Bericht Betalingen augustus – Financiële Vakantietips

Saldo checken op vakantie
Vakantiegeld al opgemaakt? Vaak lopen de uitgaven harder op tijdens de vakantie dan van te voren zorgvuldig was gepland. ‘Omdat het vakantie is… ‘Het is maar één keer per jaar, dus we kunnen wel…’ enzovoort, u herkent het vast. Steeds meer bezoekers van deze website zoeken vanaf hun vakantieadres op wanneer er weer geld wordt bijgeschreven. Om je saldo te kunnen checken via intenetbankieren is vaak het log in apparaatje van de bank nodig, en dat staat meestal niet op het -ik ga op vakantie en ik neem mee- lijstje!

Sommige banken met een filialen in het buitenland kunnen op kantoor inzage in het saldo geven, maar in een ver buitenland, (buiten Europa) is dat vaak juist net niet mogelijk. Soms is het mogelijk om het saldo op te vragen bij een pin-automaat, net zoals in Nederland. Wees voorzichtig met het bekijken van uw saldo op openbare computers in uw hotel of internetcafé. Soms is het noodzakelijk om in te loggen, controleer dan goed de beveiligde verbinding en blijf niet langer dan nodig ingelogd bij uw bank.

Saldo check via SMS, infolijn of apps
Een aantal banken heeft een saldo informatie service via SMS of informatienummer. Zo kun je een SMS-je krijgen wanneer een belangrijke betaling zoals je salaris of studiefinanciëring is bijgeschreven. Er zijn ook diverse apps voor smartphones ontwikkeld -al dan niet door de bank zelf- die snel saldoinformatie kunnen weergeven of zelfs eenvoudige betalingen via internetbankieren mogelijk maken. Het gebruik van een mobiele telefoon in het buitenland, met name dataverkeer, kan voor een hoge rekening zorgen bij terugkomst. Zoek dus goed uit wat de aanvullende kosten zijn voordat je van een dergelijke dienst gebuik maakt.

FiINBOX
Een nieuwe manier om rekeningen te ontvangen is de Financiële Inbox, kortweg FiINBOX. Een virtueel postvak binnen internetbankieren. De meeste acceptgiro’s worden niet meer gebruikt op de manier zoals ze ooit bedoeld waren. Alleen het 16 cijferige betaalkenmerk wordt overgetyped en de factuur gaat vervolgens inclusief acceptgiro in een archiefmap. Om minder papier te verspillen, maar vooral om kosten te besparen, experimenteren banken met online facturering. Er zijn meerdere alternatieven, zoals betalen per email, maar FinBOX is misschien een blijvertje, omdat dit betaalsysteem volledig met internetbankieren is geïntegreerd.

Het werk als volgt; zodra u bent ingelogd verschijnt er een overzichtje van geplande automatische incasso’s met de bijbehorende facturen als PDF-bestand. U bekijkt de factuur, of slaat deze op in uw digitale folder danwel ouderwetse archiefmap. Vervolgens geeft u aan dat de factuur in orde is en de incasso kan worden uitgevoerd. Let hierbij wel op, dat het mogelijk is om aan te geven of de incasso per direct mag worden uitgevoerd, of op de vervaldatum.

Plannen betaalopdrachten
Voordat u op vakantie gaat, geeft het een uitgerust gevoel als de financiën op orde zijn. Het is echt niet nodig om alle openstaande rekeningen per sé voor de vakantie te betalen. Met online bankieren kunt u namelijk aangeven wanneer de betaling moet worden uitgevoerd. Zo kunt u er bijvoorbeeld voor kiezen, om de rekening van uw zorgverzekering te betalen nadat de zorgtoeslag is bijgeschreven. Misschien is dit speciefike voorbeeld niet het beste, want steeds meer van dit soort betalingen lopen via automatische incasso. Maar bedenk wel, dat particulieren daargaans veel sneller betalen dan bedrijven of overheden. Natuurlijk moet elke rekening worden betaald, maar door zelf te bapalen wanneer, kan dit meer rust en vrijheid geven. Afgezien van de vakantietijd, is het zowieso prettig om de financiële administratie op een vast moment te doen. Bijvoorbeeld één keer per week, of eens per maand. U hoeft echt niet elke rekening meteen te betalen zodra deze op de mat valt.

Automatisch sparen
Net zoals het inplannen van betaalopdrachten, moet u niet vergeten aan uzelf te denken. Door elke maand een klein bedrag automatisch over te maken naar uw spaarrekening, heeft u aan het eind van het jaar een leuke extra voor de volgende vakantie!

Betaaldata Augustus
(Pensioen-) uitkering
De betalingsdatum van uitkeringen is afhankelijk van het soort uitkering. In het overzicht van A tot Z kunt u betaaldata voor verschillende instanties en pensioenfondsen vinden. Als uw betaling er niet tussen staat, laat dan aub een berichtje achter, zodat deze kan worden toegevoegd.

Toeslagen
Maandag 20 augustus 2012 is de betaaldatum van de toeslagen die door de belastingdienst worden uitgekeerd. Dit betreft de zorgtoeslag, de kinderopvangtoeslag, de huurtoeslag en het kindgebonden budget.

Studiefinanciëring
Vrijdag 24 augustus 2012 is de betaaldatum van de studiefinaciëring. Het extra collegegeldkrediet voor langstudeerders die in aanmerking komen voor de overgangsregeling (Langstudeerderskrediet) wordt eind september in één betaling van € 3.063,- overgemaakt.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.