December; duurste maand van het jaar?!

De duurste maand van het jaar is December. Toch? Veel mensen ontvangen hun eindejaarsuitkering, of krijgen een dertiende maand uitbetaald. Er zijn ook nog volop kansen om te besparen op uw uitgaven, zoals die voor uw zorgverzekering. Lees verderop de tien bespaartips voor inkomsten en uitgaven in december.

Tien_bespaartips_voor_decemberDe belangrijkste bron van inkomsten voor de maand december is het salaris dat in november wordt uitbetaald, de eindejaarsbonus komt pas binnen als alle extra uitgaven in verband met de feestdagen al zijn gedaan. Daarom voelt het waarschijnlijk als de duurste maand. Het begint al eind november en in de eerste week van december met Sinterklaas, gevolgd door de extra uitgaven voor kerst en oud-en-nieuw.

Hoge stookkosten komen pas achteraf als onaangename verassing. Vaak krijgt u in deze periode bericht dat de prijzen van uw verzekeringen omhoog gaan voor het komende jaar, of zoals nu komt de belastingdienst met een verassing in de media over een naheffing waar niemand rekening mee heeft gehouden.

Inkomsten

Verzeker u er van dat uw inkomen op tijd wordt bijgeschreven, en controleer of u recht heeft op toeslagen. Misschien is nu de juiste tijd om overbodige spullen te verkopen? In de kerstvakantie zijn er vaak meer aanbieders van zolderopruimingen, juist nu is iedereen op zoek naar spullen en het zal u verbazen hoe veel extra contact geld u in handen krijgt door het verkopen van uw ‘rommel’. Het is ook een leuke manier om cadeautjes te kopen, van de opbrengsten van uw overbodige spullen. U ruimt op, en geefts niets extra’s uit aan de feestdagen.

Vijf tips om uw inkomsten te verhogen voor december;

1 Vraag een voorlopige teruggave aan bij de belastingdienst,
2 Controleer of u recht heeft op toeslagen,
3 Verkoop uw overbodige spullen,
4 Ga tijdelijk (extra) werken via een uitzendbureau,
5 Start met investeren.

Uitgaven

Controleer uw uitgaven door uw bankafschriften van de vorige maand eens goed te bekijken. Hoeveel contact geld heeft u opgenomen? Wat zijn de vaste lasten? Misschien is het nog mogelijk om abonnementen of aanvullende verzekeringen op te zeggen voor 2015. Elk jaar voor afloop van het kalenderjaar heeft u de mogelijkheid om over te stappen van zorgverzekeraar. Soms loopt de premie op als u meer dan één opvolgend jaar verzekerd blijft bij dezelfde aanbieder. Bekijke daarom uw huidig aanbod goed, en vergelijk deze met de goedkoopste zorgverzekering voor 2015.

Vijf tips om uw uitgaven te verlagen in december;

6 Zeg al uw abonnementen op,
7 Zeg overbodige aanvullende verzekeringen op,
8 Stap over op de goedkoopste zorgverzekering voor 2015,
9 Koop uw groente en fruit op de markt,
10 Start met budgetteren.

Tien bespaartips voor December

Teleurgesteld? De belangrijkste bespaartips zijn misschien wel die gericht zijn op de lange termijn, start met budgetteren en investeren. Hieronder volgt een toelichting op bovenstaande bespaartips voor december. Geef ook uw mening over de beste bespaartips voor december.

1 Een voorlopige teruggave aanvragen bij de belastingdienst kan (als u daar echt op heeft) een extra maandelijks bedrag opleveren. Let wel, het is een voorschot, en misschien moet u uiteindelijk alles terugbetalen. Maar rood staan of geld lenen kost uiteindelijk veel meer dan een betalingsregeling treffen met de belastingdienst, en de contacte waarde van geld vandaag in uw binnenzak is altijd hoger dan hetzelfde bedrag zes tot 18 maanden later. Dit komt omdat u het geld beschikbaar hebt om verstandig te besteden, en hier geld mee kunt besparen in de vorm van het voorkomen van incassokosten of spaarrente.

2 Controleer of u recht heeft op toeslagen, want toeslagen zijn niet alleen voor de allerarmsten, de inkomsten niveaus voor huurtoeslag, zorgtoeslag, kinderopvangtoeslag en kindgebonden budget liggen hoger dan u denkt.

3 Verkoop uw overbodige spullen, want deze zijn vaak meer waard dan verwacht. Het loont de moeite om spullen met een tweedehands verkoopwaarde boven bijvoorbeeld tien euro aan te bieden op marktplaats of een andere online verkoopkanaal. Kleine spulletjes kunt beter u opsparen voor een rommelmarkt, of om een garageverkoop aan huis te organiseren. Houdt ook rekening met de kosten van verpakken en verzenden.

4 Ga werken! Zo simpel is het. Juist in de komende periode zijn er extra mensen nodig, bijvoorbeeld voor het samenstellen van kerstpaketten. Misschien niet het leukste werk, maar met een paar dagen (extra) werk, bijvoorbeeld op zaterdag, kunt u misschien de extra uitgaven in december compenseren.

5 Start met investeren door u te informeren over manieren waarop u op lange termijn stabiele extra inkomsten kunt genereren. Koop een (tweedehands) boek over investeren en lees over het beheren van uw vermogen. Dit leert niemand op school, en als u deze kennis niet van huis uit heeft meegekregen, dan loont het zeker om te investeren in uzelf op dit gebied. Juist als u (nog) niet vermogend bent, is het vestandig te weten wat u moet doen met het geld als dat misschien onverwacht binnenkomt. Ontvangt u een prijs uit een loterij, een erfenis, of krijgt u binnenkort een (hoger) salaris of een andere financiele meevaller? Bedenk dan nu alvast, wat u daar mee wilt doen.

6 Zeg al uw abonnementen op, omdat deze ongemerkt veel geld kosten op jaarbasis. Wilt u per sé een krant of tijdschrift lezen? Koop deze dan gewoon in de kiosk.

7 Aanvullende verzekeringen zijn vaak overbodig en kosten veel extra geld. Bereken bijvoorbeeld zelf wat een uitvaart kost in 20XX en misschien kunt u beter zelf sparen. Hetzelfde geldt voor aanvullende zorgverzekeringen, de extra kosten op jaarbasis zijn vaak zo hoog, dat u beter zelf die paar facturen van de fysio of een kroon kunt betalen.

8 Neem de goedkoopste basis zorgverzekering (Anderzorg) voor 2015, want elke verzekering moet volgens de wet dezelfde zorg aanbieden. Waarom zou u meer betalen, voor hetzelfde product? Dat is echt geld verspillen. Laat u niet in de maling nemen, en stap over.

9 Op de markt is uw gulden.. oh nee, wacht. Maar even serieus, op sommige markten kunt u echt voordelig groente en fruit kopen. Misschien niet op de markt in uw woonplaats, bezoek daarom eens een paar verschillende weekmarkten en probeer er achter te komen op welke tijden en bij welke kramen de laatste kratten voor enkele euro’s worden weggedaan. Bij thuiskomst porties maken, snijden en invriezen. Echt – de – moeite – waard.

10 Gezonde financien beginnen met een solide financiele planning. Door te budgetteren weet u wat de maandelijkse inkomsten en uitgaven zijn, en komt u niet voor verassingen te staan. Juist voor onverwachte uitgaven, kunt u een plan klaar hebben. En zoals al onderstreept bij punt vijf, misschien is het nog wel belangrijker een goed plan te hebben voor uw (onverwachte extra) inkomsten.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.