Belastingdienst

De Belastingdienst is het uitvoeringsorgaan van de rijksoverheid voor het innen van belastingen. Onder deze instantie vallen vier onderdelen; de Belastingdienst, afdeling Toeslagen, afdeling Douane en afdeling FIOD. De kerntaak van dit uitvoeringsorgaan is het innen van belasting, premies en accijnzen, op inkomsten en verkoop van producten en diensten. Inkomstenbelasting, omzetbelasting en vermogensheffing zijn enkele voorbeelden. Soms komt het voor dat je te veel belasting hebt afgedragen, je krijgt dan geld terug. De belastingteruggaaf van te veel afgedragen inkomstenbelasting kan in één keer, of als voorschot in termijnen worden uitbetaald. Lees verder over de teruggave van te veel betaalde belasting op de pagina Betaaldata Belastingteruggaaf.

Belastingdienst Toeslagen

Belastingdienst
Foto van de website met informatie over onder andere de belastingaangifte en betaaldata.

Deze afdeling regelt alles omtrent het toekennen van subsidies in de vorm van zogenaamde Toeslagen. Toeslagen worden als voorschot maandelijks uitgekeerd. Wanneer je een toeslag aanvraagt, ontvang je een voorschotbeschikking met de maandelijkse bedragen. Na afloop van het kalenderjaar ontvang je de definitieve berekening toeslagen van de Toeslagen afdeling. Zodra er iets wijzigt in je persoonlijke situatie, of die van je toeslagpartner, kan het voorschotbedrag worden aangepast. Ook moet je er rekening mee houden, dat bij de definitieve berekening kan blijken dat je geen recht had op een bepaalde toeslag, en je het volledige bedrag moet terugbetalen.

Douane

De Douane heft belastingen over goederen die worden ingevoerd, ook controleren zij de kwaliteit van deze producten.

FIOD

FIOD is een afkorting van Fiscale Inlichtingen- en Opsporingsdienst. Dit is de bijzondere opsporingsdienst van de overheid voor fraude, financiële en economische delicten. De FIOD onderzoekt meldingen uit de eigen organisatie (waaronder de afdelingen Toeslagen en Douane) maar werkt ook voor het Openbaar Ministerie, de Ministeries, Toezichthouders en Handhavingspartners.

Heb je een vraag over dit onderwerp of een opmerking over de Belastingdienst of een afdeling van de Belastingdienst? Plaats dan een reactie hieronder!

1 gedachte over “Belastingdienst”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.