Rijk Worden of Rijk Zijn!

Rijk zijn en blijven

Wie wil er nu niet snel rijk worden? Maar wat betekent het nu om rijk te zijn, weet je dan nog wel wie je vrienden zijn, en hoe zorg je er voor dat je rijk blijft? Voor de duidelijkheid wil ik vast even aangeven dat dit artikel niet gaat over sprituele of geestelijke rijkdom, maar over de definitie van geldelijke rijkdom, een methode om welvaart te meten en hoe u zelf een administrtaie kunt voeren zoals vermogende mensen dat doen.

Rijk zijn heeft niets te maken heeft met de hoeveelheid geld op je bankrekening en al helemáál niet met je belastbaar inkomen.

Het is algemeen bekend dat loterijwinnaars die in één klap (multi-) miljonair worden meestal vrij snel hun geld weer kwijt zijn. Om te beginnen aan de belastingdienst, die aankloppen voor een vermogensheffing. Mensen die nooit rijk zijn geweest zullen dat ook niet lang blijven, omdat rijk zijn niets te maken heeft met de hoeveelheid geld op je bankrekening, maar alles te maken heeft met een manier van denken.

Zou u ook meer geld willen verdienen? Rijke mensen niet, die minimaliseren liever hun belastbaar inkomen, dat is nu precies een voorbeeld van een andere manier van denken tussen rijke mensen en de gemiddelde burger.

Van Schuld naar Vermogen

Toen ik in de twintig was maakte ik mij zorgen over mijn studieschuld. Pas na het lezen van Rich Dad Poor Dad besefte ik dat deze schuld helemaal geen impact heeft op mijn persoonlijke financiën. Zo lang ik niets hoef terug te betalen is deze schuld geen vaste last in mijn persoonlijk budget. Door het op papier afschrijven van deze achtergestelde lening ontstond er plotseling ruimte. Ik besefte dat ik afgezien van wat roodstand af en toe geen schulden had. Binnen een paar weken begon ik vervolgens met mijn vermogensopbouw. Enkele maanden later bezat ik aandelen, ontving ik huurinkomsten en begon ik meer en meer te lezen over investeren en ondernemen.

Ik ben nog niet rijk volgens sommige definities, maar ik voel mij wel een stuk rijker. De zekerheid dat ik steeds dichter bij financiele onafhankelijkheid kom draagt daar zeker aan bij. Via Help Cash Nederland wil ik mijn ervaringen delen en andere mensen helpen op weg van geldprobleem naar vermogensbeheer.

Wat is Rijkdom?

Laten we eerst even kijken naar de bestaande definities van rijkdom zoals deze te vinden zijn op Wikipedia;

  • Rijkdom is het tegenovergestelde van Armoede
  • Rijkdom is de perceptie van overvloed
  • Rijkdom is beschikken over voldoende geld en middelen
  • Rijkdom is je geen zorgen maken over inkomsten en uitgaven
  • Rijkdom is meer geld hebben dan men kan uitgeven

Welvaart in dagen

Bovenstaande stellingen hebben veel te maken met welvaart. Welvarend zijn en rijk zijn is niet hetzelfde. Volgens wikipedia is welvaart niet meetbaar. Ik ben het daar niet mee eens. Eén van de concepten die wordt uitgelegd in eerder genoemd boek is dat welvaart uit te drukken is in dagen; Stel je voor dat je vandaag stopt met werken. Hoeveel dagen kun je dan op dezelfde manier doorleven zonder in betalingsproblemen te komen? Dit kunt u berekenen door uw maandelijkse uitgaven te delen door dertig dagen. Uw huidige banksaldo deelt u door dit getal en u weet hoeveel dagen u welvarend kunt leven.

Een voorbeeld: neem €2000,- aan maandelijkse kosten en deel dat door 30 dagen. De leefkosten zijn dan €66,67 per dag. Met €5000 aan spaargeld kunt u (5000/66,67=) 75 dagen welvarend leven. Met 1000 euro doet u nog geen twee weken, en iemand met een ton aan spaargeld kan vier jaar welvarend leven.

Wanneer is iemand nu rijk… met een miljoen op de bank? Nee, want ook een miljoen euro raakt op een keer op. Vlug gerekend bij 3000 euro aan maandelijks uitgaven is een miljoen euro in 27 jaar uitgegeven. Dat is prima als u nu in de zestig bent, maar voor iemand van dertig is het toch wat krap, zeker als je rekening houdt met inflatie.

De enige definite van rijkdom die mijns inziens stand houdt is de volgende;

Rijkdom is de mogelijkheid hebben om te stoppen met werken, terwijl uw passieve inkomsten hoog genoeg zijn om uw uitgaven te compenseren.

In andere woorden, u bent rijk zodra uw maandelijkse passieve inkomsten u in staat stellen om een volledige maand te leven tot de volgende uitbetalingscyclus. Rijk zijn heeft dus helemaal niets te maken met uw inkomsten uit arbeid. Als u rijk bent hoeft u namelijk niet te werken om uw vaste lasten te voldoen. U kunt natuurlijk wél blijven werken en daarvoor ook nog een goede beloning in geld of waardering ontvangen voor geleverde arbeid, diensten of advies, maar het hoeft niet, dat is het grote verschil.

Op basis van dit concept heb ik een aantal excelsheets gemaakt die ik binnenkort zal delen, meldt u aan voor mijn nieuwsbrief om te weten wanneer deze beschikbaar komen.

Iedereen Rijk

Het is interresant om te beseffen dat iedereen in Nederland die een pensioenuitkering geniet en zijn uitgaven patroon daaraan aanpast, volgens deze defintie rijk is. Zonder te werken kunnen alle rekeningen worden betaald. Dit is een onhoudbare luxe, zeker gezien de stijgende levensverwachting. In veel andere landen is het helemaal niet zo gebruikelijk dat er ouderdomspensioen wordt uitgekeerd. Het is dan ook niet verwonderlijk dat de pensioenleeftijd gestaag hoger wordt. Zelf ben ik nu 33 en ik reken er niet meer op dat ik tegen mijn 65ste (misschien wel 70 of 80 tegen die tijd) een staatspensioen krijg waarvan ik kan rondkomen. Ik heb mijzelf daarom een financieel doel gesteld om voor mijn vijftigste levensjaar van eigen middelen met pensioen te kunnen.

Nog niet zo heel lang geleden dacht iedereen dat huizenprijzen niet konden dalen. Recent blijkt dat ook de olieprijs toch omlaag kan. Is het heel gek als ik voorspel dat onze pensioenbubble in zal zakken? Problemen met de dekkingsgraad en het uitblijven van indexatie zijn nog maar kleine voortekenen. Iedereen Rijk is een onhoudbaar sprookje. Bepaal zelf uw financiele levensloop.

1 gedachte over “Rijk Worden of Rijk Zijn!”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.