Stichting Bedrijfstakpensioenfonds voor het Schilders-, Afwerkings- en Glaszetbedrijf


Stichting Bedrijfstakpensioenfonds, ook bekend als Pensioenfonds BPF Schilders, verzorgt het pensioen van alle werknemers en ondernemers in de sector Schilders-, Afwerkings- en Glaszetbedrijf. Alle werknemers in deze sector moeten verplicht bij dit bedrijfstakpensioenfonds pensioen opbouwen.

Zoals elk pensioenfonds, probeert ook Pensioenfonds BPF Schilders elk jaar de pensioenen te verhogen. Pensioenverhogingen zijn nodig omdat prijzen stijgen. Dit betekent dat je op dit moment minder kunt kopen dan voor hetzelfde bedrag vorig jaar. Het pensioenfonds kan niet garanderen dat pensioenen jaarlijks verhoogd worden, omdat dit onder andere afhangt van de financiële situatie van het fonds. Het kan zelfs gebeuren dat pensioenen verlaagd moeten worden, maar dit gebeurd alleen als het echt niet anders kan. In november 2021 was de beleidsdekkingsgraad van het Schilderspensioen 111,3%.

De pensioenregeling van BPF Schilders bestaat uit:

 • Ouderdomspensioen
 • Partnerpensioen
 • Wezenpensioen
 • Premievrije deelname bij arbeidsongeschiktheid
 • Vrijwillige voortzetting pensioenopbouw
 • Inkoopregeling (aanvulling)

Opbouwfase

Stichting Bedrijfstakpensioenfonds voor het Schilders-, Afwerking- en Glaszetbedrijf Pensioenfonds BPF Schilders
Afbeelding: foto van de website van BPF Schilders met informatie voor werknemers- en gevers. .

Als je bij dit fonds pensioen opbouwt betaal je maandelijks pensioenpremie. Deze premie wordt ingehouden van je bruto maandsalaris. Op je salarisstrook kun je dus de hoogte van je pensioenpremie vinden. Ook je werkgever betaalt mee aan uw pensioenopbouw. Vraag je werkgever hoeveel hij precies betaalt, als je dit wilt weten. Sinds 2006 heeft BPF Schilders een nieuwe pensioenregeling. In deze regeling kun je minder pensioen opbouwen dan onder de oude regeling het geval was. Om degene die op dat moment deelnemer waren te compenseren, is het verschil omgezet in een voorwaardelijk pensioen. Deze aanvulling op jouw ouderdomspensioen wordt de inkoopregeling genoemd. Hoe deze regeling precies in elkaar zit, kun je vinden op de website van het pensioenfonds, maar je kunt ook contact opnemen met je werkgever.

Het kan voorkomen dat je verwacht niet voldoende inkomen te hebben, wanneer je met pensioen gaat. Dit kan komen omdat je of hoge vaste lasten hebt, of omdat je (voor jouw situatie) te weinig pensioen en AOW ontvangt. Je kunt er dan voor kiezen om zelf geld te sparen tijdens jouw loopbaan. Zo bouw je een spaarpot op die je kunt gebruiken om eventuele, toekomstige tekorten aan te vullen. Ook bestaat de mogelijkheid om een verzekering af te sluiten, zoals een beleggingsverzekering. Meer informatie over verzekeringen en de hiervoor genoemde beleggingsverzekering is te vinden op pensioenverzekeraars.nl.

Schilderspensioen

De pensioenregeling van dit bedrijfstakpensioenfonds bevat verschillende soorten pensioen zoals nabestaanden- en wezenpensioen. Ook heeft de regeling een ‘vrijwillige voortzetting pensioenopbouw’. Dit betekent dat indien je ontslagen wordt of (tijdelijk) minder gaat werken, je jouw pensioenopbouw vrijwilliger voort kunt zetten. Dit is handig want vaak stopt de pensioenopbouw als je huidige situatie wijzigt.

Uitbetaling BPF Schilders

Als je de pensioenleeftijd hebt bereikt, dan maakt Pensioenfonds BPF Schilders elke maand jouw pensioen over. Naast je pensioen ontvang je in mei ook vakantietoeslag. De pensioenbetalingen vinden omstreeks de 15e van elke maand plaats. Valt de 15e op een vrijdag, zaterdag of zondag? Dan betaalt BPF Schilders de donderdag ervoor uit. Vaak staat de pensioenuitkering dezelfde dag nog op jouw rekening.

Heb je bij dit pensioenfonds klein pensioen opgebouwd en valt dit pensioen onder de afkoopgrens? Dan kun je het pensioen afkopen. Afkoop is niet mogelijk bij ‘normale’ pensioenen. Indien je van baan wisselt en in een andere sector gaat werken, wordt jouw pensioen naar je nieuwe pensioenfonds overgedragen. Dit noemt men waardeoverdracht en kan soms, maar niet altijd, fiscaal voordelig uitvallen.

Wij zijn benieuw naar jouw ervaringen met dit pensioenfonds.
Heb je  positieve of negatieve opmerkingen over dit fonds? Plaats dan een reactie en deel jouw ervaringen!

3 gedachten over “Stichting Bedrijfstakpensioenfonds voor het Schilders-, Afwerkings- en Glaszetbedrijf”

 1. Nederlands Centrum voor Financiële Informatie

  De betalingen voor uw schilderspensioen vinden omstreeks de 15e van ieder maand plaats. Mocht de 15e op een vrijdag, zaterdag of zondag vallen, dan betaalt BPF Schilders de donderdag ervoor uit.

  De 15de van de maand zijn in 2022 op:
  Zaterdag 15 januari 2022
  Dinsdag 15 februari 2022
  Dinsdag 15 maart 2022
  Donderdag 15 april 2022
  Zondag 15 mei 2022
  Woensdag 15 juni 2022
  Vrijdag 15 juli 2022
  Maandag 15 augustus 2022
  Donderdag 15 september 2022
  Zaterdag 15 oktober 2022
  Dinsdag 15 november 2022
  Donderdag 15 december 2022

 2. Nederlands Centrum voor Financiële Informatie

  Iedere maand maakt BPF Schilders uw pensioen over. De betalingen voor uw pensioen vinden omstreeks de 15e van elke maand plaats. Valt de 15e op een vrijdag, zaterdag of zondag? Dan betaalt BPF Schilders de donderdag ervoor uit.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.