Stichting Bedrijfstakpensioenfonds voor Vlees, Vleeswaren, Gemaksvoeding en Pluimveevlees

Stichting Bedrijfstakpensioenfonds voor Vlees,Vleeswaren, Gemaksvoeding en Pluimveevlees, afgekort bekend als VLEP, regelt de pensioenen voor werknemers en oud-werknemers in 4 verschillende bedrijfstakken. Deze bedrijfstakken zijn:

 • -de Vleeswarenindustrie
 • -de Gemaksvoedingindustrie
 • -de Versvlees- en Vleesbewerkende Industrie
 • -de Pluimveeverwerkende Industrie

Werknemers in deze industrieën zijn verplicht om bij VLEP aan te sluiten en pensioen op te bouwen. De pensioenpremies die deelnemers elke maand aan het pensioenfonds betalen, worden in aandelen en obligaties geïnvesteerd. Als de financiële positie van het fonds het toelaat, worden de pensioenen verhoogt. Dit wordt gedaan zodat de pensioenen met de prijzen meegroeien en gepensioneerden zo elk jaar ongeveer evenveel te besteden hebben. De financiële situatie van het pensioenfonds was de afgelopen tijd niet goed. Daarom konden de pensioenen niet verhoogd worden. In 2013 werden de pensioenen zelfs verlaagd.

Opbouwfase

Voorbeeld van de website van VLEP met inlogknop en informatie over pensioenen.

Het opbouwen van de pensioenen gaat automatisch, voor de werknemer in ieder geval. Elke maand wordt de pensioenpremie automatisch van het bruto salaris ingehouden. De werkgever betaalt ook pensioenpremie en helpt zo de werknemer voldoende pensioen op te bouwen voor later. De hoogte van de premie verschilt en de precieze hoogte is terug te vinden op de salarisstrook. Indien u vragen hierover heeft, kunt u contact opnemen met uw werkgever of VLEP zelf.

In principe kunt u bij dit pensioenfonds alleen extra aanvullend pensioen opbouwen als u bovengemiddeld verdiende. Wat u altijd kunt doen is buitenom het bedrijfstakpensioenfonds uw pensioen aanvullen. Dit kan door eenvoudig elke maand wat geld apart te zetten op een bank rekening, maar u kunt u ook een verzekering afsluiten. Een voorbeeld van een dergelijke verzekering is een lijfrenteverzekering. Deze dient u zelf bij bijvoorbeeld een verzekeringsmaatschappij af te sluiten. Kijk voor meer informatie over dit soort verzekeringen op pensioenverzekeraars.nl.

Soorten pensioen
De pensioenregeling van dit bedrijfspensioenfonds is een middelloonregeling. Het pensioen wordt berekend over het loon dat de werknemer gemiddeld heeft verdiend toen hij bij het fonds was aangesloten. De pensioenregeling bestaat uit ouderdomspensioen, partnerpensioen en wezenpensioen. Werknemers die een bovengemiddeld salaris hadden, kunnen extra pensioen opbouwen via de excedentregeling.

Uitbetaling
Als u uw pensioen van dit pensioenfonds krijgt, dan ontvangt u iedere maand uw pensioen. De pensioenen worden rond de 23e overgemaakt. Als gepensioneerde ontvangt u niet apart vakantiegeld. Vakantiegeld is al in uw maandelijkse pensioenuitkering verrekend. De actuele betaaldata kunt u hieronder in de reacties vinden.

Bij VLEP kunt u alleen klein pensioen afkopen. Indien u van sector verandert, en dus bij een ander pensioenfonds pensioen gaat opbouwen, dan kunt u uw pensioen meenemen naar uw nieuwe pensioenuitvoerder. Dit noemt men waardeoverdracht en is vrijwillig en dus niet verplicht.

Bouwt u bij VLEP pensioen op? Of ontvangt u uw pensioenuitkering van dit fonds? Wat zijn uw ervaringen? Plaats een reactie een deel uw negatieve/positieve ervaringen met ons!

2 gedachten over “Stichting Bedrijfstakpensioenfonds voor Vlees, Vleeswaren, Gemaksvoeding en Pluimveevlees”

 1. In 2019 betaalt VLEP op de volgende data de pensioenen uit:

  -woensdag 23 januari
  -vrijdag 22 februari
  -vrijdag 22 maart
  -dinsdag 23 april
  -donderdag 23 mei
  -vrijdag 21 juni
  -dinsdag 23 juli
  -vrijdag 23 augustus
  -maandag 23 september
  -woensdag 23 oktober
  -vrijdag 22 november
  -vrijdag 20 december

 2. In 2018 betaalt dit fonds uw pensioen uit op:

  -dinsdag 23 januari
  -vrijdag 23 februari
  -vrijdag 23 maart
  -maandag 23 april
  -woensdag 23 mei
  -vrijdag 22 juni
  -maandag 23 juli
  -donderdag 23 augustus
  -vrijdag 21 september
  -dinsdag 23 oktober
  -vrijdag 23 november
  -donderdag 20 december

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.