Stichting Bedrijfstakpensioenfonds Waterbouw


Stichting Bedrijfstakpensioenfonds Waterbouw, afgekort bekend als BPF Waterbouw, is een verplicht gesteld bedrijfstakpensioenfonds voor de werknemers in de waterbouw.

BPF Waterbouw streeft ernaar om jaarlijks de opgebouwde pensioenrechten van de deelnemers die in de waterbouw werken, te verhogen met de CAO-loonstijging in de CAO Waterbouw. Voor alle andere probeert het pensioenfonds jaarlijks de pensioenen te verhogen met de inflatie. Zoals de opgebouwde pensioenrechten van degenen die niet meer in de waterbouw werken en voor de ingegane pensioenuitkeringen. Elk jaar zijn de pensioenen verhoogd, met uitzondering van de laatste jaren. Pensioenverhogingen, ook wel indexaties genoemd, zijn alleen mogelijk als de beleggingsopbrengsten van het pensioenfonds voldoende zijn. De dekkingsgraad is gedaald van 119,6% eind oktober 2021 naar 117,8% eind november 2021. Er is echter geen sprake van korten van pensioenen begin 2022.

De pensioenregeling van BPF Waterbouw is een middellloonregeling en bevat:

 • ouderdomspensioen
 • nabestaandenpensioen

Opbouwfase

BPF Waterbouw (schermafbeelding met impressie van de pensioenfonds website))
Elk jaar dat je in de waterbouw werkzaam bent, bouw je pensioen op. Elke maand betalen zowel werkgever als werknemer pensioenpremie. Jouw gedeelte wordt ingehouden van je bruto maandsalaris en overgemaakt naar BPF Waterbouw. Dit fonds beheert de premies en investeert deze om zo voldoende rendement te behalen voor je toekomstige pensioen. De hoogte van zowel de pensioenpremie als van het te ontvangen pensioen worden bepaald door jouw salaris. Het pensioen dat je uiteindelijk van het pensioenfonds ontvangt, is gebaseerd op hoeveel je gemiddeld verdiende en hoelang je bij dit fonds pensioen hebt opgebouwd (hoelang je premie betaalde).

Het kan natuurlijk zo zijn dat je meer te besteden wilt hebben wanneer je met pensioen gaat, helaas kun je bij dit pensioenfonds geen extra aanvullend pensioen opbouwen. Wel is dit buiten het pensioenfonds mogelijk, met bijvoorbeeld kapitaalverzekeringen of een lijfrenteverzekering. Voor meer informatie over dit soort verzekeringen kun je terecht op pensioenverzekeraars.nl.

Waterbouwpensioen

Als je deelneemt aan de pensioenregeling van BPF Waterbouw dan bouw je ouderdomspensioen op. Indien je overlijdt, krijgt jouw partner een nabestaandenpensioen en jouw kinderen een wezenpensioen. Als je arbeidsongeschikt raakt, dan heb je recht op premievrije voortzetting van je pensioenopbouw. Tevens kun je aanspraak maken op een arbeidsongeschiktheidspensioen. De precieze voorwaarden en inhoud van deze pensioenen hangt af van het reglement dat voor jou geldt. Neem voor vragen hierover contact op met je werkgever of het pensioenfonds.

Uitbetaling BPF Waterbouw

Als je bij dit fonds pensioen hebt opgebouwd en tevens je pensioen via dit pensioenfonds ontvangt, dan krijg je maandelijks je pensioenuitkering. Op dit moment zijn de actuele betaaldata niet bekend. Neem voor de actuele betaaldata contact op met BPF Waterbouw.

Als je weinig pensioen hebt opgebouwd, ook wel klein pensioen genoemd, dan kun je dit in principe afkopen. Afkopen betekent dat je eenmalig een bepaald bedrag krijgt en dan verder geen maandelijkse pensioenuitkering meer ontvangt. Voor dit afkopen geldt een wettelijke grens en deze wijzigt jaarlijks. Als je van sector wisselt en bij een ander fonds pensioen gaat opbouwen, dan kun je het pensioen dat je bij BPF Waterbouw hebt opgebouwd, meenemen naar je nieuwe pensioenuitvoerder.

Heb je ervaring met dit pensioenfonds?
Bouw je momenteel bij dit fonds pensioen op?
Ontvang je maandelijks jouw pensioenuitkering op tijd of juist te laat? Plaats dan een reactie en deel jouw positieve en/of negatieve ervaringen met ons!

2 gedachten over “Stichting Bedrijfstakpensioenfonds Waterbouw”

 1. Nederlands Centrum voor Financiële Informatie

  Het pensioenfonds BPF Waterbouw maakt uw pensioenuitkering maandelijks rond de 21e naar u over. Per bank kan er verschil zijn in de datum waarop het pensioen op uw rekening staat. Feestdagen kunnen voor vertraging zorgen.

  In 2022 valt de 21ste op de volgende dagen:

  Vrijdag 21 januari 2022
  Maandag 21 februari 2022
  Maandag 21 maart 2022
  Donderdag 21 april 2022
  Zaterdag 21 mei 2022
  Dinsdag 21 juni 2022
  Donderdag 21 juli 2022
  Zondag 21 augustus 2022
  Woensdag 21 september 2022
  Vrijdag 21 oktober 2022
  Maandag 21 november 2022
  Woensdag 21 december 2022

 2. Nederlands Centrum voor Financiële Informatie

  Het pensioenfonds BPF Waterbouw maakt uw pensioenuitkering maandelijks rond de 21e naar u over. Per bank kan er verschil zijn in de datum waarop het pensioen op uw rekening staat. Feestdagen kunnen voor vertraging zorgen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.