meer over je financiën? Een financieel adviseur kan je wijzen op hulpmiddelen die te koop zijn op de markt waarmee je orde op zaken kunt stellen.

Hoe werkt de aflossing?

Je lost de flexibele lening af met een maandelijks bedrag. Een vast deel van de hoogst uitstaande kredietlimiet wordt dan afgelost. Dit kan automatisch van je rekening afgeschreven worden. Je kunt zelf altijd boetevrij extra aflossen. Doordat veel mensen niet op hun rekening kijken, weten ze vaak niet wat ze maandelijks aflossen. Het is verstandig dit wel in de gaten te houden. Ook een herberekening aanvragen bij je kredietverstrekker is verstandig. Wil je meer informatie over het aflossen? Klik dan hier. Blijf zelf altijd op de hoogte wat er met je geld gebeurt.

Lening aanvragen.

Geld lenen op een verantwoorde manier, hoe doe je dat? Je kunt verschillende website van kredietaanbieders bekijken, waar je offertes aan kunt vragen. Vergelijk deze met elkaar en kies de goedkoopste aanbieder. Je vergelijkt de jaarlijkse kostenpercentage, zijn het standaard kosten en is de aanbieder aangesloten bij (AFM) Autoriteit Financiële Markten. Bij enkele aanbieders loop je tegen belachelijke hoge administratiekosten aan en hebben ze een hoge garantiestelling. De krediet aanbieder moet zich houden aan de regels van het (AVG) Algemene Verordening Gegevensbescherming. Je kunt op de website van de kredietaanbieder nakijken of deze regels worden nageleefd. Je wilt natuurlijk wel dat er discreet omgegaan wordt met je persoonlijke gegevens. Wil je meer informatie hierover? Klik dan hier.

Voorwaarden lening

Kredietaanbieders stellen voorwaarden, voordat je het geld kunt lenen. De voorwaarden waar je in Nederland aan moet voldoen zijn:

  • wonen in Nederland
  • een bankrekening hebben
  • per aanbieder verschilt de leeftijd, maar algemeen tussen de 18 en 65 jaar zijn
  • voor een bepaalde leeftijd je lening af kunnen lossen
  • eventueel een gezondheidsverklaring hebben

De bank kijkt naar de hoogte van je inkomen en naar andere financiële verplichtingen. De banken informeren gewoonlijk bij het (BKR) Bureau Krediet Registratie of je geen openstaande kredietschulden hebt staan. Hiermee controleren ze je betalingsgedrag. Wanneer je aan alle voorwaarden voldoet, moet de bank nog akkoord gaan met het bedrag dat je wilt lenen. Ook wordt erop gelet of het bedrag verstandig is om te lenen. Brengt de extra maandelijkse kosten voor het aflossen je uiteindelijk niet in de financiële problemen. Je kunt ook halverwege je krediet verhogen als je deze financieel kunt dragen. Ook hiervoor kun je eerst in gesprek gaan met een onafhankelijk financieel adviseur.

Tot slot

Leen verstandig, zorg ervoor dat je zekerheid hebt dat je het leenbedrag kunt aflossen. Wees altijd alert op malafide kredietverstrekkers. Vergelijk de kredietaanbieders kritisch of kies voor een onafhankelijke financieel adviseur. Deze kent de regels waar kredietverstrekkers zich aan moeten houden. Lees altijd alles goed door, voordat je overgaat tot lenen. Er zijn situaties waarbij je wel moet lenen. Bijvoorbeeld een verhuizing, nieuw auto of verbouwing. Vraag gerust om hulp, het is logisch dat niet iedereen verstand heeft van leningen. Beter advies op tijd, dan achteraf spijt.