Stichting Bedrijfstakpensioenfonds voor het Schilders-, Afwerkings- en Glaszetbedrijf


Stichting Bedrijfstakpensioenfonds voor het Schilders-, Afwerkings- en Glaszetbedrijf, afgekort bekend als Pensioenfonds BPF Schilders, verzorgt het pensioen van alle werknemers en ondernemers in de sector Schilders-, Afwerkings- en Glaszetbedrijf. Alle werknemers in deze sector moeten verplicht bij dit bedrijfstakpensioenfonds pensioen opbouwen.

Zoals elk pensioenfonds probeert ook Pensioenfonds BPF Schilders elk jaar de pensioenen te verhogen. Pensioenverhogingen zijn nodig omdat prijzen stijgen. Dat betekent dat je op dit moment minder kunt kopen dan voor hetzelfde bedrag vorig jaar. Het pensioenfonds kan niet garanderen dat pensioenen jaarlijks verhoogd worden omdat dit onder andere afhangt van de financiële situatie van het fonds. Het kan zelfs voorkomen dat pensioenen verlaagd moeten worden, maar dat gebeurd alleen als dit echt niet anders kan. In november 2021 was de beleidsdekkingsgraad van het Schilderspensioen 111,3%.

De pensioenregeling van BPF Schilders bestaat uit:

 • Ouderdomspensioen
 • Partnerpensioen
 • Wezenpensioen
 • Premievrije deelname bij arbeidsongeschiktheid
 • Vrijwillige voortzetting pensioenopbouw
 • Inkoopregeling (aanvulling)

Opbouwfase

Afbeelding: foto van de website van BPF Schilders met informatie voor werknemers- en gevers. .

Als u bij dit fonds pensioen opbouwt, dan betaalt u maandelijks pensioenpremie. Deze premie wordt ingehouden van uw bruto maandsalaris, op uw salarisstrook kunt u dus de hoogte van uw pensioenpremie vinden. Ook uw werkgever betaalt mee aan uw pensioenopbouw. Vraag uw werkgever hoeveel hij precies betaalt, indien u dit wilt weten. Sinds 2006 heeft BPF Schilders een nieuwe pensioenregeling. In deze regeling kunt u minder pensioen opbouwen dan onder de oude regeling het geval was. Om degene die op dat moment deelnemer waren te compenseren, is het verschil omgezet in een voorwaardelijk pensioen. Deze aanvulling op uw ouderdomspensioen wordt de inkoopregeling genoemd. Hoe deze regeling precies in elkaar zit, kunt u vinden op de website van het pensioenfonds maar u kunt ook contact opnemen met uw werkgever.

Het kan voorkomen dat u verwacht niet voldoende inkomen te hebben las u met pensioen gaat. Dit kan komen omdat u of hoge vaste lasten hebt of omdat u (voor uw situatie) te weinig pensioen en AOW ontvangt. U kunt er dan voor kiezen om zelf geld te gaan sparen tijdens uw loopbaan. Zo bouwt u een spaarpot op die u kunt gebruiken om eventuele, toekomstige tekorten aan te vullen. U kunt ook een verzekering afsluiten, zoals een beleggingsverzekering. Meer informatie over verzekeringen en de hiervoor genoemde beleggingsverzekering kunt u vinden op pensioenverzekeraars.nl.

Schilderspensioen

De pensioenregeling van dit bedrijfstakpensioenfonds bevat verschillende soorten pensioen zoals nabestaanden- en wezenpensioen. Ook heeft de regeling een ‘vrijwillige voortzetting pensioenopbouw’. Dit betekent dat indien u ontslagen wordt of (tijdelijk) minder gaat werken, u uw pensioenopbouw vrijwilliger voort kunt zetten. Dit is handig want vaak stopt de pensioenopbouw als uw huidige situatie wijzigt.

Uitbetaling

Als u de pensioenleeftijd heeft bereikt, dan maakt Pensioenfonds BPF Schilders elke maand uw pensioen over. Naast uw pensioen ontvangt u in mei ook uw vakantietoeslag. De pensioenbetalingen vinden omstreeks de 15e van elke maand plaats. Valt de 15e op een vrijdag, zaterdag of zondag? Dan betaalt BPF Schilders de donderdag ervoor uit. Vaak staat de pensioenuitkering dezelfde dag nog op uw rekening.

Als u bij dit pensioenfonds klein pensioen heeft opgebouwd en dit pensioen onder de afkoopgrens valt, dan kunt u het pensioen afkopen. Afkoop is niet mogelijk bij ‘normale’ pensioenen. Indien u van baan wisselt en in een andere sector gaat werken, uw pensioen naar uw nieuwe pensioenfonds overdragen. Dit noemt men waardeoverdracht en kan soms, maar niet altijd, fiscaal voordeel uitvallen.

Wij zijn benieuw naar uw ervaringen met dit pensioenfonds. Heeft u positieve/negatieve opmerkingen over dit fonds? Plaats een reactie en deel uw ervaringen met ons en onze bezoekers!

3 reacties op “Stichting Bedrijfstakpensioenfonds voor het Schilders-, Afwerkings- en Glaszetbedrijf”

 1. Nederlands Centrum voor Financiële Informatie

  De betalingen voor uw schilderspensioen vinden omstreeks de 15e van ieder maand plaats. Mocht de 15e op een vrijdag, zaterdag of zondag vallen, dan betaalt BPF Schilders de donderdag ervoor uit.

  De 15de van de maand zijn in 2022 op:
  Zaterdag 15 januari 2022
  Dinsdag 15 februari 2022
  Dinsdag 15 maart 2022
  Donderdag 15 april 2022
  Zondag 15 mei 2022
  Woensdag 15 juni 2022
  Vrijdag 15 juli 2022
  Maandag 15 augustus 2022
  Donderdag 15 september 2022
  Zaterdag 15 oktober 2022
  Dinsdag 15 november 2022
  Donderdag 15 december 2022

 2. Nederlands Centrum voor Financiële Informatie

  Iedere maand maakt BPF Schilders uw pensioen over. De betalingen voor uw pensioen vinden omstreeks de 15e van elke maand plaats. Valt de 15e op een vrijdag, zaterdag of zondag? Dan betaalt BPF Schilders de donderdag ervoor uit.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.