Belastingdienst

De Belastingdienst is het uitvoeringsorgaan van de rijksoverheid voor het heffen en innen van belastingen. De Belastingdienst valt onder de verantwoordelijkheid van de minister van Financiën en de staatssecretaris van Financiën. De Fiscale inlichtingen- en opsporingsdienst (FIOD) is onderdeel van de belastingdienst. De Belastingdienst/Toeslagen keert voor andere ministeries de inkomensafhankelijke toeslagen uit. Tot 1 januari 2021 viel ook de Douane onder de Belastingdienst. 

Naast de (rijks)belastingdienst zijn er ook nog andere instanties die belastingen heffen en innen, zoals gemeentelijke belastingdiensten die zich bezighouden met het heffen en innen van lokale belastingen, of waterschappen die waterschapsbelasting heffen en innen, of denk aan de provincies die wegenbelasting innen en heffen.

De kerntaak van de belastingdienst is het innen van belasting, premies en accijnzen, op inkomsten en verkoop van producten en diensten. Inkomstenbelasting, omzetbelasting en vermogensheffing zijn enkele voorbeelden. Soms komt het voor dat je te veel belasting hebt afgedragen, je krijgt dan geld terug. De belastingteruggaaf van te veel afgedragen inkomstenbelasting kan in één keer, of als voorschot in termijnen worden uitbetaald. Lees verder over de teruggave van te veel betaalde belasting op de pagina Betaaldata Belastingteruggaaf.

Belastingdienst/Toeslagen

Belastingdienst
Foto van de website met informatie over onder andere de belastingaangifte en betaaldata.

De Belastingdienst/Toeslagen is verantwoordelijk voor de uitvoering van inkomensafhankelijke regelingen (toeslagen). In Nederland kunnen huishoudens kunnen toeslagen aanvragen voor een tegemoetkoming in de kosten van kinderopvang, huur of zorg. Deze afdeling regelt alles omtrent het toekennen van tegemoetkoming in de vorm van de zogenaamde Toeslagen. Toeslagen worden als voorschot maandelijks uitgekeerd. Wanneer je een toeslag aanvraagt, ontvang je een voorschotbeschikking met de maandelijkse bedragen. Na afloop van het kalenderjaar ontvang je de definitieve berekening toeslagen van de Belasting/Toeslagen. Zodra er iets jouw persoonlijke situatie, of die van je toeslagpartner, verandert, kan het zijn dat het voorschotbedrag worden gewijzigd. Ook moet je er rekening mee houden, dat uit de definitieve berekening kan blijken dat je geen recht had op een bepaalde toeslag, en je het volledige bedrag moet terugbetalen.

Douane

De Douane heft en int belastingen over goederen die worden ingevoerd, ook controleren zij de kwaliteit van deze producten. Denk hierbij aan invoerrechten, BTW bij invoer, anti-dumpingsrechten en de handhaving van de douanewetgeving van Nederland.

FIOD

FIOD is een afkorting van Fiscale Inlichtingen- en Opsporingsdienst. Dit is de bijzondere opsporingsdienst van de overheid voor fraude, financiële en economische delicten. De FIOD onderzoekt meldingen uit de eigen organisatie (waaronder de afdelingen Toeslagen en Douane) maar werkt ook voor het Openbaar Ministerie, de Ministeries, Toezichthouders en Handhavingspartners.

Heb je een vraag over dit onderwerp of een opmerking over de Belastingdienst of een afdeling die belasting heft en int? Plaats hieronder dan je reactie!

Veel gezocht op ncfi.nl

Creditcard Vergelijken

Ontdek met hulp van een paar simpele vragen welke Creditcard bij je past: Kies je Card!

2 gedachten over “Belastingdienst”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.