Rijksoverheid en Belastingdienst over nieuwe regels voor vakantiegeld

Eind 2014 was er nieuws over het vakantiegeld, in 2015 zou er minder vakantiegeld worden uitgekeerd, omdat het vakantiegeld hoger wordt belast. Ik belde naar de rijksoverheid en de belastingdienst (0800-0543) om te vragen hoe het zit. Onderstaand de transcriptie van het filmpje [7:50].

Rijksoverheid

[0:00] …U bent verbonden met informatie rijksoverheid. U kunt al onze informatie ook vinden op www.rijksoverheid.nl. Dit gesprek kan worden opgenomen voor kwaliteits en trainingsdoeleinden. Uw mening is belangrijk voor ons, na dit gesprek heeft u de mogelijkheid om deel te nemen aan een kort tevredenheidsonderzoek … toets dan een 1. Mocht u niet willen deelnemen, toets dan een 2. U wordt nu zo snel mogelijk doorverbonden met een van onze voorlichters.

[0:42] Medewerker 1 (Rijksoverheid): Goedemiddag informatie rijksoverheid…

Jeroen (Betaaldata): Goedemiddag, ik heb een vraag over het vakantiegeld; Ik heb gehoord dat ik dit jaar minder vakantiegeld krijg, kunt u mij uitleggen hoe het precies zit met de veranderde regels.

Medewerker 1: Ok dus u wilt weten hoe dat zit met het vakantiegeld, ik ga dat voor u nakijken. … Meneer, badankt voor het wachten, ik heb de informatie voor u nagekeken. Het is vakantiegeld is net zoals afgelopen jaren minimaal 8% van het bruto jaarsalaris, dat is zo bij wet vastgelegd. Ik heb geen inzage in exacte uitbetalingen, dat heeft er mee te maken dat ik niet kan zien wat er dan vanaf gaat, en of uw werkgever meer dan die 8 procent uitkeerd.

Jeroen: Het gaat om die belasting. Eind vorig jaar was in het nieuws dat het vakantiegeld standaard onder een bijzonder belastingtarief gaat vallen en dat het daardoor hoger belast wordt.

Medewerker 1: Dan moet u contact opnemen met de belastingdienst, zij kunnen u over de belastingwetgeving informeren. Ik kan u daar wel het telefoonnummer van meegeven. Zij kunnen dat verder toelichten, als daar inderdaad wijzigingen in zijn aangebracht.

Jeroen: Dat nummer heb ik wel, dat vind ik wel. Dankjewel, dan ga ik de balastingdienst bellen.

Belastingdienst 0800-0543

[2:33] Goedendag. Welkom! -bij de belastingtelefoon- Als u uw burgerservicenummer bij de hand heeft kunnen wij u sneller helpen. U hoort nu een keuzemenu, met vier mogelijkheden. Kies 1 als u een vraag heeft over kindgebonden budget, kinderopvangtoeslag, huurtoeslag of zorgtoeslag. Kies 2 als u een ondernemersvraag heeft. Kies 3 als u uitstel wilt van het indienen van uw aangifte inkomstenbelasting over 2014, of als u hulp wilt bij het invullen van uw aangifte over 2014. Kies 4 als u een andere vraag heeft.

Als u voor 15 april aangifte over 2014 heeft gedaan, dan krijgt u voor 1 juli bericht. Heeft u nog geen bericht ontvangen, dan kunnen wij u niet helpen. Wij kunnen niet vertellen, wanneer u bericht van ons krijgt. Kijk op www.belastingdienst.nl/aangifte om te zien hoe wij uw aangifte verwerken.

[3:53]…kies 3. Als u een vraag heeft over verklaring arbeidsrelatie. Kies 4 als u een andere vraag heeft. U hoort nu twee keuzes. Kies 1 als u een vraag over toeslagen heeft. Kies 2 als u een andere vraag heeft. Voer nu uw burgerservicenummer in sluit af met een hekje (#).

[4:23] Wij verwachten maandag en dinsdag veel drukte op onze internetsite om aangifte inkomstenbelasting 2014 te doen. Probeer voor deze drukke dagen aangifte te doen, als u voor 1 juli hierover bericht wilt ontvangen. Op www.belastingdienst.nl kunt u terecht voor meer informatie over de aangifte inkomstenbelasting 2014.

*een ogenblik geduld alstublieft* … *een ogenblik geduld alstublieft* … *een ogenblik geduld alstublieft* … *een ogenblik geduld alstublieft* …

[5:25] Medewerker 2 (Belastingdienst): Goedemiddag, waarmee kan ik u van dienst zijn?

Jeroen (Betaaldata): Goedemiddag, ik heb een vraag over het vakantiegeld. Kunt u mij uitleggen hoe het nu precies zit met de inkomstenbelasting en het vakantiegeld?

Medewerker 2: Wat wilt u daarover weten?

Jeroen: Ik heb eind vorig jaar gehoord dat het vakantiegeld zwaarder belast wordt dit jaar. Hoe zit dat? Onder welk belastingtarief valt het vakantiegeld nu?

Medewerker 2: Het vakantiegeld wordt niet zwaarder belast dan andere inkomstenbronnen.

Jeroen: En dat is niet anders als vorig jaar?

Medewerker 2: Het kan zijn in sommige gevallen dat werkgevers een hoger belastingterief hanteren om te voorkomen dat er te weinig belasting ingehouden wordt. Dat zou kunnen. Hoeveel er precies op uw vakantiegeld ingehouden wordt zou u aan uw werkgever of uitkeringsintstantie moeten vragen.

Jeroen: Ok, nou goed, ik had begrepen dat er een wetswijziging was of in voorbereiding is, zodat het vakantiegeld standaard onder een hoger tarief zou vallen, of dat de belastingschijven verruimd worden. Kan dat er misschien mee te maken hebben?

Medwerker 2: Hoe bedoelt u dat precies?

Jeroen: Als een belastingschijf verruimd wordt, dan zijn er meer mensen die onder dat hogere belastingtarief vallen, of heb ik dat verkeerd?

Medwerker 2: Welke schijf bedoeld u dan nu?

Jeroen: Dat weet ik niet, dat weet u als er wijzigingen zijn.

Medwerker 2: Nou, ik hoor dat voor het eerst nu in ieder geval dat die schijven dan verruimd zouden worden, dus ik weet niet waar u die informatie vandaan heeft? Als dat al zo zou zijn, dan zou dat voor het belastingplan 2016 zijn en die plannen worden pas in september gepresenteerd, dus niet in de plannen voor 2015.

Jeroen: Ok, ik ga het verder uitzoeken, dankuwel.

Meer of minder vakantiegeld?

Bekijk de video op youtube: https://youtu.be/iWurlIyJ_-c [7:50]

Wordt er nu meer of minder vakantiegeld uitgekeerd? Het is nog steeds niet helemaal helder. De Rijksoverheid en de Belastingdienst konden geen verduidelijking geven, en sturen mij met mijn vraag uiteindelijk naar werkgever of uitkeringinstantie. Misschien moet ik terug naar de bron van het nieuws, een persbericht van Salarisadministrateur SALAR dat is opgepikt door de telegraaf, waarin staat dat middeninkomens van variabele beloningen zoals vakantiegeld tot 12,23% minder overhouden in 2015.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.