Eindejaarsuitkering

Vaak komt het voor dat je werkgever zijn waardering wilt uiten en jou wilt bedanken voor de inzet en verrichte werkzaamheden. Dit gebeurt vaak door middel van een eindejaarsuitkering, of ook wel dertiende maand genoemd. De dertiende maand of eindejaarsuitkering is een extra betaling bovenop het gewone loon en de vakantietoeslag. Een dertiende maand is een (bruto) uitkering ter hoogte van het maandloon. De eindejaarsuitkering is doorgaans minder dan een dertiende maand, omdat deze bonus vaak los van het loon wordt bepaald. De dertiende maand of eindejaarsuitkering is niet wettelijk geregeld. Je hebt er alleen recht op als het in je CAO of arbeidscontract is opgenomen.

Een dertiende maand of eindejaarsuitkering wordt eenmaal per jaar, in december, uitbetaald. Dit gebeurt dan vaak om in de kosten van de dure december maand, die gevuld is met feestdagen, tegemoet te komen. Als je eerder uit dienst gaat dan wordt de bonus eerder uitbetaald.

Eindejaarsuitkering

Winstdeling en eindejaarsuitkering

Bij sommige bedrijven en vaak in hogere functies ontvangt men winstdeling. Bij winstdeling is een gedeelte van het loon afhankelijk van de resultaten (winst) van de onderneming. De werkgever kan je aan het einde van het jaar (meestal in december) laten meedelen in de winst. Hij kan afspreken dat de werknemers ieder jaar in de winst meedelen, of hij kan het per jaar bekijken en de werknemer alleen laten meedelen als de bedrijfsresultaten het toelaten. Als er helemaal geen winst is gemaakt, kan de werkgever van betaling afzien. Doorgaans, hangt dit natuurlijk zowel van het bedrijf, de functie en de financiële resultaten af of het te ontvangen bedrag van de winstdeling hoger dan een standaard dertiende maand is.

Wil je meer weten over het salaris en hoe deze is opgebouwd? Klik dan hier.

Als je vragen en / of opmerkingen hebt over de eindejaarsuitkering oftewel dertiende maand, dan kun je dit hieronder in de reacties vermelden.

Indien je op zoek bent naar informatie over diverse verzekeringsmogelijkheden om bijvoorbeeld in de toekomst iets extra’s om te besteden te hebben, klik dan hier.

6 gedachten over “Eindejaarsuitkering”

  1. Nee, de dertiende maand is niet verplicht door de wet. Het verschilt dus per werkgever (of per branche) of hierover afspraken zijn gemaakt tussen werkgever en werknemer.

    Een CAO is een Collectieve Arbeids Overeenkomst, waarbij voor een hele bedrijfstak dit soort afspraken worden vastgelegd. Deze CAO’s zijn bindende afspraken tussen werkgevers- en werknemersorganisaties.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.