Asbest Regeling

Voordat we gaan kijken naar de asbest regeling, moeten we eerst weten wat asbest precies is. Asbest is een mineraal dat in het verleden op grote schaal is toegepast in de bouw in onder andere asbestcement. De voordelen van asbest ‘waren’ de hoge brandwerendheid en relatief lage kostprijs. Asbest wordt ook gebruikt in remvoeringen, vezels ter isolatie van kabels en is gebruikt in de vorm van spuitasbest voor het isoleren van gebouwen en machinekamers in bijvoorbeeld de scheepsbouw.

Vanwege de fijne vezelstructuur, is asbest gevaarlijk. Daar is het gebruik van asbesthoudende materialen sinds de jaren zeventig ingeperkt en nu is het gebruik ervan inmiddels geheel verboden voor nieuwe constructies. Door inademing van asbestdeeltjes kunnen namelijk ziektes als maligne mesothelioom of asbestose (stoflongen) ontstaan. Asbestziektes zijn erkend als beroepsziektes, maar vanwege de lange incubatietijd van soms wel veertig jaar of langer, is het vaak lastig om werkgevers aansprakelijk te stellen. Daarom is er de asbestregeling, dit is een regeling om gedupeerden tegemoet te komen in onder andere de kosten voor gezondheidszorg.

Voorschot of tegemoetkoming asbest regeling

Er zijn twee Asbest regelingen: dat zijn de TAS-regeling en de TNS-regeling. De TAS-regeling is van toepassing op werknemers, ex-werknemers en hun huisgenoten die ziek zijn geworden door blootstelling aan asbest. De TNS-regeling geldt is van toepassing zelfstandige ondernemers en voor particulieren die in een privésituatie ziek zijn geworden. Deze groep mensen kan niemand aansprakelijk stellen voor hun ziekt en daarom is er een aparte regeling. De asbestregeling is een voorschot op een schadevergoeding en/of een tegemoetkoming van
€ 22.839 bij ziekte door asbest. Om in aanmerking te komen voor een schadevergoeding zijn er een aantal eisen gesteld aan jou gedupeerde. Bij het Instituut Asbestslachtoffers (IAS) kunt je meer informatie krijgen over de regeling en de aanvraag. Zij dienen de aanvraag inclusief een advies in bij de SVB. Zodra de aanvraag is goedgekeurd wordt het bedrag meestal binnen één week overgemaakt door de SVB. De aanvraagprocedure kan één tot drie maanden duren.

Schadevergoeding werkgever

pagina van de SVB met gedetailleerde informatie over de asbestregeling.
Foto: pagina van de SVB met gedetailleerde informatie over de asbest regeling.

In geval van ziekte vanwege werken met asbest, zal de SVB, de betreffende partij (vaak een voormalig werkgever) die aansprakelijk is voor jouw ziekte , aansprakelijk stellen, en de  daadwerkelijke kosten gaan proberen te verhalen. Wanneer jouw (voormalig) werkgever aansprakelijk wordt bevonden dan zal deze een schadevergoeding moeten betalen. De hoogte van de schadevergoeding verschilt van geval tot geval. Er is geen vast bedrag of een duidelijke richtlijn. Het schadevergoedingsbedrag van jouw (voormalig) werkgever wordt in mindering gebracht op het voorschot. De aansprakelijkheidsstelling kan in zes maanden worden afgehandeld, maar vanwege eventuele juridische procedures kan dit veel langer duren. Vandaar dat er is gekozen voor deze regeling een de uitbetaling van een voorschot door de overheid via het SVB.

4 gedachten over “Asbest Regeling”

  1. Ik heb een vraag namens mijn vriendin van wie haar man aan asbestkanker is overleden in 1994 ! Zij heeft toen een advocaat in de arm genomen en dat koste haar heel veel geld, maar de advocaat heeft het allemaal nogal op zijn beloop gelaten waar door er op een gegeven moment tegen haar is gezegd dat het verjaart was ! Hoe kan dat nou toch, mijn vriendin is nu 80 jaar maar vanaf 1994 weduwe en eenzaam, zij kan het nog steeds niet loslaten, zou u misschien een oplossing weten waarbij zij al is het maar dat zij iets terug kan krijgen wat zij hieraan nog kan doen. Ik wil haar er dolgraag bij helpen !

  2. Goedemorgen,
    Mijn zwager is een jaar geleden overleden aan asbestkanker,na meer dan 45 jaar bij hetzelfde bedrijf te hebben gewerkt.Het eerste gedeelte is toen vlot uitgekeerd door het svb. Door een truc is het nog steeds bestaande bedrijf,alleen de vestiging waar hij heeft gewerkt is gesloten,onder de schadevergoeding uit gekomen. Is er geen andere mogelijkheid om het voor mijn schoonzuster financieel wat draaglijker te maken? Op wat voor manier dan ook.
    Met vr. groet,E. Beertema.

  3. Hallo in 2012 is mijn vader overleden door asbestkanker er werd toen gezegd dat me Vader moest tekenen voor de aanvraag maar die Kwam helaas te laat voor ons nu mijn moeder eerder ook overleden was in 1998 kon die ook niet tekenen werd toen gezegd dat het Dan niet Meer mogelijk was om in aanmerking te komen voor die uitkering als Niemand kon tekenen hoe zit dat nou precies want heb er Zelf als zoon veel last van emotie en onbegrip waar mijn vader Jaren voor gewerkt heeft en zijn dood is geworden en dat dat geld weg is zomaar wil daar graag Meer info over? Mvg jos

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.