Bericht betalingen juli 2012 – betalingsachterstand belastingdienst

Belastingdienst
Belasting nog niet terug gekregen? De belastingdienst heeft een betalingachterstand die ontstaan is bij de verwerking van de ‘Opgaaf rekeningnummer’ formulieren. Normaliter ontvangt u een teruggaaf uiterlijk 10 werkdagen nadat u het formulier hebt verstuurd. Nu duurt dit tot maximaal 20 werkdagen.

Hebt u wel voor 1 april 2012 aangifte inkomstenbelasting over 2011 gedaan, dan weet u voor 1 juli 2012 hoeveel belasting u terugkrijgt. Door de verwerkingsachterstand kan het tot eind juli duren voordat het geld wordt uitbetaald. De heffingsrente over het openstaande bedrag loopt van 1 januari 2012 tot en met de dagtekening van de voorlopige aanslag. Wanneer de belastingdienst heeft gevraagd om een opgaaf rekeningnummer, of u zelf het rekeningnummer wilde wijzigen, loopt u dus bijna een maand aan rente (het actuele percentage is 2,5 procent) mis.

Vanaf 2013 ontvangt u volgens het belastingplan 2012 niet het speciale belastingtarief, maar de wettelijke rente voor consumenten, die eens per jaar wordt vastgeteld in plaats van elk kwartaal. Deze wettelijke rente ontvangt u pas vanaf 1 juli 2013, en niet meer vanaf 1 januari. U loopt dus volgend jaar zowieso zes maanden heffingsrente (vanaf 2013 heet dat belastingrente) mis over uw belastingteruggave 2012. Over 2012 is het dus in tegenstelling tot voorgaande jaren wél verstandig om tijdig aangifte te doen.

Op vrijdag 20 juli betaalt de belastingdienst de toeslagen voor augustus.

Toeslagen zijn (inkomensafhankelijke) tegemoetkomingen van de belastingdienst om hoge kosten voor zorg (zorgtoeslag), wonen (huurtoeslag), verlaging van de kinderbijslag (kindgebonden budget – KGB) en kinderopvang (kinderopvangtoeslag) te compenseren.

Kinderbijslag
Kinderbijslag wordt donderdag 5 juli uitbetaald. De verlaging van het kwartaalbedrag wordt (deels) gecompenseerd met het kindgebonden budget, ook bekend als KGB, of kindtoeslag.

Studiefinanciering
Dinsdag 24 juli 2012 is de betaaldag van de studiefinaciering.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.