Stichting Bedrijfstakpensioenfonds Waterbouw


Stichting Bedrijfstakpensioenfonds Waterbouw, afgekort bekend als BPF Waterbouw, is een verplicht gesteld bedrijfstakpensioenfonds voor de werknemers in de waterbouw.

BPF Waterbouw streeft ernaar om jaarlijks de opgebouwde pensioenrechten van de deelnemers die werken in de waterbouw te verhogen met de CAO-loonstijging in de CAO Waterbouw. Voor alle andere, zoals de opgebouwde pensioenrechten van degenen die niet meer in de waterbouw werken en voor de ingegane pensioenuitkeringen, probeert het pensioenfonds jaarlijks de pensioenen te verhogen met de inflatie. Elk jaar zijn de pensioenen verhoogd, met uitzondering van de laatste jaren. Pensioenverhogingen, ook wel indexaties genoemd, zijn alleen mogelijk als de beleggingsopbrengsten van het pensioenfonds voldoende zijn. De dekkingsgraad is gedaald van 119,6% eind oktober 2021 naar 117,8% eind november 2021. Er is echter geen sprake van korten van pensioenen begin 2022.

De pensioenregeling van BPF Waterbouw is een middellloonregeling en bevat:

 • ouderdomspensioen
 • nabestaandenpensioen

Opbouwfase

Elk jaar dat u in de waterbouw werkzaam bent, bouwt u pensioen op. Elke maand betalen u en uw werkgever pensioenpremie. Uw gedeelte wordt ingehouden van uw bruto maandsalaris en overgemaakt naar BPF Waterbouw. Dit fonds beheert de premies en investeert deze om zo voldoende rendement te behalen voor uw toekomstige pensioen. De hoogte van zowel de pensioenpremie als van het te ontvangen pensioen worden bepaald door uw salaris. Het pensioen dat u uiteindelijk van het pensioenfonds ontvangt, is gebaseerd op hoeveel u gemiddeld verdiende en hoelang u bij dit fonds pensioen heeft opgebouwd (hoelang u premie betaalde).

Het kan natuurlijk zijn dat u meer te besteden wilt hebben als u met pensioen gaat, helaas kunt u bij dit pensioenfonds geen extra aanvullend pensioen opbouwen. Wel kunt u dit buiten het pensioenfonds om doen, met bijvoorbeeld kapitaalverzekeringen of een lijfrenteverzekeringen. Voor meer informatie over dit soort verzekeringen kunt u terecht op pensioenverzekeraars.nl.

Waterbouwpensioen
Als u deelneemt aan de pensioenregeling van BPF Waterbouw dan bouwt u ouderdomspensioen op. Indien u overlijdt, krijgt uw partner een nabestaandenpensioen en uw kinderen wezenpensioen. Als u arbeidsongeschikt raakt, dan heeft u recht op premievrije voortzetting van uw pensioenopbouw. Tevens kunt u aanspraak maken op een arbeidsongeschiktheidspensioen. De precieze voorwaarden en inhoud van deze pensioenen hangt af van het reglement dat voor u geldt. Neem voor vragen hierover contact op met uw werkgever of het pensioenfonds.

Uitbetaling
Als u bij dit fonds pensioen heeft opgebouwd en tevens uw pensioen via dit pensioenfonds ontvangt, dan ontvangt u maandelijks uw pensioenuitkering. Op dit moment zijn de actuele betaaldata niet bekend. Neem voor de actuele betaaldata contact op met BPF Waterbouw.

Als u weinig pensioen heeft opgebouwd, ook wel klein pensioen genoemd, dan kunt u dit in principe afkopen. Afkopen betekent dat u eenmalig een bepaald bedrag ontvangt en dan verder geen maandelijkse pensioenuitkering meer ontvangt. Voor dit afkopen geldt een wettelijke grens en deze wijzigt jaarlijks. Als u van sector wisselt en bij een ander fonds pensioen gaat opbouwden, dan kunt u het pensioen dat u bij BPF Waterbouw heeft opgebouwd, meenemen naar uw nieuwe pensioenuitvoerder.

Heeft u ervaring met dit pensioenfonds? Bouwt u momenteel bij dit fonds pensioen op? Of ontvangt u maandelijks uw pensioenuitkering op tijd of juist te laat? Plaats een reactie en deel uw positieve/negatieve ervaringen met ons!

 

2 reacties op “Stichting Bedrijfstakpensioenfonds Waterbouw”

 1. Nederlands Centrum voor Financiële Informatie

  Het pensioenfonds BPF Waterbouw maakt uw pensioenuitkering maandelijks rond de 21e naar u over. Per bank kan er verschil zijn in de datum waarop het pensioen op uw rekening staat. Feestdagen kunnen voor vertraging zorgen.

  In 2022 valt de 21ste op de volgende dagen:

  Vrijdag 21 januari 2022
  Maandag 21 februari 2022
  Maandag 21 maart 2022
  Donderdag 21 april 2022
  Zaterdag 21 mei 2022
  Dinsdag 21 juni 2022
  Donderdag 21 juli 2022
  Zondag 21 augustus 2022
  Woensdag 21 september 2022
  Vrijdag 21 oktober 2022
  Maandag 21 november 2022
  Woensdag 21 december 2022

 2. Nederlands Centrum voor Financiële Informatie

  Het pensioenfonds BPF Waterbouw maakt uw pensioenuitkering maandelijks rond de 21e naar u over. Per bank kan er verschil zijn in de datum waarop het pensioen op uw rekening staat. Feestdagen kunnen voor vertraging zorgen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.