Eindejaarsuitkering

De eindejaarsuitkering is een uitkering die, zoals de naam al zegt, over het algemeen aan het einde van een jaar wordt uitgekeerd. Vaak wordt er in een cao afspraken gemaakt over de eindejaarsuitkering. Er is sprake van een 13de maand wanneer er niets is afgesproken over een eindejaarsuitkering en de een werkgever extra inkomen uitbetaald als beloning voor de inzet en verrichte werkzaamheden.

Zowel de eindejaarsuitkering als de 13de maand is een extra beloning op jouw normale salaris. Er is echter een verschil tussen de 13de maand en de eindejaarsuitkering. Bij de 13de maand ontvang je een extra bruto maandsalaris. Een extra maandloon dus, vandaar de naam: 13de maand. De eindjaarsuitkering is een deel van jouw bruto salaris (dat je door het hele jaar heen hebt verdient). Middels een cao is er een bepaald percentage afgesproken, meestal ligt dit percentage tussen de 4 en 8 procent, waardoor het bedrag van de uitkering ongeveer even hoog is als een 13de maand. Soms spreekt je werkgever een vast bedrag af dat je minimaal als eindejaarsuitkering krijgt.

Het is een extraatje. Werkgevers zijn niet verplicht om een 13de maand of eindjaarsuitkering te geven. Mits het niet is vastgelegd in een cao. Er wordt geen vakantiegeld opgebouwd en vaak is er ook geen sprake van pensioenopbouw over zowel de eindejaarsuitkering als de 13de maand betaling.

 

Betaaldatum eindejaarsuitkering

Een dertiende maand of eindejaarsuitkering wordt over het algemeen eenmaal per jaar, in december, uitbetaald. De reden hiervoor is dat je hiermee de kosten van de dure december maand, met feestdagen, kunt betalen. Als je eerder uit dienst gaat dan wordt de bonus eerder uitbetaald.

Eindejaarsuitkering

Winstdeling en eindejaarsuitkering

Sommige bedrijven kiezen voor winstdeling. Bij winstdeling is een deel van het loon afhankelijk van de resultaten (de winst) van de onderneming. Als er sprake is van winstdeling delen medewerker het einde van het jaar (meestal in december) mee in de winst. Er worden afspraken gemaakt over de vorm van winstdeling. Of ieder jaar, of men bekijkt het per jaar. In feite hangt het ook vooral af van de bedrijfsresultaten. Als er geen winst is gemaakt, kan de werkgever van betaling afzien. Of het te ontvangen winsdteling bedrag hoger is dan een standaard 13de maand is, is natuurlijk afhankelijk de financiële resultaten. Maar ook van jouw functie en van de afspraken die er zijn gemaakt.

Wil je meer weten over het salaris en hoe jouw salaris is opgebouwd? Klik dan hier.

Als je vragen en / of opmerkingen hebt over de eindejaarsuitkering of de dertiende maand, dan kun je onderaan deze pagina jouw reactie achterlaten.

Indien je op zoek bent naar informatie over diverse verzekeringsmogelijkheden, om bijvoorbeeld in de toekomst iets extra’s te besteden te hebben, klik dan hier.

Veel gezocht op ncfi.nl

Creditcard Vergelijken

Ontdek met hulp van een paar simpele vragen welke Creditcard bij je past: Kies je Card!

6 gedachten over “Eindejaarsuitkering”

  1. Nee, de dertiende maand is niet verplicht door de wet. Het verschilt dus per werkgever (of per branche) of hierover afspraken zijn gemaakt tussen werkgever en werknemer.

    Een CAO is een Collectieve Arbeids Overeenkomst, waarbij voor een hele bedrijfstak dit soort afspraken worden vastgelegd. Deze CAO’s zijn bindende afspraken tussen werkgevers- en werknemersorganisaties.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.